Українська правда

А не обійти б нам регламент?

Сергей Шемшученко — 16 серпня 2009, 10:08

Як це часто буває в Україні, регламент створюється не для того, щоб його виконувати, а для того, щоб його виконавці бачили, до чого треба прагнути. Справа в тому, що декілька пунктів документу на даний момент виконати просто неможливо.

Є певні претензії і до самого регламенту, причому не тільки за змістом, але й за лексикою. Що й говорити, творці положення явно не можуть похвалитися відмінним знанням української мови. Принаймні, інакше пояснити неодноразову наявність у тексті фрази "на протязі" (рос. – "на сквозняке") або неправильне вживання прийменників не можна.

Але не будемо до цього відноситися серйозно, все ж автори документа – не літератори. Хотілося б звернути увагу на саму сутність регламенту, який в деяких місцях здався автору дуже цікавим.

Нижче приведені вирізки з документа, які мають примусити звернути на себе увагу.

4.11. Якщо баскетбольний клуб в своїй структурі має команди в Суперлізі, Вищій та/або Першій лігах, то протягом сезону перехід гравця, при умові наявності посвідчення гравця відповідної ліги, дозволяється:

4.11.3. Якщо гравець клубу у термін переходів переходить із команди вищої ліги до команди нижчої ліги, - цьому гравцю не дозволяється більше перехід уверх до команди вищої ліги.


Дуже цікаве правило, яке є повною протилежністю правилам NBA/NDBL. А якщо гравець, який перейшов з "Хіміка", скажімо до "Хімік-2", буде активно прогресувати, а у головній команді почнуться фінансові проблеми і відтік кадрів, чому б клубу не повернути свого гравця в головну команду?

4.13. Усі команди-учасниці чемпіонату повинні мати електронну адресу (бажано - свій сайт в Інтернеті)

Ну чому не можна ЗОБОВ'ЯЗАТИ клуби обзавестися власними сайтами і своєчасно їх оновлювати? Адже це не несе серйозних фінансових втрат і в той же час було б вкрай зручно для уболівальників! А так вийде, що деякі клуби покійної УБЛ, для яких інтернет-сайт був просто тягарем, з радістю від нього відмовляться. Адже це тепер не обов'язково!

8.2.1.Температура взимку – не нижче + 16˚С. Гра не проводиться, якщо на майданчику температура + 12˚С або нижче.

Ось цікаво. А що робити, якщо температура в залі +14?! Провести гру, а потім оштрафувати клуб? Чому це тоді не вказано?

8.2.3. У спортивному спорудженні повинен перебувати, принаймні, один запасний баскетбольний щит з кільцем і сіткою

Все правильно, але чи у всіх команд є запасний щит? Ау, "Кривбассбаскет", ау, "Кремінь"! Та що там казати, якщо в залі БК "Київ" запасний щит за своєю допотопністю не поступиться аналогічним конструкціям у звичайній середній школі. Хоча оскільки марка щита (на відміну від м'яча) не вказана, значить все можна!

8.5.6. Охорона повинна забезпечити безпечний і безперешкодний вихід гостей -команди-суперника та вболівальників "фанатів" зі спортивної споруди до транспорту, що на них чекає.

А якщо фани приїхали своєю дорогою, охорона зобов'язана довести її до електрички? Можливо, в її обов'язок входить і посадити на потяг, і хусточкою білою помахати, заздалегідь пустивши скупу сльозу? Або якщо фани приїхали своєю дорогою, вони вже не вважаються "вболівальниками "фанатами"? До речі, дуже цікаве позначення фанів. Раніше якось зустрічати таке не доводилося.

8.5.8. У спортивній споруді заборонено: а) продавати й розпивати спиртні напої


А ну швиденько зізналися, скільки разів порушували даний пункт :). До речі, в регламенті нічого не сказано про те, що "у стані сильного алкогольного сп'яніння" у споруду вхід заборонений. Отже, якщо вас почне виводити охорона, мотивуючи це вашим станом, можете спокійно посилатися на регламент, що дозволяє вам знаходитися в приміщенні в будь-якому стані. :)

8.8.2. Використання музичного оформлення через посилюючий звук апаратури дозволяється в зоні лицьових ліній баскетбольного майданчику не ближче ніж 10 м до зони лавок команд;

А чому не вказана сила звуку? Адже можна ТАК включити звук, що під час тайм-аутів команди зможуть спілкуватися лише жестами, в незалежності від того, де розташовуватимуться колонки – в 10 або 50 метрах від лавок.

8.8.4. Забороняється використання мікрофона для підбадьорення команди або збуджування емоцій глядачів.

А це ще чому? Чому не можна в баскетбол привнести такий ось елемент шоу? Чому диктор перед/під час/після гри не може бути шоуменом? Адже це не залишить байдужим ні команду, ні уболівальників, та й популяризації баскетболу не завадить. Врешті-решт, повинна ж команда-господар відчувати, що вона вдома? Чи варто ще й тих самих "вболівальників "фанатів" заборонити?

Хоча можна подивитися на цей пункт з іншого боку. Мікрофон не можна, значить мегафон можна! Це на замітку "Будівельнику" і "Черкаським Мавпам", що люблять підтримати свою команду саме таким, технічним, способом.

8.26. Якщо гра перенесена за рішенням директорату чемпіонату за будь-яких форс-мажорних обставин непереборної сили, а саме: пожежа, повінь, землетрус, інші стихійні лиха, війна або бойові дії, введення надзвичайного стану, - перенесена гра повинна відбутися не пізніше, ніж за два тижня за згодою обох клубів та директорату змагань.

Дуже патріотично! Війна-війною (тричі стукаю кулаком по столу), але матч ти свій зіграти зобов'язаний!

9.5. Кожен клуб повинен сприяти здійсненню телевізійної трансляції своїх домашніх матчів не менше двох разів на місяць.

Один з найцікавіших пунктів. Цікаво, що означає в даному контексті слово "сприяти". Як на мене, воно тут дуже м'яке і за суттю ні до чого не зобов'язує. Клуб може хоч кожного разу сприяти трансляції, але формально вона може бути, а може - і ні, і ніхто винен в цьому не буде. А якщо й з'являться які-небудь претензії, керівництво клубу спокійно зможе відповісти "Ми сприяли, але нічого не вийшло" і, в принципі, буде правим.

9.7. Форма гравців не повинна мати кольорову гамму (жовто-блакитну) національного прапору України.

Грали б в Суперлізі футбольні "Металіст" або "Зірка", форму б їх примусили змінити. Ось і скажіть, яке відношення клуб має до збірної і чому їх кольори не можуть бути однаковими? У чому, до речі, "Будівельник", який надумав робити ребрендінг, грати буде, якщо клуб дійсно вирішив повернутися до своїх старих, жовто-синіх кольорів? Хоча "гладіатори" ж ще білу смужку обіцяли до форми прив'язати, значить, на збірну вже схоже не буде.

9.8. На майці кожного гравця команди повинно бути написано українською мовою
назва команди або міста (на майці спереду).


І знову повертаємося до "Будівельника", у якого останні два сезони на майці спереду написано "ПриватБанк". А минулого року без назви команди на майках грали ще "Одеса", "Політехніка", "Черкаські Мавпи", "Грифони", "Ферро-ЗНТУ", "Дніпро-Азот" і немало команд Вищої та Першої ліги. Доведеться або змінюватись, або, як вже не раз бувало, обходити регламент.