Українська правда

Леоненко в чемпіонаті ставить на "Шахтар"

Сергей Шемшученко — 18 липня 2008, 12:44

Екс-форвард київського "Динамо" Віктор Леоненко вважає, що фаворитом нового сезону чемпіонату України є донецький "Шахтар".

"Шахтар" - головний претендент на перше місце безвідносно суперкубкового двобою. Команда має потужний склад і найкращі фінансові можливості. Постійно збагачується досвідом боротьби з київським "Динамо" і останнім часом постійно завершує її на свою користь. Єдине - чи не засидівся на своєму місці Мірча Луческу, що працює вже п'ятий рік?

З іншого боку, він уже досить вивчив можливості і своєї команди, і особливості українського чемпіонату. Нинішній турнір особливий: його переможець прямо потрапить у груповий турнір Ліги чемпіонів 2009/10. Якби не цей фактор, я не ставив би на "Шахтар" так однозначно. Тому, що тоді команда явно зосередилася б на Лізі чемпіонів, бажаючи закрити торішній провал. А так для "гірників" занадто спокусливо автоматично забезпечити собі місце в Лізі чемпіонів завдяки "золоту" українського чемпіонату.

У "Динамо" мотивація буде не менше, звичайно. Сюди додасться ще бажання реваншуватися за потрійну поразку минулого сезону. Але матч на Суперкубок показав: комплектація "Динамо" не дозволяє безболісно переносити травми гравців. Вилетів Гусєв - і на правому фланзі порожньо. Не краща ситуація і ліворуч. Неясна оптимальна пара центральних захисників і чи зможе бразилець Бетао закрити позицію правого захисника. Голкіпер Шовковський не завжди стабільний, а в нападі немає рівноцінної пари Бангура. З Алієвим возяться, як з малою дитиною."

Єдиний плюс - тренер. Палич може і психологічно гравців настроїти, і тактичні сюрпризи підготувати - перевів же він Михалика в захист. Ще одна перевага: у "Динамо" менше шансів, ніж у "Шахтаря", пробитися в груповий турнір Ліги чемпіонів: у віце-чемпіонів України більш складні потенційні суперники на шляху до цього. Тому, якщо "Шахтар" буде зайнятий на двох фронтах, а "Динамо", з огляду на Кубок УЄФА, буде грати на півтора, у команди Сьоміна з'являться додаткові шанси", - сказав Леоненко в інтерв'ю "Газеті по-українськи".