Українська правда

Прем'єр-ліга і ФФУ хочуть заборонити фанатам ходити на футбол

Сергей Шемшученко — 27 листопада 2008, 17:45

Напередодні Євро-2012 Прем'єр-ліга і Федерація футболу України погрожують фанатам застосувати незаконні і антиконституційні заходи впливу - заборонити відвідувати матчі протягом кількох років. Про це йдеться у заяві, яку підписав в.о. Прем'єр-ліги Віталій Данілов.

"Глядачі, які здійснюватимуть порушення, будуть в індивідуальному порядку позбавлятися права відвідувати будь-який стадіон на період у декілька років", - йдеться у заяві.

Такі санкції будуть застосовані до "порушників". Водночас, у документі не уточнюється, які саме порушення мають і яких законів мають здійснити вболівальники, щоб потрапити під дію таких санкцій.

"Застосування таких санкцій передбачено ст. ст. 14, 21 та 32 Дисциплінарних правил ФФУ", - йдеться у документі.

Проте Конституція України говорить протилежне: " Стаття 33. Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування... за винятком обмежень, які встановлюються законом".

Заява Прем'єр-Ліги не пояснює, на підставі якого закону, вболівальники можуть бути позбавлені своїх природних невід'ємних прав.

Крім того, УПЛ хоче забороняти клубам приймати суперників на своїх стадіонах, якщо футбольним чиновникам не подобатиметься поведінка вболівальників:

"Дисциплінарний комітет Прем'єр-ліги та органи футбольного правосуддя ФФУ будуть позбавляти клуби права проводити матчі у присутності вболівальників або забороняти приймати суперників на своєму стадіоні", - йдеться у документі.

На думку авторів заяви, причинами таких санкцій є "порушення, пов'язані із використанням піротехнічних засобів, демонстрацією баннерів образливого для команд-суперниць та їх фанів змісту, скандуванням непристойностей на адресу арбітрів та учасників матчу, провокування конфліктів з представниками правоохоронних органів.

Як зазначено у заяві, "усі ці факти особливо болісно виглядають на тлі підготовки до Євро-2012".

"Ми не можемо дозволити і не дозволимо перетворити стадіони на гладіаторські арени... Наше спільне прагнення зробити традицією сімейні походи на футбол, як це заведено у розвинених країнах, раз-по-раз наштовхується на супротив", - йдеться у документі, підписаним Даніловим.