Українська правда

Турецький хет-трік Масси

Сергей Шемшученко — 11 травня 2008, 19:28

Феліпе Масса вже традиційно завершує турецький етап чемпіонату на найвищій сходинці подіуму - це третя поспіль перемога пілота "Феррарі" у Стамбулі (і сьома за кар'єру). На прес-конференції Масса навіть пожартував: "Мабуть мені вже можна подавати документи на місцевий паспорт".

Також дістала свого підтвердження прикмета, що пілот, який виграв поул-позицію на Гран-прі Туреччини, виявляється найкращим і у гонці.

Перемога бразильця дозволила йому увійти до трійки лідерів особистого заліку пілотів і на 4 очки скоротити відставання від головного на цей час претендента на чемпіонство - Кімі Ряйконена, партнера по команді.

Хоча Масса тримався на дистанції досить впевнено, пілот "Макларену" Льюіс Хемільтон, який обрав стратегію трьох піт-стопів, примусив його похвилюватись. Британець був дуже швидким і навіть зміг на 23 колі обійти Массу, але більша кількість зупинок у боксах дозволила йому фінішувати тільки другим. Принаймні він на 2 очки наблизився до Кімі Ряйкконена.

Масса на старті почувався впевнено, а от у Ряйкконена виникли певні проблеми. Фото AP

Ряйкконен фінішував третім. На старті, У контакті з болідом Ковалайнена, Ряйкконен пошкодив переднє антикрило. Його заміна потребувала багато часу, а керованість машини не дуже постраждала, тому Кімі вимушений був всю дистанцію провести з пошкодженим аеродинамічним елементом. "Важко сказати, наскільки швидше я міг би їхати з неушкодженим антикрилом, але ця поломка мені, звичайно, не допомогла", - зазначив фінський пілот.

Але для Хейкі Ковалайнена цей стартовий інцидент мав набагато серйозніші наслідки - у нього було пошкоджено колесо і він був вимушений відвідати бокси вже на другому колі перегонів. Продемонструвавши декілька видовищних обгонів у боротьбі за місця у середині пелетону пілот "Макларену" фінішував дванадцятим.

Четверте і п'яте місця за пілотами "БМВ Заубер". Ця гонка принесла команді 9 очок, що, до речі, більше ніж у "Макларена".

Зіткнення Фізіккели і Накадзіми. Фото AP

Три очки записав на свій рахунок Фернандо Алонсо (шосте місце). Сьомим фінішував Марк Уеббер, восьмим - Ніко Росберг.

Варто відмітити, що лише три боліди не змогли завершити гонку - Джанкарло Фізіккела і Казукі Накадзіма зіткнулись на старті гонки, а Себастьян Бурде через проблеми із гальмами закінчив перегони на гравійному узбіччі траси.

Вперше у своїй кар'єрі двстався фінішу Себастьян Феттель (17 позиція), на попередніх чотирьох етапах йому це з різних причин не вдавалось.

Феліпе Масса. Фото AP

Результати Гран-прі Туреччини:

ПілотКомандаРезультатОчки
1Феліпе МассаФеррарі1:26:49.451 10
2Льюіс ХемілтонМакларен+3,779
8
3Кімі РяйкконенФеррарі+4,2716
4Роберт КубіцаБМВ Заубер+21,945
5
5Нік ХайдфельдБМВ Заубер+38,741
4
6Фернандо АлонсоРено+53,7243
7Марк УебберРед Булл+1:04.229 2
8Ніко РосбергУільямс+1:11.4061
9Девід КултхардРед Булл+1:15:270
10Ярно ТрулліТойота+1.16:344
11Дженсон БаттонХонда+1 коло
12Хейккі КовалайненМакларен+1 коло
13Тімо ГлокТойота+1 коло
14Рубенс БаррікеллоХонда+1 коло
15Нельсон ПікеРено+1 коло
16Адріан СутільФорс Індія+1 коло
17Себастьян ФеттельТоро Россо+1 коло
Зійшли
18Себастьян БурдеТоро Россо+34 кола
19Казукі НакадзімаУільямс+58 кіл
20Джанкарло ФізіккелаФорс Індія+58 кіл