Українська правда

Бродський: Спорт не можна прив'язувати до корупційних газових грошей

Сергей Шемшученко — 16 березня 2009, 09:12

Українська баскетбольна ліга, яка завершує рік свого існування, при створенні фактично розколола український баскетбол на дві частини. Адже паралельно із новим чемпіонатом продовжила існування Суперліга під егідою Федерації баскетболу України. Конкуренція між двома лігами неодноразово проявлялася у скандалах із відкликом гравців УБЛ зі складу національних збірних, із чисельними переходами гравців між клубами різних ліг та бажанням довести перевагу у класі кожного з чемпіонатів.

Саме про конфлікт між Федерацією та Лігою кореспондент "Чемпіона" поспілкувався із президентом УБЛ Михайлом Бродським.

- Чому клуби УБЛ шкодять національним збірним, відкликавши своїх гравців? Який зв'язок питання національного престижу України із конфліктом двох громадських організацій (ФБУ та УБЛ)?

- Ми тільки "за", щоб наші гравці виступали за національну збірну. І я про це казав неодноразово. Більше того: приблизно півтора місяці тому УБЛ виступила з ініціативою, щоб ми мали єдину міцну українську збірну. Але ця збірна повинна будуватися на раціональних принципах поваги до гравців.

По-перше, гравці збірної мають бути обов'язково застраховані. Виходить так: гравець грає за збірну, травмується, і потім вимушений відновлюватися за власний кошт, або за кошт клубів.

По-друге: гравці збірної повинні отримувати більш-менш адекватну винагороду за виступи, а не ті копійки, яких не вистачає навіть на харчування. Я вважаю неправильною ситуацію, за якої держава виділяє кошти на збірну, а ці гроші йдуть невідомо куди.

Чому, наприклад, у президента ФБУ зарплатня достатньо висока, а гравець збірної, який, власне, виборює славу українського спорту отримує копійки? Це нонсенс! Мова навіть не про зарплату - надайте гравцям принаймні страховку і нормальне забезпечення під час ігор національної збірної. Чому це не було зроблено раніше, чому ФБУ змусило поневірятися гравців збірної, - це вже не до мене. Повірте, це питання не конфлікту організацій, а питання поваги до спортсменів, вболівання за їхнє здоров'я та майбутню спортивну кар'єру.

- Чи збирається УБЛ спробувати отримати офіційний статус своїх змагань у ФІБА і яким чином? Чи ставить хоч один клуб УБЛ перед собою завдання потрапити у єврокубки?

- Будемо дивитися правді в обличчя: сьогодні загальний рівень клубів УБЛ значно вищий, ніж ФБУ. Власне, через це найсильніші легіонери клубів ФБУ переходять до УБЛ. Тому, переконаний, ми маємо достатній рівень, щоб грати в Єврокубках і виглядати принаймні не гірше, ніж сьогодні БК "Київ", чи "Азовмаш", а навіть краще.

Звичайно, ми хотіли б обговорити питання міжнародної співпраці з ФІБА, але взаємини з цією організацією зіпсовані з подачі того самого пана Волкова, який, за нашими даними, написав багато суб'єктивних листів від імені ФБУ. Гадаю, з часом ФІБА розбереться, хто є хто в українському баскетболі, і ми тоді побачимо, хто гратиме в Єврокубках і хто здобуватиме там перемоги.

Знаєте, я більше ніж переконаний, що незабаром УБЛ і ФБУ об'єднаються, і тоді питання про співпрацю з ФІБА і участь у Єврокубках відпаде автоматично. Під чиїм прапором - залежить від того, чи залишиться на посаді президента ФБУ пан Волков. Якщо він раптом залишиться, то це об'єднання відбудеться під прапором УБЛ, а в ФБУ залишиться БК "Київ" і ще, можливо, один-два клуби. Якщо Олександр Анатолійович таки зробить чоловічий вчинок - і піде, відбудуться перевибори, ми з радістю об'єднаємося під прапорами ФБУ.

- Чи були в УБЛ офіційні чи не офіційні контакти з ФІБА і які питання порушувалися під час таких контактів, якщо вони були?

- Як я сказав, ставлення ФІБА до УБЛ формувалося на основі листів Волкова. Але ми завжди намагалися грати за правилами ФІБА. Наведу один приклад. Коли до нас прийшов запит від "Політехніки" стосовно заявлення Джерода Хендерсона, ми звернулися до ФІБА, що з'ясувати, чи не був цей гравець дискваліфікований. Однак міжнародна федерація нам не надала жодної відповіді. Прикро, але складається враження, що ми граємо у баскетбол на різних планетах, або спілкуємось різними спортивними мовами.

- Коли Ви востаннє особисто спілкувалися із президентом ФБУ Олександром Волковим і що під час розмови обговорювали?

