Українська правда

Юрій Сьомін: Тільки зі "Спартаком" зіграли оптимальним складом

Сергей Шемшученко — 16 січня 2009, 21:36
Після провалу в Лізі чемпіонів-2007 йшлося, що "Динамо" робитиме ставку на власних вихованців. За рік, проведений у Києві, ви ввели до складу Мілевського і Алієва. Двоє гравців - це багато чи мало?

Це не багато і не мало. Це рівень майстерності гравців, який дозволив їм закріпитися в основному складі. Є й інші молоді гравці, які поки виходять на заміни - Морозюк, Ярмоленко, Зозуля, Кравець. Ніхто з гравців не введений до складу штучно. Якщо хлопці з другої хвилі нададуть вагоміші козирі, теж отримають місце на полі.

У груповому турнірі Ліги чемпіонів "Динамо" у трьох матчах пропускало на останніх хвилинах. При цьому в цих іграх ви зробили всього три заміни. Не бачили, ким замінити втомлених гравців стартового складу?

Нам трішки не пощастило в тому плані, що через травми у нас не було повної обойми гравців. Тільки зі "Спартаком" стартовий склад був, як хотілося б. Що стосується замін, то я їх готував, але хотів зробити, коли суддя покаже кількість компенсованих хвилин. У таких випадках він, зазвичай, вже нічого не додає додатково. На мій погляд, ми пропустили не від того, що не були зроблені заміни, просто загралися. Я не бачив сенсу міняти гравців, всі грали добре, а ось сенс потягнути час, зробивши заміну, був. Але заздалегідь не знаєш, як все обернеться.

Проте: здалося, що в домашньому матчі з "Арсеналом" Андрій Несмачний просто видихся, тому й не зміг перервати фатальний простріл Волкотта.

Коли м'яч відпасували Волкотту на фланг, Андрію трішки забракло швидкості, щоб перебудуватися з центру штрафного майданчика в ліву зону. Але Волкотт - це найшвидкісніший гравець у Європі. Я думаю, там не тільки Несмачний не встиг би.

Богуш, Бетао, Вукоєвіч, Єрьоменко - чотири новачки, які стали гравцями основного складу. У вас завжди таке око-алмаз?

Адже це не тільки моє рішення, а й президента клубу, селекційної групи. А одне око не завжди бачить правильно. Ці гравці підійшли команді за стилем, крім того, завели правила поведінки в колективі, а іноземці - у країні, в яку приїхали. Всі вони запрошувалися на певну позицію, тому мене аніскільки не здивувало, що вони так добре влились у склад. З одного боку, вони від початку наче мали місце на полі, а з іншого - завоювали його своєю працею.

У грудні "Динамо" продало двох молодих гравців: Федоріва - в "Амкар", Олійника - в "Металіст". При цьому обидва чудово зарекомендували себе, граючи в оренді.

На позиції Федоріва грають Несмачний, Каддурі і Романчук. Чотири гравці на одне місце - занадто велика конкуренція. Тому було ухвалено абсолютно правильне рішення про його продаж. Гравець отримав стабільне місце в основі "Амкара", а клуб - гроші, всі задоволені. На місце Олійника у нас є Гусєв і Єрьоменко. Якби у нас були сумніви щодо Гусєва, звісно, ми б залишили Олійника. А так для гравця сидіти на лавці у 21 рік - крок назад.

Але ж Олійник - двоногий футболіст, може зіграти і на лівому фланзі півзахисту.

Більшою мірою він правий хавбек. У середній лінії у нас достатньо гравців, а з молоді ми зупинили вибір на Морозюку.

Юрій Сьомін: Молодим гравцям після вдалого сезону, зазвичай, складно залишитися на колишньому рівні
Складається враження, що Діого Рінкон повернувся до Києва не тому, що такий вже потрібний "Динамо", а тому, що нікого не зацікавив в Бразилії.

Є контрактні зобов'язання клубу, заробітну плату Рінкон отримує тут. Інша справа - буде він грати чи ні. Я поки не можу відповісти на це питання. Це залежить від нього. Ось, приїхав із зайвою вагою... Швидше за все, він не полетить на перший збір до Іспанії, а тренуватиметься з другою командою.

