Українська правда

Сьомін: Задачу на сезон ми виконали – місце в Лізі чемпіонів собі забезпечили

Сергей Шемшученко — 20 травня 2008, 16:05

Головний тренер київського "Динамо" Юрій Сьомін після закінчення сезону повернувся в Москву, де в інтерв`ю www.championat.ru розпровів про півроку, проведенні в Києві.

- Юрій Павлович, як настрій після закінчення сезону?

- Настрій нормальний. Адже задачу на сезон ми виконали - місце в Лізі чемпіонів собі забезпечили.

- Як оцінюте свою роботу в Києві?

- Роботою своєю задоволений. Коли я прийняв команду, ми йшли на третьому місці, а закінчили сезон на другому. За чемпіонство боротися відразу було нереально - дуже велике було очкове відставання. Але по тому етапу, що ми провели, - ми на першому місці. І в офіційних, і в товариських зустрічах результат завжди був позитивний. Єдиної поразки ми зазнали у фіналі Кубка країни від донецького "Шахтаря". Там ми дійсно показали не кращу гру. Об'єктивні причини - травми Гусєва та Михалика. Гравці вибули, і нам було складно замінити їх.

- Як позитивний момент своєї роботи відзначу, що до основного складу підійшла велика група молодих футболістів. Вони цілком виправдали довіру. Це майбутнє київського "Динамо", збірної України. Ми і далі будемо йти цим шляхом: робити ставку на підготовку молоді, звертати увагу на роботу тренерів дублюючого складу.

- У чому перевершив вас "Шахтар"?

- "Шахтар" - і так дуже сильна команда, а під час дозаявочного періоду вони підсилилися ще більше.

- А у вас є селекційні плани, щоб успішно протистояти їм надалі?

- По селекційній роботі можу сказати, що придбання будуть. Правда, багато не хотілося б. Будемо брати тільки корисних гравців, що нам дійсно потрібні. Плани? Зараз гравці у відпустці. Зберемося разом після 10 червня. Причому не усі відразу: частина футболістів візьме участь у Кубку Африки, і для них відпустка буде продовжена. Вони приєднаються до загальної групи тільки після 21 червня. А задачі на майбутній сезон ті ж, що і завжди ставить перед собою клуб рівня "Динамо" Київ...

- У цілому яка думка у вас склалася про чемпіонат України?

- Чемпіонат сильний, клуби амбіційні. Команди дуже добре підготовлені у фізичному плані. Тренери, багато хто з яких пройшов школу Валерія Лобановського, роблять дуже великий акцент на фізику незалежно від положення команди в турнірній таблиці. А от за рівнем клуби сильно відрізняються. "Шахтар" і "Динамо" (Київ) перевершують у майстерності всіх інших. Але упевнений, що дуже незабаром підтягнуться "Металіст" і "Дніпро". Це дозволяє інфраструктура клубів, їхні амбіції. Відзначу дуже великий інтерес глядачів до футболу, високу відвідуваність матчів. Зараз, у період підготовки до чемпіонату Європи, який Україна проведе разом з Польщею, будуть будуватися стадіони, буде поліпшуватися вся інфраструктура, і український футбол напевно зробить крок уперед.

- Чи можна порівняти футбольне протистояння Київ - Донецьк і Москва - Санкт-Петербург?

- Протистояння Київ - Донецьк давнє. А в Росії воно виражене не так яскраво. З одного боку, воно є. А з іншого боку - конкуренція в чемпіонаті Росії дуже висока. Крім московських команд на найвищі місця претендує не тільки "Зеніт". Ви подивіться, як стартував "Рубін"! В окремі періоди в кінцівці минулого сезону прекрасну гру показував "Сатурн". "Крилья Совєтов" - цікава команда. Я вважаю, зводити питання до протистояння Москва - Пітер було б неправильно.

- Виходить, ви уважно стежили за чемпіонатом Росії, працюючи на Україні?

- А як же! Росія - моя Батьківщина. Як же я можу не стежити за першістю країни, де народився, багато років жив і працював? І не тільки за Росією стежив уважно. Будь-який тренер зобов'язаний знати, що відбувається в чемпіонатах інших країн: Іспанії, Італії, Англії, навіть Бразилії. Це мій професійний обов'язок. Дивлюся за футболістами. Може, кого придбати потрібно буде, може, проти кого грати прийдеться. Знати тенденції, дивитися за розвитком футболу в інших країнах - це обов'язково, і мені це цікаво.

- У Києві почували себе іноземцем? Мову вивчили?

- Зовсім ні. Українську розумію, але на ній не говорю.

- Дружина з вами була в Києві?

- Приїжджала. То в Москві була, то в Києві.

- А на культурну програму час залишався? Все-таки в Києві є що подивитися.

- Так, Київ - дуже красиве місто. По можливості, звичайно, дивився. Був у храмах - там чудові храми. Був на концерті Йосипа Кобзона, Таїсії Повалій. Коли час є, не відмовляю собі в цьому.

- Тепер більшість людей футболу їдуть у відпустку, а національні збірні - на чемпіонат Європи. Оцініть перспективи нашої команди на європейському форумі.

- Дуже багато чого буде залежати від того, у якому функціональному стані тренери підведуть команду до турніру. Футболісти зараз не в однаковій формі. Гравці "Зеніта" провели набагато більше матчів. Дуже важливо, чи зуміє тренерський штаб усе це збалансувати. А вийти з групи нам цілком під силу. Шкода, що в національній команді немає Денисова - дуже гарний футболіст. Я думаю про ситуацію з хокеєм. Гарний функціональний стан плюс бійцівські якості наших хлопців забезпечили їм перемогу. До речі, Славі Бикову мої поздоровлення - тренер зміг підвести команду до турніру в найкращому стані. Це треба взяти на озброєння і футболістам.