Українська правда

Жезуалду Феррейра: Ми всі розуміємо ступінь відповідальності майбутнього поєдинку

Сергей Шемшученко — 5 листопада 2008, 00:31

На традиційній передматчевій прес-конференцію тренер "Порту" Жезуалду Феррейра був вимушений більше ніж півгодини відповідати на питання журналістів:

- Залишається три гри до завершення групового етапу Ліги чемпіонів і ми чудово розуміємо, що для виходу у наступний раунд нам необхідно добитися перемоги. Вважаю, що у нас є всі шанси взяти в Києві три очки.

- З чим пов'язаний приїзд команди до Києва за два дні до гри? З погодними умовами?

- Моя команда не вперше гратиме у таку погоду, надто, для цієї пори вона цілком стерпна. Прибуття до Києва заздалегідь можна пояснити різницею у часі і вельми тривалим перельотом. Ми хотіли дати гравцям достатньо часу для підготовки до гри.

- Як ви оцінюєте бойовий дух команди?

- Це питання не до мене, а, швидше, до футболістів. Від себе можу сказати, що моральний стан команди дуже хороший. Інколи трапляється, що негативні чинники, які є перед матчем, підхльостують гравців, і вони можуть показати гру вище своїх здібностей. Як ви знаєте, в останніх матчах нам не таланило, у чемпіонаті зазнали двох поразок поспіль. Саме тому я чекаю, що на гру з "Динамо" підопічні налаштуються як треба. Перш за все, гравці повинні довести самим собі, що вони можуть здолати смугу невдач.

- Чи пов'язані невдачі команди у Лізі чемпіонів з відходом в міжсезонні Куарежми і Босінгва?

- Ні, я так не вважаю. Давайте пригадаємо, з ким зустрічався "Порту" у попередніх матчах. Наприклад "Арсенал" - команда дуже високого класу, грати з нею завжди дуже складно. А з киянами була цілком рівна гра, в якій переміг той, кому більше поталанило. Це не говорить про те, що команда деморалізована і перебуває у поганій фізичній формі. Порівнюючи "Порту" з командою, яка у нас була три роки тому, ми повинні зрозуміти, що досягнувши вершини і завоювавши всі можливі трофеї, в колективі почалися логічні еволюційні процеси. Зараз ми перебуваємо на початку циклу, гравці починають звикати один до одного і зіграватися. Тому якщо деякі матчі закінчуються з негативним результатом, це теж можна розглядати як позитивний момент. Адже команда починає знаходити своє обличчя і поступово зіграватися. Отже я не вважаю, що відхід провідних футболістів якимсь чином відіб'ється на підсумковому результаті.

- До Києва не приїхав один з лідерів - Фусіле. Чи збираєтеся ви робити ще якісь кадрові зміни, і яким буде стартовий склад?

- Ні, більше жодних несподіванок і замін не передбачається.

- Чи відчуваєте ви і команда депресію після трьох поразок поспіль?

- Ні. Вважаю, у футболі не існує минулого часу. Те, що було у минулому, не має жодного відношення до сьогодення і, надто, до майбутнього. Кого зараз цікавить, що "Порту" не так давно був переможцем Ліги чемпіонів? Хто пригадає, що в минулому чемпіонаті ми на 20 очок випередили найближчого переслідувача? Має значення лише те, що відбувається зараз і те, що станеться тут завтра. Навпаки, поразки підхльостують.

Я знаю причини цих невдач, ми їх розібрали з командою і, думаю, вирішимо. Чесно кажучи, я дуже добре сплю після поразок, куди гірше відчуваю себе після нічиїх. Вони справді кидають у депресію. А що стосується поразок, вони примушують більше працювати. Тому впевнений, що ми зможемо зробити правильні висновки. Вважаю, що футболісти заслуговують на мою довіру, а я - їх. Ми всі розуміємо ступінь відповідальності майбутнього поєдинку. Одним словом, мене не зломили попередні невдачі. Це ви побачите самі.

- Який настрій у ваших гравців зараз і які слова ви знаходите, щоб їх підбадьорити?

- Завжди кажу: "Вірте в те, що ви робите, і тоді у вас все вийде".

fcdynamo.kiev.ua