- Це було так давно, що я вже не пам'ятаю. Здається, це було тоді, коли я пану Волкову пророкував, чим закінчиться його президентство, і розповідав, що не можна прив'язувати спорт до корупційних газових грошей, які можуть так саме швидко зникнути, як і з'явилися. Я говорив йому тоді, що не дай Боже йти шляхом Хромаєва, який не хотів звітуватися перед клубами за витрачені кошти. Я йому казав, що потрібно створити дійсно громадську організацію і прислухатися до думки більшості, і не можна ставити ФБУ на службу одного-двох клубів. Усе сталося навпаки, тому, на жаль, мені вже немає про що більше спілкуватися з Олександром Анатолійовичем.

- Яка принципова відмінність між чемпіонатом УБЛ та суперлігою ФБУ?

- ФБУ, за великим рахунком, це федерація двох клубів: БК "Київ" та "Азовмаша". "Київ", в якому б він стані не був, завжди посідає перше місце, "Азовмаш" - друге (насправді "Азовмаш" чинний п'ятиразовий чемпіон України - ред.). В УБЛ чемпіонат має боротьбу, має інтригу. На початку турніру ніхто не міг уявити, що "Кривбасбаскет" стане чемпіоном. А він це зробив, ще й достроково. Можна було прогнозувати, що чемпіоном стане чи то "Будівельник", чи "Одеса", чи "Черкаські Мавпи", або "Політехніка", але, як це і повинно бути у справжньому спорті, переміг найсильніший серед рівних.

Друге: в УБЛ існує верхнє обмеження бюджетів команд. Тобто, ми виступаємо проти нерівності клубів, коли один з них має десятки мільйонів, а другий ледь жевріє. Щоб чемпіонат був цікавим та видовищним, потрібно, аби долю чемпіонату вирішували не гроші, а азарт, спортивна та моральна мотивація гравців, талант тренерів.

Також у цьому сезоні ми грали за формулою "4+1", тобто, на майданчику завжди мав бути мінімум один український гравець. Наступного року у нас буде формула "3+2", тобто, мінімум два гравці повинні бути українцями. Волков принципово виступав проти цього, він хотів розвивати легіонерський баскетбол, оскільки "Київ" і "Азовмаш" були командами легіонерів. Ось чому Олександр Анатолійович завжди був проти моєї пропозиції робити ставку на українських гравців.

Ми сьогодні залучаємо до команд українських хлопців - це фактично інвестиції в національний український баскетбол.

- Які об'єктивні, а не особистісні перешкоди для об'єднання двох ліг?

- Єдина об'єктивна перешкода - Волков. Можливо, ще Фірташ. Інших причин немає. Зрозумійте, нам нічого ділити. Спорт один, здоров'я одне, бажання розвивати український баскетбол - воно теж єдине. Ми просто відмовляємося грати за тими нездоровими принципами, які сповідує пан Волков. Не стане цих принципів - відбудеться об'єднання. Решту технічних питань ви вирішимо. Повторю колись мною сказану фразу: "Нічого особистого, лише баскетбол".

- Чи готовий Михайло Бродський сісти за стіл переговорів із Олександром Волковим в разі, якщо той не буде йти у відставку?

- Цю людину та її світогляд вже не змінити. На певному етапі я зрозумів, що будь-які переговори просто втратили сенс.

- Чи готова УБЛ проводити політику прозорого фінансування, зокрема оприлюднювати бюджети ліги, клубів, зарплати гравців? Якщо готова, то коли?

- Власне, УБЛ це робить і сьогодні: ми готові оприлюднити всю фінансову інформацію, що не становить комерційну таємницю. Наприклад, якщо в контракті з гравцем записано пункт про нерозголошення його платні, то такі відомості мають бути закритими.

- Наскільки міцною є фінансова база клубів УБЛ і чи всі клуби "переживуть" кризу?

- Звичайно, криза торкнулась усіх. Не виключено, що наступного року деякі клуби УБЛ змушені будуть обмежити фінансування і, відповідно, скоротити витрати на легіонерів. Тобто, вони робитимуть ставку на українських гравців. Але ми в жодному разі не відмовимося від своїх зобов'язань, в тому числі щодо розвитку баскетболу. Переконаний, що УБЛ переживе кризу з гідністю.

- Чи буде УБЛ перевіряти інформацію про те, що чотири клуби Ліги належать одній людині ("Дніпро", "Одеса", "Галичина" і "Будівельник" - Ігорю Коломойському)?

- Та давайте разом перевіримо (посміхається). А поки можу додати: серед названих вами клубів немає нашого чинного переможця чемпіонату - "Кривбасбаскета". Це свідчить про те, що нам вдалося реалізувати головне завдання - створити для всіх команд рівні умови. В УБЛ кожен із клубів, кому б він не належав, здатен стати чемпіоном завдяки тільки спортивним кондиціям та волі до перемоги.

Сайт "Чемпіон" готовий оприлюднити позицію Федерації баскетболу України та Олександра Волкова