Українська правда

Анатолій Ломаченко: Час задуматися про перехід у професіонали

Сергей Шемшученко — 13 грудня 2008, 11:22

Батько і тренер олімпійського чемпіона і чемпіона Європи Василя Ломаченка Анатолій Ломаченко прокоментував позбавлення свого сина Кубку Вала Баркера у Москві:

Ми приїхали до Москви не для того, щоб брати участь у змаганнях, а лише для того, щоб отримати завойований на олімпійському рингу Кубок Вела Баркера. Василь щойно повернувся з Німеччини, де проходив обстеження з приводу травмованої руки, тому ні про яку участь у Кубку світу не могло бути і мови. Про це ми, до речі, після прибуття в Москву заявили організаторам.

Василь навіть не заповнював картку учасника, його, проте, включили в жеребкування. Ми з сином трохи здивувалися, але потім вирішили, що це необхідно для реклами турніру і промовчали.

У четвер вранці відбулося офіційне зважування, на яке Василь, природно, не пішов. І раптом увечері його викликають у ринг. Ось тут мені вже зовсім незрозуміло стало... Де це бачено, щоб боксера, що не пройшов зважування, допускали до змагань?! А якби він швиденько переодягнувся і зі своїми нинішніми 60 кілограмами вийшов у ваговій категорії до 57 кг? Це ж нонсенс!

У результаті AIBA дискваліфікувала мого сина за відмову від участі у Кубку світу, пояснивши це порушенням якихось пунктів регламенту - яких точно, нам так і не сказали.

Але, дозвольте, Кубок Вала Баркера Василь мав отримати не за Кубок світу, не за весь сезон, а за Олімпійські ігри, які він виграв ще в серпні і на яких був визнаний найтехнічнішим боксером!

Я думаю, українська федерація боксу цю справу так не залишить, обов'язково оспорить рішення АІВА. На лице явне порушення закону - якщо хочете, беззаконня. І винні мають відповісти!

Швидше за все, найближчим часом Василя чекає операція, прийшов час вирішувати питання з рукою, яка турбує його вже два роки. А що буде далі, тепер я вже навіть не знаю. Взагалі-то, син збирався залишитися у любителях до Олімпіади-2012, щоб додати до своїх нагород титул чемпіона світу і виграти друге олімпійське золото.

Але якщо AIBA так чинить зі своїми кращими представниками, час задуматися про перехід в професіонали. Якщо нам не дали чесно завойований Кубок Вала Баркера, можна уявити, що робитиметься у Лондоні за чотири роки.

"Весь спорт"