Українська правда

Анатолій Биков: "В українських боксерів є всі спортивні передумови виступити вдало на Олімпіаді"

Сергей Шемшученко — 22 березня 2012, 15:25

25 лютого 2012 у зв'язку з 20-річчям утворення Федерації боксу України (ФБУ) Київ відвідав почесний президент Федерації боксу Росії Анатолій Биков. Керівництво ФБУ вручило почесному гостю ювілейну медаль, приурочену до урочистої події, і висловило надію на зміцнення дружніх зв'язків між федераціями боксу Росії й України.

- Анатолію Петровичу, сьогодні, коли у Росії й України не зовсім прості стосунки - то складні газові переговори, то "сирні" війни, - чи може що-небудь у цій ситуації зробити бокс?

- Не тільки бокс, а взагалі - спорт! Він завжди об'єднував, примиряв, консолідував як спортсменів, так і суспільство. Тим більше, мова спорту завжди була зрозумілою для наших дружніх народів, я у цьому переконаний.

- У Вас великий досвід керівництва Федерацією боксу Росії, як Ви оцінюєте досягнення Федерації боксу України?

- Змагання останніх років показали, що ваша збірна з боксу досягла успіху, завжди показуючи відмінні результати: наприклад, перше місце на чемпіонаті світу у Баку у 2011 році. Це багато про що говорить. Я думаю, що в України є всі спортивні передумови виступити вдало і на Олімпіаді у Лондоні у 2012 році. Там, звичайно, буде складніше, ніж у Баку, адже туди кубинські боксери під'їдуть, американські. Однак я вірю, що українці покажуть відмінні результати!

- Чи підтримуєте Ви дружні стосунки з керівництвом ФБУ?

- Безумовно, мене пов'язують теплі стосунки з почесним президентом ФБУ Володимиром Костеріним, з віце-президентом Ігорем Гайдамаком. У спорту немає кордонів! Приїжджаючи до своїх друзів у колишні Радянські республіки, я не відчуваю, що потрапив у чужу для мене країну. Я переконаний, що рано чи пізно прийде час, коли ми знову будемо жити в одній великій країні, якою не так давно був Радянський Союз.

- На Вашу думку, у чому полягає соціальна функція боксу як виду спорту, яка у ньому користь, крім іміджевих результатів для країни?

- Це, перш за все, - виховання. Виховання духу справжнього чоловіка, - те, чого сьогодні дуже не вистачає. Коли ми жили у Радянському Союзі, там було дуже розвинене патріотичне виховання, і всі хлопці, юнаки намагалися займатися спортом, щоб стати справжніми захисниками вітчизни, бути корисними своїй країні, своєму суспільству, своєму народу, своїй родині. І бокс, напевно, - один з головних видів спорту, який виховував у підлітку всі кращі чоловічі якості.

- А ситуація на сьогодні?

- На сьогоднішній день, коли наше суспільство нещадно атакують різні згубні спокуси, погані звички, фізична культура - це єдине, що оздоровлює людину, я у цьому переконаний. Безумовно, потрібні державні програми для будівництва сучасних спортивних споруд, залучення гідних кадрів - людей, які змогли б зацікавити молодь, перехопити ініціативу у всього поганого. Для цього потрібно так подати спортивну "цукерку", щоб вона здалася дітлахам солодшою, і вони прийдуть у спортивний зал і почнуть займатися спортом, а не тинятися по вулицях.

Ті ж українські боксери з ФБУ повинні частіше з'являтися у засобах масової інформації, розповідати про свій шлях у спорті - від першого відвідування спортзалу до, наприклад, Олімпійської золотої медалі, показувати на своєму наочному прикладі, що спорт - це здорово. І тоді, якщо починаючий спортсмен відчує успіх, удачу - він уже не зупиниться!