Українська правда

Гвардіола: "Виграти у "Шахтаря" вдома практично неможливо"

Сергей Шемшученко — 1 жовтня 2008, 10:19

Головний тренер гостей Хосеп Гвардіола спілкувався з журналістами на прес-конференції без малого півгодини. Настільки високий був інтерес до наставника "Барселони".

- Вже пройшли 100 днів з тієї миті, як ви очолили "Барселону", як можете оцінити цей період?

- Зараз слід говорити про те, чого ми чекаємо далі. Останнім часом команда показує непоганий результат. У нас буде 10-денна пауза, коли футболісти роз'їдуться по національних збірних, а потім будуть дуже серйозні матчі.

- Кажучи про минулу зустріч з "Еспаньолом" і подальшому матчі з "Атлетико", чи розцінюєте ви гру з "Шахтарем" як етап підготовки до матчів іспанської ліги?

- Гра з "Шахтарем" дуже важлива. Безумовно, вона впливає на підготовку до матчів вдома . Я поважаю "Шахтар". Це серйозний противник, який досяг практично всього в українському футболі. Донецький клуб грає упевнено. До того ж, цією командою керує серйозний наставник. Зробимо завтра все, щоб зіпсувати їм настрій.

- Під вашим керівництвом команда почала не дуже упевнено грати, але потім поліпшила показники. Це означає, що ви знайшли повне взаєморозуміння з командою? Як ви оцінюєте її сьогоднішній стан?

- Звичайно, добре, що у нас за плечима чотири перемоги. Але минуле у футболі нічого не означає, потрібно думати про завтрашній день. Сьогодні о 21:45 ми поглянемо, чого коштує моя команда і тоді я зможу оцінити її стан. Перемоги минулого - це здорово, але не більше ніж спогад.

- Чи впливає той факт, що в суботу буде матч з "Атлетико", Мадрид, на вибір гравців для завтрашньої гри?

- Я повністю сконцентрований на зустрічі із "Шахтарем", вона дуже важлива для нас. Якщо ми переможемо - це серйозний крок вперед, якщо програємо - самі розумієте… Так, буде мало часу для відновлення до суботи, але цей чинник на завтрашній склад ніяк не впливає.

- Чи залишається в силі ваше правило постійної ротації складу, чи завтра будуть сюрпризи?

- Побачите.

- Містер, у вас небагато травмованих в команді, але серед них популярний в Україні Алєксандр Глєб. Наскільки це серйозна втрата?

- Дійсно, у нього була травма, але Глеб вже приступив до відновлення, займається біговою роботою. Думаю, що коли почнуть грати збірні, він буде у формі. Це гравець, якому я повністю довіряю, він швидко вливається в команду, вже почав вивчати деякі слова на каталонському. Він набирає форму і покаже добрий результат своєї присутності в нашій команді.

- Чи є переживання з приводу гри?

- Я знаю, що в складі "Шахтаря" є гравці дуже високого рівня. Складно вигравати в Донецьку, тому впродовж всього матчу нам треба бути сконцентрованими.

- У якому стані Гудйонсен?

- Я дуже ниїм задоволений. Він дуже дослідний футболіст. Те, що у нього було мало ігрової практики останнім часом, напевно, пов'язане з баченням попереднього тренера. Але те, як Гудйонсен поводиться на полі, як використовує свій досвід, мене просто захоплює.

- Що ви думаєте про вирішення "Эспаньолу" подати позов в комісію проти насильства, який направлений проти гравців "Барселони" за те, як вони святкували забитий гол? Адже позов було відкликано.

- Це настільки окремий випадок. Я вважаю його винятковим для іспанського футболу. Навіть уроком. Вчитимемося. Ці п'ятеро чоловік, які піддавали ризику і небезпеці життя багатьох, повинні були усвідомлювати що вони робили. Сподіваюся, такого більше не повториться.

- Перемога над "Шахтарем" може стати п'ятим матчем в безпрограшній серії вашої команди. Що думаєте із цього приводу?

- Повторюся, ВЧОРА — це НІЩО. Потрібно дивитися в завтрашній день. І "Шахтар" дуже серйозний суперник, виграти у них удома практично неможливо. У Лізі Чемпіонів програш означає дуже серйозну втрату, тому ми налаштовуємося на перемогу.

- Чому до Донецька приїхали лише 19 футболістів?

- Тривалий переліт… Тому моє рішення було таке.

shakhtar.com