Українська правда

Суркіс ставить за мету виграти Кубок УЄФА

Сергей Шемшученко — 19 грудня 2008, 16:50

- Ігоре Михайловичу, якою була Ваша перша реакція на підсумки жеребкування для київського "Динамо"?

- Хочу сказати відверто, що на даному етапі слабких команд не буває, але суперник у нас міг би бути й іншим - зручнішим чи що. Наприклад, той же "Твенте". Нам же, я вважаю, дістався найсильніший суперник з тих, які були. "Валенсія", я думаю, сьогодні сильніша навіть за "Мілан".

Ця команда зараз в чемпіонаті Іспанії ділить друге місце з "Севільєю". Вона показує дуже сильний футбол. А один з провідних гравців команди Давід Вілья, чемпіон Європи, знаходиться зараз у чудовому стані, відмінно грає і багато забиває.

Так, "Валенсія" - команда дуже серйозна, але якщо ми хочемо чогось добиватися, то ми повинні прагнути пройти і її.

- І потрапити на харківський "Металіст"!

- Дуже шкода, звичайно, що якщо ми зможемо пройти далі і якщо те ж саме зможе зробити "Металіст", то доля зведе наші команди на такому ранньому етапі. Не хотілося б звичайно цього, але нічого не поробиш. Якщо призначено, то так і буде.

Треба вірити в те, що ми потрапляли в Кубок УЄФА не для того, щоб бути там статистами. Якщо ми хочемо виграти Кубок, значить, ми повинні проходити "Валенсію".

- Тобто конкретного завдання на кожен раунд немає? Скажімо, спершу дійти до півфіналу або до фіналу?

- Головне завдання - виграти Кубок, а в кожній конкретній грі потрібно добиватися необхідного для цього результату. Що таке півфінал? Це півзавдання. І чвертьфінал - півзавдання. Чим далі проходиш - тим прикріше вилітати. Погоджуєтесь?

Тому ми повинні ставити перед собою максимальні завдання. Інша справа - може вдатися, а може і не вдатися. Але перед командою мають стояти максимальні завдання, інакше не можна братися взагалі за таку непросту справу. Ми ж не граємо для того, щоб просто брати участь. Взяти, наприклад, ті ж як "Зеніт" або ЦСКА. Тому, напевно, ці дві команди і завойовували Кубок УЄФА, що ставили завдання виграти Кубок, а не дійти до півфіналу.

- Те, що перший матч для київського "Динамо" пройде вдома, має якесь принципове значення?

- Принципового не має. У першому матчі треба зробити якийсь заділ. У всякому разі, успішно зіграти - не пропустити, а при нагоді постаратися забити, що можливо за наших погодних умов у середині лютого.

Важливо продемонструвати свої сильні якості, зарядженість на боротьбу. Звичайно, все вирішуватиметься у Валенсії, але дуже багато залежатиме і від результату гри в Києві.

- Як би Ви оцінили шанси "Шахтаря" у матчі з "Тоттенхемом" і "Металіста" в зустрічах з "Сампдорією"?

- Вчора московський "Спартак" показав, що з "Тоттенхемом" можна грати, і він був за крок від того, щоб пройти далі. Я вважаю, що "Шахтар" - команда досвідчена в Європі і їй цілком під силу пройти "Тоттенхем". А "Металіст" ось взагалі в Європі дива зараз творить. Молодці харків'яни! Хоча, здавалося, команда начебто вже всі свої завдання вирішила і однією ногою вже у відпустці.

Доля, звичайно, непроста - з італійськими командами грати дуже складно. Але у "Металіста" є хороші шанси пройти далі.

- Ви вже більше не їздитимете на жеребкування єврокубків, щоб бути присутнім на них особисто?

- Після невдач нашої команди останніми роками треба ж було змінити щось.

- Ось Ви і змінили цього року - команда пройшла далі.

- Пройдемо далі в турнірі на початку наступного року - не їздитиму на жеребкування, а якщо не пройдемо, то знову доведеться їздити.

fcdynamo.kiev.ua