Українська правда

АІВА розповідає про дискваліфікацію Ломаченка і виправдовується ремонтом Кубку Вала Баркера

Сергей Шемшученко — 15 грудня 2008, 10:57

Олімпійський чемпіон Пекіну-2008 у ваговій категорії до 57 кг українець Василь Ломаченко залишається володарем Кубка Вала Баркера, який був присуджений йому за підсумками Ігор як найтехнічнішому боксеру турніру.

Почесний приз досі не вручений йому через ре-дизайн. А невизнання Ломаченка кращим боксером року пов'язано з неучастю у Кубку світу у Москві.

Про це повідомив Річард Бейкер, офіційний представник президента AIBA Чин-Куо Ву.

"По-перше, AIBA вважає потрібним уточнити, що Кубок Вала Баркера, що вручається найтехнічнішому боксеру Олімпійських ігор, і приз кращому боксеру року, лауреат якого був оголошений в Москві - це дві абсолютно різні нагороди", - сказав Річард Бейкер.

"Кубок Вала Баркера після завершення олімпійського турніру у Пекіні був присуджений Василю Ломаченку. Присуджений, але не вручений, оскільки AIBA напередодні Ігор-2008 вирішила поміняти дизайн трофея, але не встигла виготовити новий приз. Ми вручимо його Ломаченку, як тільки ре-дизайн призу буде проведений", - додав він.

"Це повинно статися у найближчий час, про що ми повідомимо додатково", - Бейкер.

"Ще раз підкреслю: ніхто не збирається позбавляти українського боксера нагороди, яку він чесно заробив своїм блискучим виступом на Олімпійських іграх".

На його думку, Ломаченко справді входив до широкого кола претендентів на це звання і, навіть вважався фаворитом у цій суперечці.

"Але AIBA дотримується давньої традиції, згідно якої володар звання кращого боксера зобов'язаний бути кращим не лише на рингу, але і за його межами", - вважає Бейкер.

"Ломаченко без пояснення причин не з'явився на медичний огляд і офіційне зважування напередодні чвертьфінального бою в рамках Кубку світу, своєю поведінкою грубо порушив регламент і, згідно із законами AIBA, був дискваліфікований до закінчення московського турніру", - додав функціонер.

"У такій ситуації AIBA вважає недоречним визнання його кращим боксером року і оголосила ним олімпійського чемпіона 2008 року у ваговій категорії до 54 кг Уугана Енкбата з Монголії", - цитує Бейкера агентство "Весь спорт".