Українська правда

Луческу визнав свої "можливі помилки"

Сергей Шемшученко — 15 грудня 2008, 10:32

Головний тренер "Шахтаря" Мірча Луческу визнає "можливі тренерські помилки" у грі своєї команди.

"Абсолютно нічого не провіщало спаду у "Шахтарі". Це було як сніг на голову. Влітку провели дуже хороші збори, на яких обігравали всіх суперників. Після перемоги над "Динамо" у матчі за Суперкубок України емоційний стан гравців начебто не міг викликати сумнівів", - вважає Луческу.

"Але почався чемпіонат країни - і все пішло сторчака. Потішили народ в першому ж турі: програли "Львову", дебютантові прем'єр-ліги", - додав тренер.

На його думку, звичний у такій ситуації діагноз - недооцінка суперника - опинився неправильним: за тиждень втратили очки і у виїзному матчі з іншою львівською командою - "Карпатами".

"Робили штучний офсайд, та невдало: Зєньов вийшов сам на сам з воротарем і забив", - додав Луческу.

"Далі пішло-поїхало. У переважній більшості матчів "Шахтар" мав очевидну перевагу, але наша гра виходила якоюсь поверхневою, і м'яч у ворота ніяк не йшов, хоч плач", - розповів румунський фахівець.

"Окрім банального неталану був ще цілий комплекс причин. Наприклад, настрій. У минулому сезоні "Шахтар" виграв усі українські трофеї, і багато гравців, напевно, вирішили, що солодке життя продовжиться саме собою", - наголосив наставник "гірників".

За його словами, він прагнув використовувати всіх новачків, "але вони опинилися не готові грати під таким тиском, виходити на поле з думкою, що жодного іншого результату матчу у чемпіонаті України, окрім переможного, для "Шахтаря" не існує".

На думку Луческу, не міг пройти безслідно різкий спад форми у Фернандіньо, визнаного кращим футболістом попереднього чемпіонату України.

Як вважає тренер, після повернення з чемпіонату Європи не кращим чином виглядали Срна, Рац і Левандовскі, які не пройшли підготовку з "Шахтарем" і наблизилися до звичних кондицій лише під кінець сезону.

За його інформацією, через травми один за одним вибували центральні захисники - Кучер, Чигринський, Іщенко.

"Доводилося шукати нові поєднання, а будь-який пошук у футболі приводить до витрат. Можливо, в цілому це був не наш рік. Таке трапляється", - Луческу.

"Напевно не обійшлося і без тренерських помилок. Оскільки відразу постала проблема реалізації моментів, я був вимушений постійно шукати оптимальне поєднання нападників".

"Можливо, не варто це робити, а відразу зупинитися на якомусь одному дуеті форвардів і терпляче чекати, коли у них почне виходити. Але, з іншого боку, як було не дати шанс Морено, який потрапив в абсолютно незнайомі для нього футбольні реалії, або Селезньову, який в київському "Арсеналі" грав зовсім не так, як потрібно у "Шахтарі"? Питання риторичне", - сказав тренер.

"А поки я довіряв одним, втратив упевненість у власних силах Гладкий, що засидівся на лавці. Потім начебто визначилися з Адріано, який вийшов на хороший рівень. Проте незабаром молодий бразилець випав з обойми, перенісши операцію апендициту. Ось і виходить, що стабільної в'язки форвардів у нас як і раніше немає", - наводить слова тренера "Спорт-Экспресс".