Українська правда

Володимир Брюховецький: Фізично ми готові, тактично - не зовсім

Сергей Шемшученко — 5 серпня 2008, 13:39

Жіноча баскетбольна команда України останнім часом працює у дуже напруженому режимі. Після збору у Словенії підопічні Володимира Брюховецького провели два дні на Батьківщині та вирушили до Латвії, після чого, майже не відпочивши, полетіли до Туреччини, потім провели декілька днів на Україні і вже вирушили до Польщі.

Про результати зборів, втрати збірної та готовність команди до відбору головний тренер команди розповів прес-службі ФБУ:

"У Словенії були створені дуже добрі умови для роботи, тому і команда працювала відповідним чином. Ми виконали все, що було заплановано у тренувальному процесі. Єдине, чого не вдалося зробити - це пограти на високому рівні, адже місцева команда, що була нашим спаринг-партнером, не дотягує до рівня збірної.

Після приїзду зі Словенії в нас було додаткове запрошення до Латвії, де, можна сказати, продовживши словенський збір, ми зіграли з місцевою збірною та зі збірною Фінляндії. Латвія наразі готується до Олімпійських Ігор, а Фінляндія - до відбору на Чемпіонат Європи.

Це були наші перші матчі такого високого рівня, що не мали особливого значення в плані рахунку. Першу гру зі збірною Латвії ми програли 90:63, а у другій проти Фінляндії, дуже легко вигравши першу половину, програли 72:63, після того, як надали можливість пограти всім дівчатам. На цьому зборі ми отримали непоганий досвід. Варто зазначити, що через те, що ці матчі в нас не були заплановані під час створення плану підготовки, не змогла під час них нам допомогти Олександра Горбунова. В неї були особисті плани, і ми її відпустили.

Після Латвії ми взяли участь у серйозному міжнародному турнірі у Туреччині. Там нашими суперниками були збірні Туреччини, Угорщини та Німеччини (наші суперники по відбірній групі).

Першу гру зі збірною Угорщини ми перемогли у дуже важкій боротьбі. Хочу відмітити, що усі, хто брав участь у цьому поєдинку, продемонстрували бійцівські якості. Вже починає ставати чіткім малюнок гри у нападі та у захисті.

Друга гра проти Туреччини складалася не на нашу користь з самого початку. Під час першої половини наші суперниці закинули 66 відсотків двох- та триочкових кидків. Після перерви ми перебудували гру у захисті та майже наздогнали турчанок, скоротивши відставання до чотирьох очок, але в результаті все ж таки програли 11. Мені сподобалось, що команда, навіть програючи, не збирається здаватися. Проявлявся непоганий настрій та бойовий дух.

У третій грі з Німеччиною ми зіграли два овертайми, нажаль, програвши 86:84. В нас був шанс перевести гру і в третій додатковий тайм, але, спеціально не влучивши штрафний кидок та вигравши підбирання за дві секунди до завершення ігрового часу, ми не змогли реалізувати кидок. У цьому поєдинку ми використовували усіх гравців, за виключенням Олени Савіної.

Що радує - так це те, що команда прогресує з кожною грою, і поєдинки такого плану додають нам впевненості. Ще один плюс таких ігор - це зіграння составу, адже в нас немає базової команди для збірної, і всі гравці з різних клубів. Матч з Німеччиною показав, що ми маємо дуже добру команду. Наші суперниці - «симпатична» команда в баскетбольному сенсі, адже в них є центрова зі зростом біля 2.10, ще два гравці біля двох метрів, та ще й усі інші позиції дуже добре укомплектовані. Усі наші дівчата проявили характер. Ми стали насправді дружним колективом, і цей факт не може не радувати.

Я вважаю, що у нашої команди дуже хороший потенціал. Все те, над чим нам ще треба попрацювати, ми спробуємо у іграх зі збірною Польщі 1 - 3 серпня. Вони запросили нас, пообіцявши 2 - 3 гри, що обов'язково підуть нам на користь. Побачивши те, як ми грали у Туреччині, я можу сказати, що командою для биття ми не будемо.

Нажаль, гравці «Дніпра» Ольга Дубровіна та Ольга Ляшкова залишили табір збірної. Вони зателефонували, вибачилися та сказали, що мають бути з клубом.

Ще однією втратою для нас стала Олена Савіна. Але у випадку з нею все більш радісно. Вона, за її ж словами, приєдналася до іншої збірної команди - збірної майбутніх мам, з чим ми її і вітаємо.

Після повернення з Польщі ми будемо тренуватися на базі «Святошин» аж до початку кваліфікаційних ігор. Перший поєдинок проти збірної Великобританії ми зіграємо вже зовсім скоро - 13 серпня. Наразі ми вже дуже добре фізично готові, що підтвердила гра з німкенями, а тактично ми готові на 70 - 80%. Сподіваюся, що ігри з Польщею нам нададуть поштовх у плані ігрових взаємодій, а у час, що залишиться, ми відшліфуємо все інше".