Українська правда

Луческу знову б'є Сьоміна

Сергей Шемшученко — 15 липня 2008, 22:32

Донецький "Шахтар" в серії післяматчевих пенальті з рахунком 5:3 переграв київське "Динамо" і вдруге у своїй історії виграв Суперкубок України. Для Юрія Сьоміна на внутрішній арені суперництво з Мірча Луческу поки не складається і російський тренер, після програшу румунському фахівцеві Кубку та чемпіонату України, програв ще один турнір на старті нового сезону.

Стартовими складами обидва наставники не здивували. Луческу виставив всіх найсильніших і перевірних бійців, а Сьомін не особливо довіряв молоді, хоча й випустив в "основі" двох дебютантів - Вукоєвича та Бетао.

Перший небезпечний момент в цій грі був у "Динамо". Вже на 3 хвилині Шацьких вивели сам на сам з Худжамовим, але узбецький форвард пробив повз ворота. Через три хвилини "Динамо" забило. Нінкович з лівого флангу повз Дуляя прострілив на Мілевського, який з розвороту з метрів 8 пробив, і м`яч, зрикошетивши від ноги Чигринського залетів у ворота Худжамова.

Відповіддю "гірників" був дальній удар Раца, який Шовковський відбив перед собою, а Михалик підстрахував воротаря, відправивши м`яч в аут.

Надалі хвилини 15-ть була гра за "Динамо". Найреальніший шанс забити мав Нінкович, після удару якого головою м`яч ліг на поперечку. "Шахтар" оговтався десь на хвилині 27, коли небезпечно пробивав головою Селезньов, а на 38-ій і забив. Срна з правого флангу навісив, і Чигринський виграв верхову боротьбу в Юссуфа і ударом головою поклав м`яч під попереччину воріт Шовковського - 1:1.

У другому таймі футбол був більш динамічний і моменти забити мали обидві команди. На 57-ій хвилині двічі бив Ілсіньо з метрів 8, але після першого удару м`яч влучає в лежачого Михалика, а повторний удар бразильця знаходить поперечку воріт. На 60 хвилині ще один небезпечний момент біля воріт Шовковського, котрий парирує удар головою Кучера.

На 62-ій хвилині Сьомін впускає в гру Алієва, який очікуваної гостроти в нападі так і не зумів додати. Не принесли її і заміни Луческу з виходом на поле Гладкого та Жадсона.

Після хвилини 70 темп гри впав і команди, здавалося, очікували традиційної для себе серії післяматчевих пенальті у матчах на Суперкубок. На 88-ій хвилині ще один шанс вирвати перемогу для своєї команди отримав Шацьких, який знову не використав вихід сам на сам з голкіпером, не зумівши переграти Худжамова.

Надалі були пенальті, які йдуть за регламентом Суперкубка відразу після закінчення основного часу. Нагадаємо, що три попередні Суперкубка між "Динамо" та "Шахтарем" закінчувалися серією пенальті, яку двічі вигравали динамівці та одного разу "гірники".

Першим пробивав Фернандіньо, який вдарив низом у кут воріт і рахунок стає 1:0. Молодий Ярмоленко пробиває у верхній кут воріт і зрівнює рахунок - 1:1. Удар Раца по центру воріт і "Шахтар" знову попереду - 2:1. Наступний біля м`яча Діакате і його удар Худжамов бере. Чингринський пробиває насилу і вже 3:1. Нінкович скорочує розрив у рахунку до 3:2, але вже після удару Срни - 4:2. Алієв з позначки влучний - 4:3. Вирішальним для "гірників" мав стати удар Брандау і бразилець не схибив, а Шовковський не виручив і 5:3 - перемога "Шахтаря" в серії післяматчевих пенальті.

"Шахтар" - "Динамо" - 1:1, по пенальті 5:3
Голи: Чигринський, 38 - Мілевський, 7
Шахтар: Худжамов, Срна, Чигринський, Кучер, Рац, Хюбшман, Дуляй, Вілліан (Брандао, 46), Ілсіньо (Жадсон, 71), Фернандіньо, Селезньов (Гладкий, 71)
Динамо: Шовковський, Бетао, Михалик, Діакате, Несмачний, Юссуф, Вукоєвич, Гіоане (Алієв, 62), Нінкович, Шацьких, Мілевський (Ярмоленко, 81)