Українська правда

Євро-2012. Васюник: Головна проблема - НСК "Олімпійський" і ще одне попередження Львову

Сергей Шемшученко — 5 серпня 2008, 11:32

25 вересня УЄФА зробить остаточну оцінку спроможності України вчасно і у повному обсязі реалізувати програму підготовки до Євро-2012. Найбільша проблема - НСК "Олімпійський" у Києві. Водночас на Львівщині хронічне невиконання низки зобов'язань перед УЄФА. Про це 4 серпня, у Львові заявив віце-прем'єр-міністр України Іван Васюник.

Він зазначив, що до 25 вересня Україна мала б вирішити головні проблеми у підготовці до Євро-2012, зокрема найбільшу з них - НСК "Олімпійський". За словами Івана Васюника впродовж останнього місяця в Україні працює антикризовий штаб, який відстежує графік, погоджений з УЄФА. "Його виконання переконує нас у тому, що ми вийдемо із зони дуже високого ризику. Зокрема, стадіон НСК "Олімпійський" перейде в зону нижчого ризику. Зараз тривають інтенсивні переговори про підписання відповідної угоди. Тому маю надію, що вони результативно завершаться вже у найближчі кілька днів, і навіть не тижнів", - наголосив Іван Васюник.

Далі він торкнувся проблем, які є у Львові. "Обставина друга. Я сьогодні відверто говорив керівникам міста і області: насправді тільки чотири міста в Україні будуть приймати Євро-2012. Отож УЄФА моніторить та робить висновки щодо підготовки саме цих чотирьох міст. Ми також спостерігаємо за цим процесом і впродовж останнього періоду побачили, що у Львові та області є хронічне невиконання низки зобов'язань перед УЄФА у частині підготовки головних інфраструктурних об'єктів - стадіону та аеропорту", - наголосив Іван Васюник.

"Львів та регіон, окрім виконання власної програми з підготовки до Євро-2012, має іншу, набагато важливішу місію. Вона полягає не тільки у підготовці стадіону, аеропорту, доріг, транспорту, але й у реалізації протягом чотирьох років масштабних національних мегапроектів, які є знаковими для європейської інтеграції в Україну. До таких мегапроектів належать перша в Україні концесійна дорога "Львів-Краковець" та "Львів-Броди". Це також мегапроект щодо будівництва євроколії - від західного кордону України до Львова", - додав Іван Васюник. Він також підкреслив, що Євро для Львова - це світовий досвід концесійного підходу, а також можливість "набути європейської вишуканості", перетворитися у "справжній туристичний центр Європи".

www.zik.com.ua