Українська правда

Гран-прі Бельгії. Перемогу у Райкконена відбирає дощ, у Хемілтона - стюарди

Сергей Шемшученко — 7 вересня 2008, 18:01

На Гран-прі Бельгії дощ втрутився у боротьбу двічи. Перший раз, примусивши весь пелетон стартувати на звичайній гумі по вологому треку (безпосередньо перед гонкою накрапати перестало), але остаточно всі крапки над "і" розставила справжня злива, яка розпочалась за декілька кіл до фінішу.

Кімі Райкконен, здавалось, оговтався і вирішив продемонструвати, що втрачати шанси на боротьбу за чемпіонство не збирається. Вигравши на старті три позиції він лідирував протягом майже усієї гонки. Льюіс Хемілтон тримався в кількох секундах позаду.

На останніх колах, не зважаючи на те, що на вологій трасі боліди були майже некерованими, лідери вирішили не змінювати гуму, а влаштували видовищну боротьбу. Після декількох дуелей з англійцем, Райкконен втратив керування і розбив свій болід - і це трохи більше ніж за коло до фінішу!

Хемілтон свій шанс не втратив - повільно але впевнено він дістався фінішу. Другим фінішував Феліпе Масса. А заміна комплекта гуми на дощову, дозволила Ніку Хайдфельду не тільки компенсувати час на заїзд до боксів, але й здійснити декілька обгонів протягом останнього кола і пробитись на подіум.

Хейккі Ковалайнен, не зважаючи на смугу невдач (вкрай невдалий старт з втратою десяти позицій, штрафний заїзд у бокси) все ж таки міг поборотись за очки. Але, не щастить то вже не щастить - на останньому колі його некерований болід опинився на узбіччі.

Доповнення. Але на цьому боротьба за розподіл місць на подіумі не завершилась. Команда "Феррарі" звернулась до стюардів гонки з протестом з приводу того, що начебто Хемілтон порушив правила, коли здійсював обгін Райкконена. (Дійсно, уникаючи зіткнення британець зрізав шикану, але потім демонстративно пропустив Кімі вперед, щоб потім знову обійти його).

Через декілька годин по завершенню перегонів Хемілтона було покарано 25-секундним штрафом. І таким чином, переможцем Гран-прі Бельгії став Феліпе Масса, Хемілтон же перемістився на третю сходинку.

Так само, 25-секундним штрафом, було покарано й Тімо Глока, який після цього втратив зароблене очко. Німця оштрафували за обгін під жовтими прапорами на ділянці де потрапив в аварію Райкконен. Сталося це на останньому колі.

Команда "Макларен" подала апеляцію в Міжнародний апеляційний суд ФІА. А ми поки що публікуємо результати гонки з урахуванням штрафів Хемілтона і Глока.

Результати Гран-прі Бельгії:

ПілотКомандаРезультатОчки
1Феліпе МассаФеррарі1:22.59.394
10
2Нік ХайдфельдБМВ Заубер+ 9.9388
3Льюіс ХемілтонМакларен+ 10.5396
4Фернандо АлонсоРено+ 14.4785
5Себастьян ФеттельТоро Россо+ 14.5764
6Роберт КубіцаБМВ Заубер+ 15.037 3
7Себастьян БурдеТоро Россо+ 16.7352
8Тімо ГлокТойота+ 42.7761
9Марк УебберРед Булл+ 1.07.045
10Хейккі КовалайненМакларен+ 1 коло
11Девід КултхардРед Булл+ 1 коло
12Ніко РосбергУільямс+ 1 коло
13Адріан СутільФорс Індія+ 1 коло
14Казукі НакадзімаУільямс+ 1 коло
15Дженсон БаттонХонда+ 1 коло
16Ярно ТрулліТойота+ 1 коло
17Джанкарло ФізіккелаФорс Індія+1 коло
Зійшли:
18Кімі РайкконенФеррарі+2 кола
19Рубенс БаррікеллоХонда+25 кіл
20Нельсон ПікеРено+31 коло