Українська правда

Газзаєв: Хочу виграти Лігу Чемпіонів

Сергей Шемшученко — 27 травня 2009, 11:17

Перше спілкування із київськими журналістами новий головний тренер "Динамо" розпочав одразу після матчу з "Шахтарем". Представити Валерія Газзаєва прийшов президент київського "Динамо" Ігор Суркіс, який одразу вручив новому керівнику команди біло-синю динамівську "розу".

Я вдячний, що почну працювати у настільки славетному клубі - розпочав Газзаєв. - Природно, від цього клубу чекають лише великих результатів. Разом із командою та керівництвом клубу ми намагатимемось не розчарувати вболівальників та добиватися результату. Я отримав дуже хорошу команду, команду із традиціями та амбіціями, команду, котра у цьому році, на мій погляд, провела блискучий сезон - виграла національну першість, добре виступила на міжнародній арені як у Лізі Чемпіонів, так і в Кубку УЄФА. У цьому величезна заслуга Юрія Сьоміна, який провів дуже велику роботу, і наразі ми маємо дуже перспективних молодих гравців та дуже хорошу команду, у чому ми переконалися у матчі проти "Шахтаря".

Напевне, це також символічно, адже клубу "Динамо" (московському) як гравець і як тренер я віддав дванадцять років свого життя.

- Ви два дні як у Києві. Чим займалися у день перед матчем із "Шахтарем"?

Я зранку з'їздив на цвинтар і поклав вінок до могили Валерія Лобановського, котрий залишив величезний слід не тільки в історії київського "Динамо", але й світового футболу. Потім приїхав на стадіон.

- Питання щодо тренерського штабу. З вами перебуває Владімір Шевчук та Ніколай Латиш - ваші вірні соратники і колишні гравці донецького "Шахтаря". Чи буде ви залучати Алєксандра Стельмаха, який зараз тренує владикавказьку "Аланію"?

Алєксандр Стельмах на моє прохання зараз допомагає "Аланії", клуб вирішує дуже серйозне завдання виходу у прем'єр-лігу. Тому Стельмаха з нами не буде. Будуть працювати Зуєв та Лужний, тобто тренерський склад збережеться і додадуться ще два тренера.

- Чи є в Україні клуби, ігри з якими є настільки ж принциповими як із "Шахтарем"?

Щодо "Шахтаря", то головне, щоб київське "Динамо" кожен рік вигравало національну першість. Звичайно, "Шахтар" - це принциповий суперник і тут принципові ігри. Ми будемо намагатися грати наскільки можливо добре. Завдання і цілі, які сьогодні стоять перед клубом - дуже великі. Після великого успіху київського "Динамо" у цьому році, звісно ми маємо рухатися далі. Команда має прогресувати, мають прогресувати гравці - особливо молоді і дуже талановиті.

За цей тиждень я ознайомився, дуже багато розмов провів не тільки з Ігорем Михайловичем, але і з Юрієм Павловичем, котрий мені дав вичерпні характеристики по кожному із гравців. Головне наше завдання - це завжди виступати добре.

"Динамо" Київ завжди була на рівні у європейському футболі, і наше завдання вийти на такий рівень. Ліга Чемпіонів - це той турнір, де цінність і якість гравців завжди як тарілочці.

- Які позиції ви плануєте підсилити?

Команда достатньо добре укомплектована, є дуже хороші досвідчені гравці та хороша молодь. Є травмовані футболісти дуже високо рівня, будемо намагатися укріплювати позиції. Із Суркісом ми вже обговорювали цю проблему. Але це буде від сили один-два виконавці, не більше. Велика група гравців грає у збірній Україні, багато молодих і талановитих, треба працювати, щоб вони зростали.

Підсилення буде у середній лінії та у лінії оборони. Тарас Михалик у загальну групу повернеться не раніше жовтня, Діакате приступить до тренувань тільки у серпні - а 16 вересня уже стартує Ліга Чемпіонів. Є певні проблеми, які необхідно вирішувати.

Сьогодні переконався у непоганій комплектації команди і дивився на матч іншими очима. Коли почнеться тренувальний процес, треба подивитися гравців у роботі. Конкуренція достатньо висока, а це значить, що буде позитивний результат.

