Українська правда

Українки поступилися Литві у відборі на Євробаскет-2009

Сергей Шемшученко — 4 вересня 2008, 08:23

Українська жіноча збірна зазнала сьогодні поразки у відбірному турнірі до Чемпіонату Європи 2009. Наші дівчата зустрілися зі збірною Литви у спорткомплексі "Меридіан" і, на жаль, не впоралися із задачею перемогти. Поразка 68:73 дещо погіршила турнірне становище українок. Тепер у нашої команди двійка у графі поразок, і ми за цим показником зрівнялися з литовками. Збірна Ізраїлю, завдяки перемозі над Німеччиною напередодні, вирвалася у лідері групи "А".

Обидві команди агресивно розпочали поєдинок, і обмін вдалими спробами завершився на користь українок, що повели перед 20:19. Господарки майданчика не поступилися ініціативою у другій чверті та забезпечили 4-очкову перевагу перед великою перервою. Любов Альошкіна та Олександра Горбунова збільшили перевагу до 9 очок на початку третьої чверті.

Проте гості не булі зломлені і не дозволили Україні піти у відрив. Більш того, литовки вибухнули ривком 10:0 та вирвалися вперед. Українки дещо знітилися та вочевидь втратили контроль над грою. Збірна Литви збільшила перевагу до 7 пунктів, і лише завдячуючи триочковій спробі від Інни Єгорової, наша збірна розпочала останню десятихвилинку поступаючись 4 балами.

Проте впоратись із хвилюванням у четвертий чверті українки не змогли. Наші суперниці закинули 5 очок поспіль у середині періоду, збудувавши комфортну 8-очкову перевагу. Ірина Бірюк та Олена Жержерунова здавалося б відновили інтригу, скоротивши відставання до 4 очок, проте тактика навмисного фолу не принесла користі, і литовки здобули таку бажану перемогу.

Олександра Горбунова набрала 19 очок та 5 підбирань, в той час як Олена Жержерунова додала 19 балів і 6 підбирань. Їх зусилля, щоправда, не отримали достатньої підтримки. Олена Огороднікова здобула 8 очок, Ірина Бірюк закінчила гру з 7 пунктами.

Таким чином Україна опинилася на третій сходинці квінтету у групі А. У суботу наша збірна зіграє проти німкень у Берліні.

Володимир Брюховецький, головний тренер збірної України

- Якби ми виграли цю гру ми б гарантували собі вихід до фінальної частини, а так відклали це на останні тури. Не треба забувати, що Ізраїль у гостях розтрощив Литву, що говорить про їхню силу.

Не знаю, що сталося з нами у другій половині. Повівши у п’ять очок, мабуть, втратили концентрацію. Подумали, що вже перемогли. Ми виявилися не готовими до дуже жорсткого захисту суперниць.

Рутеніс Пауласкас, головний тренер Литви

- Ми знали, що Горбунова дуже сильний гравець. Вона добре зіграла у Вільнюсі, тому ми намагалися її нейтралізувати. Ми загалом зіграли у захисті дуже сильно – це здобуток усієї команди. У другій половині ми мінімізували помилки при підбираннях та організували декілька швидких проривів.

У нас залишається дві гри з Великобританією та Німеччиною. Ми мусимо перемагати та рухатися далі.

ukrbasket.net