Українська правда

Барашьян: "В Америці німецьких суддів розстріляли б"

Сергей Шемшученко — 16 січня 2009, 10:14

Для багатьох прихильників боксу, які з цікавістю спостерігали за боями під час вечору боксу 10 січня у німецькому Магдебурзі, проблеми з вагою українського боксера Юрія Барашьяна, який оспорював титул чемпіона світу в напівважкій вазі за версією WBO у поєдинку проти Жолта Ердєї, стали великим і неприємним сюрпризом. Адже даний бій передбачався головною подією вечора. А так, втративши статус титульного, став всього лише андеркартовим поєдинком. Проте, незважаючи на те що ваги під українським боксером показали на 800 грам більше дозволеного, поєдинок проти непереможеного Жолта Ердєї став справжньою прикрасою шоу, організованого компанією Universum Box Promotion.

- Юрій, у першу чергу, що трапилося з Вашою вагою? Чому Ви не вклалися в рамки вагової категорії?

- Перш за все, скажу, що багато журналістів безпідставно роздувають з цього проблему. Немає жодних проблем, насправді. Просто я надто пізно перейшов до зганяння ваги. Зазвичай я це роблю за тиждень-два до бою, цього разу такі ось експерименти зіграли зі мною злий жарт.

- З чим це пов'язано? По ходу поєдинку здалося, що Ви були не в кращій функціональній формі.

- Ні, я б так не сказав. Моя функціональна форма була на рівні, підготовка також. Просто почав пізніше звичайного пити воду, от і все.

- Чи намагалися Ви зігнати вагу після зважування, у відведений для цього час?

- Звичайно. Потренувався, але зігнав тільки півкіло, цього не вистачило.

- Таке траплялося у Вашій кар'єрі?

- Ні, це перший раз. І обіцяю, що останній. Хочу ще раз вибачитися перед прихильниками боксу.

- У поєдинку Ваша зайва вага позначилася, чи не так? Ви були повільніші за свого суперника, більше пропускали.

- Так, по ходу бою мені доводилося перебудовуватися. На початку бою він виглядав краще, був швидшим. Друга половина мені вдалася краще, були моменти, коли він був на межі.

- Коли стало відомо, що бій буде нетитульним, це якось відобразилося на Вашій мотивації?

- Ні, у жодному випадку. Я професіонал і зобов'язаний належним чином робити свою роботу. Мотивації мені ніколи не позичати. Будь то титульний бій чи ні. Скажу більше: був стимул боксувати краще.

- Чи все вдалося Вам зробити на ринзі, як ви планували, або Ваша тактика провалилася?

- Моя тактика зводилася до того, щоб позбавити його простору і, найголовніше, джеба. У деякі моменти мені вдавалося це зробити. Ердєї доводилося тягнутися за своїми ударами, чим я неодноразово користуватися. Тому, думаю, в тактичному плані я йому не поступився.

- По ходу поєдинку ви неслабо прикладалися до свого суперника. Чому не вдалося нокаутувати його?

- Тому що, виявилось, він пристойно тримає удар. Наприкінці поєдинку ми дуже втомилися, були на межі своїх сил. Але навіть тоді мене не залишала надія його нокаутувати. Не вдалося.

- Ви були налаштовані тільки на нокаут?

- Так, чудово розумів, що виграти у нього по очках нереально. У німецьких суддів є своя унікальна особливість. В Америці за такі особливості їх би "розстріляли". Як в Америці визначають кращого, якщо доходить справа до суддів? Хто був активніший, хто пресингував. У Німеччині судять, як у любительському боксі: удар пройшов, отримай очко. Так от ті удари, за які Жолт отримував очки, не були для мене проблемою. Але ми боксуємо не в любителях, а в профі. Ви бачили моє лице його після бою? Це є кращим доказом моєї переваги в окремо взятих моментах.

- Ердєї у відповідь на Ваші удари посміхався.

- Це вам так здається. Адже у чеських, угорських боксерів як: один раз отримав ляпас, вони посміхаються. Це як би знак. Значить, удар пройшов що треба. Після другого, третього точного удару підряд Ердєї вже не посміхався. Були моменти, коли він був на межі нокдауну, але не вдалося.

- У поєдинку ви часто завдавали удари нижче пояса. Дратувала манера дій Жолта?

- Ні. Насправді, у мене незаслужено відібрали очко. Тільки один раз з трьох мій удар пройшов справді занизько. У моменті, коли суддя зняв з мене очко, нічого недозволенного з мого боку не було. Суддя просто не давав мені нормально боксувати по корпусу. Я вже підсвідомо шукав голову Ердея.

- У десятому раунді відбулося зіткнення головами, яке, здалося, було вам на руку. Суперник сам пішов чи воно було обопільним?

- У зіткнення пішов сам Ердєї. Добре, що я встиг вчасно ухилитися. Інакше у мене було б розсічення також.

- Чи можливий матч-реванш з Ердєї? Все-таки після бою він дуже добре відзивався про Вас.

- Так, але впевнений, що реванш маловірогідний. Напевно він зрозумів, що я для нього міцний горішок і кращі помічники для нього судді.

- Які Ваші плани на майбутнє?

- Відпочину трохи і знову на ринг. Думаю, свій наступний бій проведу в квітні за титул інтерконтинентального чемпіона і сподіваюся знов вийти на титульний бій.

- З фінансового боку промоутери Вас не образили?

- Ні, у цьому відношенні я не скаржуся, все нормально.

- Юрій, Ви по праву довели, що здатні на рівних протистояти кращим боксерам напівважкого дивізіону, але все ніяк не станете чемпіоном світу. Може, проблема в гідному менеджменті?

- Можливо, Ви маєте рацію. Universum пропонує мені переїхати до Німеччини, щоб краще займатися моїм "розкручуванням". Але я поки відмовляюся. Можливо, у підсумку і погоджуся на їхню пропозицію. Амбіції у цьому відношенні у мене чемпіонські.

championat.ru