Українська правда

Палкін: Якщо людина не бажана Суркісу, то вона ніде не з'являється

Сергей Шемшученко — 18 липня 2008, 18:32

Генеральний директор ФК "Шахтар" (Донецьк) Сергій Палкін з жалем констатує, що через позицію президента Федерації футболу України Григорія Суркіса "демократичного волевиявлення у виконкомі ФФУ як не було, так і немає".

Про це Палкін сказав сьогодні в Донецьку кореспонденту "Острова", коментуючи ситуацію в зв'язку з Заявою ФК "Шахтар".

- Пан Палкін, це нова війна між "Динамо" і "Шахтарем"?

- Спочатку в "Шахтаря" була одна кандидатура - генеральний секретар клуба Олександр Черкасов. Усе було погоджено, усі були "за". Але як тільки ми поміняли кандидатуру Черкасова на кандидатуру Попова, Федерація футболу України відразу "стала в позу": "ми не хочемо його бачити" і т.д. і т.п. Але відразу питання не в особистості, а питання присутності клуба в Раді, розумієте. Якщо ми, як клуб-чемпіон, власник Кубка і Суперкубка не гідні бути в Раді, так і скажіть. Але не треба переходити на особистості. А якщо ми будемо говорити, що я не хочу цю особистість бачити, виходить, він її або боїться, або розуміє, що вона може нанести серйозну втрату чомусь...Тут не може бути особистісних взаємин, тут повинні бути тільки взаємини "клуб - Федерація футболу".

Якщо ми робимо стратегічну Раду для того, щоб згуртувати всі клуби і зробити якусь роботу разом з Федерацією футболу - це одне питання. Якщо ж це якісь перекручування і рішення особистих якихось внутрішніх конфліктів, тоді це, тоді, вибачите мене, ми не тим займаємося, і взагалі не в тім напрямку йдемо взагалі.

- Як, по-вашому, може розвиватися ситуація?

- Ми зробили свою заяву і, природно, будемо наполягати на тому, щоб наша людина була в стратегічній Раді. Вибачите, але ми самий останній клуб у країні, що щось робить для футболу. Якщо ми не будемо бути присутнім у Раді, тоді він буде без нас. Якщо Федерація футболу вважає, що ми неварті там бути присутнім, це її питання. Єдине, що я можу сказати, що усе вирішується так, як захоче Григорій Михайлович Суркіс. Тобто, хоч там і є люди, є голоси, усі голосують, але так, як він говорить, так і відбувається. Демократичного волевиявлення у виконкомі ФФУ як не було, так і немає. От що кривдно. І це говорить про те, що ми як стояли бог знає на якому місці, так і стоїмо з погляду розвитку взаємин між ФФУ і клубами.

- Ви однозначно виключаєте імовірність відкликання кандидатури Попова?

- А з якої статі нам ФФУ буде диктувати, яку кандидатуру вони хочуть там бачити? Ми запропонували кандидатуру Попова, що, я вас запевняю, досить компетентна людина, що розуміє, куди він йде і що робить. Це краща кандидатура, тому ми неї і представили.

- Якщо усе-таки ФФУ твердо піде на конфронтацію і відхилить кандидатуру Попова...

- На сьогоднішній день він уже не ввійшов у Раду. Просто ми хочемо показати країні, що в такий спосіб питання не вирішуються. Тому що Федерація футболу переходить на міжособистісні відносини, а не відносини "клуб - Федерація футболу". Якщо ФФУ не бажані якісь особистості, вона них забирає, і розставляє тих, кого хоче бачити. Такого вони від нас не отримають. Або вони будуть працювати з тими кандидатами, яких ми направляємо, або ми взагалі не будемо там бути присутнім, що не додасть ваги ФФУ і стратегічній Раді.

- На вашу думку, ця ситуація може побічно вдарити по спортивному іміджі України, її підготовці до Євро-2012?

- Ця ситуація може вдарити тільки по Федерації футболу і не по чому іншому. Тому що люди, громадськість, побачать, яким чиномприймаються рішення Федерацією, і яким чином створюються ті органи, що там працюють, - або при Федерації, або біля неї.

Якщо людина не бажана Суркісу, то вона ніде не з'являється. А неугодна людина - це той, котрий має свою думку з усіх питань. На жаль, Григорій Михайлович не хоче бачити там людей, що мають свою думку. Він хоче бачити там людей, що мають тільки його думку. Але такого не буде з нашої сторони. Або ми будемо працювати в демократичному дусі, коли кожний говорить те, що думає, або ми тоді там узагалі не будемо бути присутнім, і не будемо ні про що говорити.

Ще раз повторюся, що розвитку взаємин між клубами і Федерацією футболу як не було, так і немає.

"Остров"