Українська правда

Дух класичного відродився на матчі U-19: образливі кричалки з трибун, сутичка після гри

— 10 травня, 16:27
Дух класичного відродився на матчі U-19: образливі кричалки з трибун, сутичка після гри

Вже цієї суботи, 11 травня, відбудеться найбільш очікуваний матч сезону в українському футболі — Шахтар у Львові прийматиме Динамо. Вже дуже давно гранди не підходили до «Класичного» в такій монструозній формі, яку вони мають зараз: донеччани лише перемагають навесні, а кияни втратили очки лише два рази, зігравши внічию з Вересом та ЛНЗ.

Схожа ситуація і в чемпіонаті України U-19, матчі якого традиційно відбуваються напередодні зустрічі перших команд. Перед очним поєдинком «гірники» випереджали киян лише на одне очко, тож боротьба обіцяла бути запеклою, але ніхто не очікував, що аж настільки! І тут ідеться насамперед не про перипетії футбольного матчу, а про атмосферу на трибунах.

На стадіоні в Щасливому (передмістя Києва) було чимало юних фанатів Динамо, які також займаються в академії київського клубу і прийшли підтримати своїх друзів. Утім, з їх уст лунали не лише кричалки за своїх, а й образливі вигуки на адресу суперника на кшталт «Е***ь Шахтер, е***ь» та «Х*й соси Шахтер донецкий» (російською мовою – прим.). У цій історії є і зворотній бік медалі – один із очевидців, автор популярного тік-ток аккаунту про Динамо, розповів, що скандування почалися після провокації з боку фана «гірників».

Коли вболівальники настільки відверто підливають масло у вогонь, рано чи пізно емоції переповнюють і футболістів. Після фінального свистка, який ознаменував перемогу Динамо з рахунком 2:1, уся «біло-синя» армада ринула на поле. За таких умов сутичка була просто неминучою. Добре, що завдяки зусиллям персоналу все обмежилося лише локальними зіткненнями:

Вочевидь, цей інцидент викличе чимало дискусій у медіа. З одного боку, такі емоції – це те, чого дуже бракує сучасному українському футболу, але з іншого – подібні провокації та конфлікти просто неприпустимі під час великої війни, коли все українське суспільство, зокрема й фанатські угруповання мають забути про ворожнечу до кращих часів. Підозрюю, що реакція ультрас Динамо та Шахтаря із засудженням поведінки молодих «тіффозі» не змусить себе довго чекати.

Динамо Київ Класичне Шахтар Донецьк