Українська правда

Україна мінімально перемогла норвежців

Сергей Шемшученко — 19 листопада 2008, 22:02

До товариського матчу 19 листопада 2008 року у Дніпропетровську доля українців і норвежців зводила у 2000 та 2001 році, коли ці дві команди боролися за путівку на Чемпіонат світу-2002. Тоді українці перемогли угостях 1:0 (вирішальний гол забив Шевченко на 50 хвилині), удома ці збірні розмочити рахунок так і не змогли - 0:0 і жодна з суперниць тоді у Японію та Корею не поїхали.

Єдиним, хто грав і тоді (у матчі в Норвегії), і зараз, міг стати захисник київського "Динамо" Андрій Несмачний, але отримав пошкодження, і замість нього у стан "жовто-синіх" Михайличенко викликав донеччанина Шевчука (який, до речі, вийшов з перших хвилин). Інших же, хто вісім років тому виходив на поле: Тимощука та Шевченка, тренер до збірної не викликав.

На ворота головний тренер України поставив, як і прогнозували, "динамівця" Богуша. Пару центральних склали Кучер і Русол. Останній вийшов на поле з капітанською пов'язкою. Зліва діяв вищезгаданий Шевчук, справа - Мандзюк. У центрі півзахисту грали дебютант збірної Слюсар і Кравченко. Справа більше було помітно Валяєва, а зліва - Назаренка. Одним форвардом на полі був Селезньов, під ним розташувався Гоменюк.

П'ятова, Чигринського, Алієва, Гая, Мілевського, а також двох новачків збірної - Девіча та Краснопєрова, Михайличенко залишив зі стартових хвилин у запасі.

Матч розпочали команди дуже обережно, придивляючись одна до одної. Перший небезпечний момент стався на 11 хвилині, коли Мандзюк справа навісив точно на голову Гоменюку, останній пробив, але голкіпер м'яч зловив. Норвежці тут же відповіли ударом головою, але повз ворота. Через хвилину Слюсар пробив з-за меж штрафної вище воріт.

На 15 хвилині Гоменюк заробив штрафний удар майже на лінії штрафного майданчика. Пробивав Назаренко. Селезньов намагався прикрити огляд голкіперу гостей, але не спрацювало, і Сергій влучив точно у руки воротарю.

У середині першої 45-хвилинки Кравченко м'яко і досить непогано пробивав у кут воріт норвежців, але знову добре зіграв голкіпер. Через дві хвилини Селезньов відправив м'яч вище воріт в аут з гострого кута.

А на 27 хвилині рахунок було відкрито. Назаренко увірвався до штрафного майданчика і його там збив захисник. Чесно кажучи, пенальті був не стовідсотковим, але скоріше був. "Гірник" Селезньов з одинадцятиметрової позначки пробив майже точно по центру, у той час як голкіпер ліг у лівий кут. 1:0 - Україна виходить уперед.

Норвегія пішла в атаку. Та створити небезпечні моменти у них так і не вдалося. Усі їхні удари летіли повз рамку воріт. А от українці ледь не спіймали гостей на контратаці. Послідував довгий пас на хід Гоменюку, але захисник в останній момент зумів перехопити цю передачу.

У перерві Михайличенко випустив відразу чотирьох нових гравців, серед яких був і натуралізований дебютант української команди - серб (колишній:) Марко Девіч. Гра повеселішала. У господарів з'являлися моменти дуже часто. А тут ще й арбітр зустрічі вилучив гравця гостей. Ріізе не то щось сказав на адресу судді, не то ударив м'яч у бік арбітра після свистка. Так чи інакше, але "червоне світло" перед собою побачив і пішов, посміхаючись і аплодуючи рефері, у роздягальню. Так Норвегія залишилася удесятьох, і Україна почала "розривати" гостей.

У норвежців за весь другий тайм можна пригадати лише два кволих удари точно у руки Богушу. В України ж під кінець матчу таких ударів назбирався десяток. Та і взагалі гра "жовто-блакитних" у другій 45-хвилинці виглядала краще, ніж у першій. Звичайно і вилучення дало про себе знати, але і без цього збірна грала добре.

На 60 хвилині мав забивати Валяєв. Кравченко справа віддав пас на Девіча, той скинув на Мілевського, а "динамівець" відкинув м'яч під удар Валяєву, але удар вийшов неточним. Проходить п'ять хвилин і чудову нагоду втрачає Алієв. Олександр зліва ввійшов у штрафний майданчик і пробив. Затріпотіла сітка і здалося, що гол-таки був, але повтор показав - удар пройшов на декілька сантиметрів вище поперечини.

Проходить ще декілька хвилин і віч-на-віч з голкіпером виводять Мілевського (відзначимо чудовий верховий пас Гая). А от Артем переграти Кнудсена не зміг, хоча і був сам перед воротами. До речі, повтор показав, що, скоріше за все, у Мілевського був невеличкий офсайд, але арбітри цього не помітили. Через хвилину після цього Алієв пробивав - знову голкіпер.

Під завісу матчу ще по шансу мали Алієв і Девіча. Удар як першого, так і другого відбив Кнудсен. Норвегія шансів на нічию не мала. Так що цілком заслужена перемога "жовто-синіх". Норвежці знову забити українцям не змогли, а Богуш відстояв перший же свій матч у футболці збірної на нуль.

Україна - Норвегія 1:0 (1:0)

Гол: 1:0 - Селезньов (27 пен)

Вилучення: Ріізе (51)

Україна: Богуш, Мандзюк, Кучер (Краснопєров, 59), Русол (Чигринський, 46), Шевчук, Валяєв, Слюсар (Гай, 69), Кравченко, Назаренко (Алієв, 46), Гоменюк (Девіч, 46), Селезньов (Мілевський, 46)

Норвегія: Кнудсен, Хеглі (Соллі, 65), Регініуссен, Хангеланд, Й.-А. Ріізе, Холм (Скьєнсберг, 59), Скельбред, Абделауе (Еліунуссі, 87), Педерсен, Гріндхейм, Ольсен (Б.-Х. Ріізе, 85)

Попередження: Скельбред (18)