Українська правда

"Карпати" перемогли у першому матчі Кубку Короля Войтили

Сергей Шемшученко — 12 вересня 2008, 22:35

Сьогодні у Львові розпочався відбірковий етап Кубку Кароля Войтили. На фінал до Риму поїде лише переможець нашої групи. Перший крок до Італії сьогодні зробили підопічні Володимира Вільчинського, які повністю переграли своїх естонських однолітків – 3:1. Відверто кажучи, рахунок не по грі. Двічі карпатівські нападники влучали у перекладину, ще кілька стовідсоткових нагод просто змарнували. Та все одно тричі змушували естонського кіпера Раяндо виймати м’яча з воріт. Першим досяг успіху Андрій Левчук, який вдало зіграв у штрафному суперника після сумбуру та штовханини. На початку другого тайму суддя призначив пенальті за грубу гру проти Гордійчука – Задорожний пробив без шансів для гостей. Нарешті, один з найкращих гравців цього матчу Ярослав Мартинюк після сольного проходу забив третій м’яч. До цього, правда, гості зуміли відзначитися – Тоомет втік віз захисників і сильно пробив у верхній ближній кут. Врятувати команду Піцан не зміг.

"Карпати" (Львів, Україна) – "Флора" (Таллінн, Естонія) 3:1 (1:0)

Голи: Левчук, 31, Задорожний, 48 (пен.), Мартинюк, 84 – Tooмет, 54
"Карпати": Піцан, Гірський (Підвірний, 87), Сагайдак, Чоба, Смалюх, Мартинюк (Денис, 84), Задорожний (Шевчук, 56), Габовда (Чучман, 86), Гудима, Левчук (Міхеєв, 72), Гордійчук.
Тренер: Володимир Вільчинський
"Флора": Раяно, Вальд (Пьорт, 63), Рейнтам, Калдоя (Пент, 46), Тукк, Вайс, Лепп (Паано, 75), Руівассепп (Андерс, 46), Тоомет, Пейтре
Тренер: Заур Чілінгарашвілі

Коментарі
Заур Чілінгарашвілі, тренер "Флори":
- Ми їхали, їхали і приїхали… 24 години у дорозі далися взнаки. Є проблеми з адаптацією. У моїх хлопців дуже втомлені м’язи. Важко зараз грати. У нас 7 гравців збірної – я знаю, як вони можуть рухатися, як вони можуть грати. Рівень обох команд практично однаковий. Просто ми не можемо так швидко адаптуватися. Хлопці ніяк не можуть змусити м’язи активніше працювати.
- Думаєте, команда буде додавати у наступних матчах?
- А куди вона дінеться? Вже нікуди відступати. Все залежить від стану організму, як вони зможуть перебороти. Буде зовсім інший футбол. Бо такої гри я ще в житті не бачив. Ні рухів, ні контролю. "Карпати" грали так, як і повинні були грати. Ми цього від них і чекали. Ми грали 20-30 % від наших можливостей. Купа помилок. Якби ми летіли до Львова на літаку – було б по-іншому. Подивимося, що буде завтра. Бо так грати не можна. Це футбол 19-го століття. Мені соромно. А зробити нічого не можу і дітей змусити теж не можу.

Володимир Вільчинський, тренер "Карпат":
- Наша гра була змістовною, команда виглядала доволі непогано. Єдине – проблеми з реалізацією. Ми могли голів 6-7 забити. Але контролювали гру повністю. Непоганий у нас суперник був, добре підготовлений. Мені сподобався їхній нападник – Янар Тоомет. Видно, що команда вміє думати, грають в футбол, а не б’ють куди завгодно.
- Тренер "Флори" сказав, що його команда відіграла на 20-30%...
- Якщо так, тоді у них дуже сильна команда – рівень нашої першої ліги.

А кількома годинами раніше відбувся перший матч у групі – литовський "Екранас" зустрічався з латвійським "Сконто". Втома обох команд після переїзду була помітна, але суперники виглядали дуже здорово. Виділити когось важко – обидві команди рівні за класом. Гра пройшла у постійній жорсткій боротьбі, однак суддя Андрій Шандор не показав гравцям жодного попередження – грубощів на полі не було.
Почалося усе з серйозних атак "Сконто", але ближче до перерви литовці вирівняли гру і зуміли забити – Марцінкевічус зловив рижан на штучному офсайді, вийшов сам на сам і переграв Артьоменка – 0:1. Але вже за 4 хвилини "Сконто" зрівнює рахунок – забиває Скольніковс. Сумбурна гра тривала до середини другого тайму, коли Прутанс вивів латвійців уперед. До кінця гри залишалося ще чимало часу, а тренер "Екранаса" Даріус Буткус відправив свого високого голкіпера у чужий штрафний на подачу кутового. Цей епізод нічим корисним для литовців не закінчився, хіба дав супернику зрозуміти, що "Екарнас" не має наміру програвати. Так і сталося – на 82-й хвилині Жіргуліс ефектно зіграв головою у карному "Сконто" і зрівняв рахунок.

"Сконто" (Рига, Латвія) – "Екранас" (Паневежис, Литва) 2:2 (1:1)
Голи: Скольніковс, 39, Прутанс, 76 – Марцінкевічус, 35, Жіргуліс, 82
"Сконто": Артоменко, Буділовс, Даніловс, Івановс (Кврма, 50), Калинякіс, Клімовічс (Спелс, 84), Скольніковс, Клімовс, Прутанс, Валегсаніс (Сініцінс, 89), Ваболіс
Тренер: Владімірс Бєкарєв
"Екранас": Зубас, Масіуліс, Шібуркіс (Небілєвічус, 76), Нюрка, Гаршвінкас (Казокатіс, 65), Жілінскас (Шешетас, 84), Станкевічус (Баландіс, 73), Воробйовас (Жіргуліс, 73), Швельна, Марцінкевічус
Тренер: Даріус Буткус

Обидва тренери після матчу відзначили, що на результат вплинула дорога. Особливо вони відзначили чудову якість поля на стадіоні "Прогрес".

Завтра відбудеться другий ігровий день. "Карпати" зіграють з "Екранасом" на "Прогресі" (початок матчу о 10:30), а "Флора" о 13:00 гратиме на СКА проти "Сконто".