Українська правда

Мілош Нінкович: Вважаю себе сербом і не хочу зраджувати країну

Сергей Шемшученко — 24 липня 2008, 09:44

- Якщо "Динамо" грає раз на тиждень, два наступні дні після гри у нас вихідні. Маємо лише на кілька годин заїхати на базу, поплавати у басейні, пройти масаж та інші відновлювальні процедури. Вечорами разом із Деяною залюбки прогулюємося вулицями Києва. А останнім часом помітив, що нас більше тягне за місто, на природу.

Із команди пішли друзі-співвітчизники Гавранчич та Маркович. Це не звузило коло твого спілкування?

- Горан та Мар'ян поїхали, проте повернувся до Києва Саблич, прийшов Вукоєвич. Тренером із фізичної підготовки працює хорват Борис Пейрак. Також устиг потоваришувати з багатьма сербами, які навчаються та працюють в Україні. Це характерна ознака нашого народу - куди доля нас не закинула б, ми завжди намагаємося бути разом.

Тобі відомо, за які команди гратимуть Гавранчич та Маркович?

- Мар'ян уклав трирічний контракт із своєю рідною "Црвеною Звєздою". Цей клуб, а також "Партизан" (обидва зі столиці Сербії - Белграда. - "ГПУ") пропонували угоду і Гавранчичу. Але Горан поки що не хоче повертатися додому і розглядає пропозиції з інших країн.

Гавранчич відіграв за "Динамо" сім років. Із якими враженнями він залишив Україну?

- Горан, а особливо його дружина - Марина, сумують за Києвом. Для них це місто стало рідним. Вони часто казали: "Київ - це наче Белград. Тільки у два рази більший".

Як у Сербії сприйняли рішення Марка Девича прийняти українське громадянство?

- Із розумінням. Він - не перший спортсмен у країні, який чинить так. Марко чудовий футболіст, але якби він забивав і 50 м'ячів за сезон, його однаково не викликали б до збірної Сербії. Це пов'язано не лише з рівнем чемпіонату України. Раніше я неодноразово висловлювався щодо ситуації у збірній. Є кілька гравців, місця за якими "заброньовані", мабуть, на кілька років уперед. А на інших тренери навіть уваги не звертають.

У тебе не виникало бажання змінити громадянство?

- Зо два роки тому мені пропонували зробити український паспорт. Я відмовився. Бо вважаю себе сербом і не хочу зраджувати країну. Навіть якщо тренери збірної ігноруватимуть мене. Лише час покаже, чи був я правий.

Поділися враженнями щодо Євро-2008.

- До початку турніру казав, що варто очікувати сюрпризу від іспанців. У них рівна команда, яка показала потужну та видовищну гру і заслужено стала чемпіоном. Цікаво виглядала Росія, а найбільше приголомшила поразка Хорватії від Туреччини.

На твою думку, за кого у цьому матчі вболівали серби?

- Мені важко казати за всіх, але чимало моїх друзів бажали хорватам поразки. Розумієте, люди пам'ятають початок 1990-х, коли текла кров нашого народу. Щоб загоїлися рани, потрібен час. Але на особистісному рівні ворожнеча не помітна. Наприклад, у червні ми з Деяною гостювали у Саблича на узбережжі Адріатики.

До основного складу "Динамо" ти потрапив після трьох років виступів за дубль. Терпець не увірвався?

- Перші два роки мене переслідували травми. Тільки відновився, зіграв один-два матчі, як знову звертався до лікаря. У цьому бачу і свою провину - був молодий, не дотримувався режиму, велике місто спокушало на розваги... Тепер нічні прогулянки у минулому. Після тренувань та ігор маю відновитися, віддаю перевагу спокійному відпочинку.

Чим робота Юрія Сьоміна відрізняється від п'яти його попередників, з якими ти працював у "Динамо"?

- Коли Сьомін приїхав до Києва, від одразу сказав: "Ви маєте отримувати від футболу задоволення, грайте в пас, комбінуйте". Тренер ніколи не кричить на гравців і навіть у найекстремальнішій ситуації чітко пояснює, хто і що має робити. Такий стиль роботи мені імпонує найбільше.

Коли очікувати від "Динамо" гри європейського рівня?

- Восени у Лізі чемпіонів. Три останні роки були провальними для команди у єврокубках. Але всьому є межа. Гадаю, якщо у серпні ми пройдемо кваліфікацію, за "Динамо" у груповому турнірі буде не соромно.

1984, 25 грудня - Мілош Нінкович народився в Белграді (Сербія). Вихованець клубу "Чукарічкі"
2004, літо - став гравцем київського "Динамо"
Чемпіон України 2007 року. Володар Кубка України 2005, 2006, 2007 років. За "Динамо" провів 29 матчів у чемпіонаті України, забив 2 м'ячі, 11 ігор у Кубку України та 4 матчі в єврокубках

Дмитро Шаповал, Газета по-українські