Українська правда

Мірча Луческу: Ідея виграти матч будь-якою ціною мені здається ганебною

Сергей Шемшученко — 3 жовтня 2008, 09:25

Мірча Луческу пояснив свою емоційність після програшу "Барселоні" у матчі Ліги Чемпіонів (1:2) нечуваною поведінкою гравців каталонського клубу:

"Це був нечуваний, обурливий випадок, гідний найрішучішого засудження. І не лише з мого боку. Кожен уболівальник, журналіст або хоча б людина, що хоч трохи знається на футболі, зобов'язана була з'ясувати, що на наших очах були порушені самі основи принципу "fair play". У кінцівці матчу ми побачили що завгодно, але лише не чесну гру.

Справді, гра проходила хай і в агресивному, жорсткому ключі, але цілком коректно. Лише все це було до певного моменту. Того, коли "Барселона" зрозуміла, що запросто може програти матч. Звичайно, у футболі, та і взагалі, у спорті, перемога вкрай важлива. Але не такою ж ціною! В усякому разі, для настільки відомого клубу, яким є "Барселона", має бути соромно радіти перемозі, досягнутій ганебно, шляхом порушення "fair play". До речі, цей принцип так активно впроваджує УЄФА, він має бути непорушний для будь-якої команди, надто прославленої.

Помилки П'ятова з нього ніхто не знімає. Я говорю про те, що саме призвело до цієї неприємної для нас ситуації - порушення принципу чесної гри. Якщо завгодно, це повна відсутність пошани до колег, до самої гри: все це продемонстрували футболісти "Барселони". Можна зрозуміти обурення гравців "Шахтаря", вони були просто шоковані. Спроби протестувати, звертатися до арбітра призвели лише до картки Брандау.

Гравці були виведені з рівноваги. Адже до цього вони показали непогану гру і розраховували на відповідний результат. А тут всі їх старання розсипалися, та ще і в такій ситуації. Можливо, я дуже традиційний, але ідея виграти матч будь-якою ціною, і навіть абсолютно некоректною, , мені здається ганебною. На жаль, у "Барселони" інша думка. Хтозна, можливо, програш в цій зустрічі може пізніше вартувати нам виходу з групи.

Чи можна взагалі цю думку сприймати легко і без обурення? Ні! Цим і пояснюється моя емоційність і в інтерв'ю після матчу, та і зараз теж. Ви бачите, я нічого не вигадав, я лише ще раз описав ситуацію, яка була на полі. Власне, нескладно проглянути відеоповтори і переконатися у правильності моїх слів", - наводить слова тренера сайт "гірників".