Напевно, можна говорити, що Артему Кравцю не вдалося розкритися і...

У жодному випадку не можна так говорити. Молодим гравцям після вдалого сезону, зазвичай, складно залишитися на колишньому рівні. До того ж, у нього було дуже багато травм, восени на місяць вибув через хворобу. Кравець - наше майбутнє, я не сумніваюся, що він заграє.

Хтось залишить команду взимку?

У нас достатньо велика група гравців. Коли склад стабілізується, і хтось з досвідчених гравців з нього випаде, він може побажати піти.

Ось, наприклад, Максим Шацьких минулою осені грав нечасто.

На це є низка причин: були і травми, і тривалі від'їзди в збірну Узбекистану. До того ж, Бангура багато забиває, Мілевський розкрився, а на футбольному полі всього 11 місць. Шацьких втратив місце у стартовому складі, але виходив на заміни. Багато що могло змінитися, якби забив Максим "Шахтарю" в Суперкубку або "Фенербахче" в Лізі чемпіонів.

"Динамо" поповнив Сергій Кравченко. Можете знайти для нього позицію, на якій він раніше відмічений не був?

Експериментувати не будемо: центрального захисника і воротаря точно грати не буде. Кравченко - різнобічний гравець, у "Ворсклі" грав інсайда, лівого півзахисника, але найчастіше - атакувального півзахисника. Ось на цій позиції і у нас гратиме. Можливо, в окремих матчах потрібно буде зіграти на невластивій позиції.

Ваші найяскравіші переможні почуття з "Динамо"?

Окремо стоїть перша після довгої паузи перемога в Лізі чемпіонів - гостьова над "Порту", і домашній виграш у "Фенербахче". Ну, і "Спартак", звісно. Якби не обіграли москвичів, наші фани недоотримали б багато приємних емоцій.

Чи подобається вам, як команда перебудовується по ходу матчу, як реагує на зміни у грі суперника?

У цьому плані нам ще потрібно рости. У чемпіонаті України ігри часто односторонні йдуть - "Динамо" тільки атакує. Але у матчах з "Металістом" і "Шахтарем" суперники показували нам свої козирі, а ми не завжди вчасно і правильно перебудовувалися. І у тактичному плані, і в плані психології ще є питання. А ось у Лізі чемпіонів команда була дуже дисциплінована, всі домовленості виконувалися "від" і "до". У гостьовому матчі з "Порту" перший тайм був зіграний в одному тактичному ключі, а другий - в іншому, але обидва були дуже хороші.

Ігор Суркіс поставив перед командою мету виграти Кубок УЄФА. Але ж все може обернутися поразкою вже в 1/16 фіналу.

У всіх заявах завжди приховується небезпека. Але завдання завжди потрібно ставити вище, ніж команда може виконати. При цьому ми не стоїмо на місці, а прогресуємо. "Валенсія" за грою зараз друга команда Іспанії після "Барселони". Але ми нікого не боїмося, у нас є свої козирі. Я не можу сказати, виграємо ми Кубок УЄФА чи ні, але прагнути до цього ми мусимо. І кожен гравець повинен усвідомити, що це наша мета.

Футбольне життя зосереджене в сьогоднішньому дні. Фото ЕРА
У вас є відчуття, що, погодившись прийняти "Динамо", ви зробили єдино правильний вибір?

Знаєте, футбольне життя зосереджене в сьогоднішньому дні. Дуже складно будувати далекосяжні перспективи, аж надто часто все змінюється. Наприклад, з'явилося багато травмованих, а уболівальникам, як і керівникам, весь час потрібні перемоги. На мій погляд, я зробив правильний вибір. Чому? Та тому що я йду на роботу із задоволенням. А коли отримуєш від роботи задоволення, це дуже важливо.

Якби у грудні 2007-го не прийняли "Динамо", який клуб очолили б?

Ну, без роботи вже точно не залишився б. А відбулося те, що й мало відбутися. Я думаю, з Божою допомогою. Він вирішив так, я тут і опинився.

Євген Швець, "ПіК України"