Українська правда

Михайло Михайлов: "Навіть якщо Луческу буде робити ротацію, хтось з воротарів лишиться без ігрової практики"

Сергей Шемшученко — 24 липня 2008, 12:20

Михайло Михайлов, фото ФФУ
Тренер національної збірної України Михайло Михайлов занепокоєний ігровою практикою голкіперів "Шахтаря". Про це він повідомив у програмі "Відверто про футбол" на телеканалі "Мегаспорт", повідомляє ФФУ.

Попри те, що Михайлов є повноцінним асистентом головного тренера, водночас він відповідає в штабі за підготовку воротарів. На його думку, наразі ситуація з голкіперами у збірній є стабільною.

"Воротарська позиція в збірній не викликає серйозного занепокоєння. У нашому розпорядженні є й досвідчені голкіпери - ті ж Кернозенко та Шовковський, і молоді виконавці, які вже досягли того рівня майстерності, того класу, які необхідні для виступів за національну команду - це Худжамов, Шуст, П'ятов".

Водночас Михайло Михайлов зазначив, що в команді немає розподілу на першого, другого чи п'ятого воротаря: "У нас є група воротарів, які претендують на місце в "основі", і лише безпосередньо перед кожним конкретним поєдинком ми вирішуватимемо, хто з них стане "номером один".

Єдиною проблемою, яка турбує тренерський штаб, є те, що одразу троє - Худжамов, Шуст та П'ятов - представляють один клуб. "Навіть якщо Мірча Луческу вдаватиметься до ротації, хтось з них обов'язково не матиме належної ігрової практики", - резюмував Михайлов.

Торкаючись проблематики роботи з воротарями у вітчизняних клубах, Михайло Михайлов стверджує, що в останні роки ситуація помітно покращилася: "Коли 14 років назад я, завершивши кар'єру, повернувся в Україну, то в наших клубах не було тренерів, які займалися би винятково підготовкою голкіперів. Мабуть, я був першим у нашій країні офіційним тренером по роботі з воротарями. Нині ж такі спеціалісти - норма для будь-якого клубу принаймні вищої ліги".

Проте робота з гравцями в клубі і в збірній, на думку Михайлова, суттєво відрізняється: "Багато залежить від того, в якому стані футболіст приїжджає до збірної. Адже за короткий термін вивести його на належний рівень готовності практично неможливо. Тому робота тренерів спрямована насамперед на психологію. А вже потім, як "підтягнути" підопічних функціонально. Причому великі навантаження давати небезпечно - футболіст може "поплисти". Тому одне із завдань тренерів приблизно таке, як і у лікарів: головне - не нашкодити".