Українська правда

З лідерів юніорської збірної України вимагали круглу суму за право виступати на Євробаскеті

Сергей Шемшученко — 19 серпня 2012, 12:36

Найбільш талановиті українські баскетболісти-юніори Данило Зуйков (БК "Київ") і Володимир Герун ("Дніпро") повинні були дати хорошого "відкупного", аби отримати право представляти Україну на матчах Євробаскету U-18.

Про це розповіли самі баскетболісти, котрих переслідують через рішення Суперліги, що молоді гравці, одного разу покинувши свій клуб без схвалення керівництва, не зможуть виступати в лізі поки не отримають добро від колишніх босів.

Ще напередодені ЧЄ-2012 і Герун, і Зуйков знаходилися в розширеному списку збірної, опублікованому на сайті федерації, але так і не потрапили до команди.

"Мене викликали в юніорську збірну, сказали, що збори починаються 15 червня. Я приїхав в Україну і тут мені заявили, що я не маю права грати за збірну так як виїхав за кордон, не закінчивши сезон!", - дивується Зуйков.

Щоб отримати право виступати в синьо-жовтих кольорах Зуйков мав або заплатити БК "Київ" крупну компенсацію, або підписати з "вовками" новий невигідний контракт.

"Після того як я виїхав в академію на Канарах, "Київ" попросив за мене дуже велику суму відступних - 92 тис. євро. Іспанці таких грошей заплатити не змогли, а повертатися в БК "Київ" я і сам не хочу", - повідомив він.

Так само в немилість потрапив і Володимир Герун, який будучи гравцем "Дніпра" в минулому році брав участь у Матчі всіх зірок Євробаскету U-18, запрошувався у табори для найталановитіших гравців Європи і викликався Майком Фрателло в національну збірну.

"Герун теж хотів приїхати в збірну і вже зібрався в Київ, але йому через мене передали ті ж умови виступу в команді. Я йому озвучив ці вимоги, і Герун залишився за кордоном, а мені подітися вже було нікуди - я приїхав, щоб нібито грати за збірну. Таким чином, я пропустив табір і в Іспанії, і в США, який проходив влітку, так як перевагу віддав збірній". - згадує Зуйков.

"В Іспанії я своєму тренеру сказав, що мене викликають грати за Україну і в літньому таборі взяти участь я не можу. Ми з Геруном не хотіли підводити збірну, бажали віддати всі сили на Євробаскеті, але команді ми виявилися не потрібні", - цитує гравця Планета Баскетбол.

Нагадаємо, що за відсутності провідних баскетболістів команда фінішувала на першості Європи лише 12-ю.