- Когось з відомих вам по російській першості гравців, які виступають в Україні, будете запрошувати?

Ні.

Фото Champion.com.ua
- Які будуть зміни у передсезонній підготовці?

Змін не буде, адже чемпіонат стартує 11 липня грою за Суперкубок України. У нас буде єдиний збір, який пройде в Австрії з 24 червня. З 21 червня гравці почнуть збиратися і проходити медичне обстеження. Змінювати якісь плани немає жодного сенсу. Ми і повному складі почнемо тренувальні заняття 24 червня, за винятком трьох гравців, які викликані у свої національні збірні до 21 червня - Каддурі, Юссуф, Бангура - вони приєднаються 1 липня.

- Єрьоменка викликали у молодіжну збірну Фінляндії. Він буде брати участь у підготовці до сезону?

Складно сказати по Єрьоменку, є загальне положення, коли ми маємо надавати футболістів у свої національні збірні. Ми можемо домовлятися, це питання, яке можна обговорювати.

- Ви зголите вуса, якщо виграєте із "Динамо" Кубок УЄФА та Лігу Чемпіонів?

Це старий журналістський жарт. Ні, і таких обіцянок я ніколи і нікому не давав.

- Які надії ви пов'язуєте із київським "Динамо" у Лізі Чемпіонів?

Напевне, не є таємницею, що я хочу виграти Лігу Чемпіонів. Ми будемо робити усе можливе, щоб якомога успішніше виступити у Лізі Чемпіонів, на європейському рівні. Як складеться все це - дуже складно зараз говорити. Приміром, переможець півфіналу Кубку УЄФА між "Динамо" та "Шахтарем" мав вигравати турнір, але не вистачило трішки щастя. Дуже багато проблем у тренера протягом сезону, передусім травматизм, інші проблеми.

Конкретні завдання - вийти із групи, виграти національну першість, виграти суперкубок і кубок України. Такий клуб як "Динамо" інших завдань просто не має ставити.

- Чи допоможе зміна формату Ліги Чемпіонів та Кубку УЄФА українським клубам?

Перемога "Шахтаря" у Кубку УЄФА, участь "Динамо" у півфіналі Кубку - це вже велике досягнення. Коли є такий прогрес, то і середній рівень команд покращується. Приміром, коли у Росії ЦСКА і "Зеніт" виграли Кубок УЄФА - решта команд стали тягнутися до цих клубів. Загальний рівень команди зростає із досягненням великих цілей.

- Мілевський і Алієв є лідерами київського "Динамо", але преса більше пише про їх алкоголізм. Які враження від гри цих футболістів?

Це, напевне, більше розмови. Я бачу, що це абсолютно професійні футболіста, які у цьому році зробили значний прогрес у своїй кар'єрі. Вони проводили величезний обсяг роботи, багато тренуються і працюють. Якщо їх один раз побачили на дискотеці, то це не значить, що вони чимось іншим ще займаються. Я професійно бачу як вони грають і на якому рівні. Таких проблем у нас не буде, в усякому разі, у моїх попередніх клубах такого не було ніколи.

- "Динамо" Газзаєва буде грати у атакувальніший футбол ніж "Динамо" Сьоміна?

У кожного тренера своя методика підготовки, свої принципи ведення гри, своя тактика. Тактика як командна, так й індивідуальна. Тому ми не можемо однаково мислити і однаково все робити.

- Ви взяли відпустку на півроку, і за цей час вас називали кандидатом на посаду головного тренера "Шахтаря".

Відпустку я проводив дуже активно, дуже багато їздив. Окрім футболу є інші проблеми, інші радощі життя. Я не сумував, спокійно дивився та аналізував усе, що відбувається на футбольних полях. Займався іншими питаннями, яких у мене досить багато - у мене троє дітей та онучка. Треба було їм приділяти увагу, адже за двадцять років тренерської кар'єри я це робив дуже мало.

Щодо "Шахтаря" - це чутки не тільки щодо донеччан, але й інших клубів. Це лише чутки, потреби їх коментувати немає жодної. Я сьогодні є головним тренером київського "Динамо" і зроблю усе, щоб клуб прогресував. Для цього є все - чудова інфраструктура, дуже хороший клубі із великим брендом.