Українська правда

24 години Нюрбургринга. Екіпаж Racing Team Ukraine фінішував четвертим у класі

Сергей Шемшученко — 24 травня 2009, 19:49

В неділю, 24 травня, о 17:00 за київським часом фінішувала одна з найскладніших марафонських гонок у світі на витривалість - "24 години Нюрбургринга". Вже втретє у цих перегонах стартував екіпаж Racing Team Ukraine, і вже другий рік поспіль повністю український екіпаж успішно фінішує, здолавши всю дистанцію.

До основи команди Racing Team Ukraine - Олексія Мочанова і Андрія Круглика - цього разу приєдналися Олександр Гайдай і Олексій Басов з команди Tsunami RT.

Racing Team Ukraine виграла кваліфікацію і двогий час лідирувала у своєму класі V5 (автомобілі з робочим об'ємом двигуна до 3 літрів). Але зовсім трохи не вистачило удачі. Все вирішили два прикрі інциденти - спочатку зіткнення з відставшим на декілька кіл автомобілем (на 68-му колі дистанції) і як наслідок ушкодження підвіски, а через декілька годин (на 99-му колі) у найбільш швидкісній зв'язці поворотів на швидкості 270 км/год обірвало опору двигуна.

Не зважаючи на те, що шкодження були усунуті в найкоротший термін, втрати часу склали біля 32 хвилин, що означало три кола простою в боксах і втрату місця в трійці лідерів у своєму класі.

На піт-стопі. Фото Ring1.de

Пілоти української команди зуміли помітно скоротити відставання від лідерів класу - на фініші український квартет гонщиків відставав від третього у класі V5 екіпажу Вернера Гузенбауера трохи більше, ніж 5 хвилин. Але ж ще за кілька годин до цього розрив становив півтора кола або майже 40 км дистанції.

Незважаючи на те, що Racing Team Ukraine/Tsunami RT завершила гонку четвертою у своєму класі, в абсолютному заліку вона показала найкращий результат у своїй історії - 42 місце з 118 учасників, що дісталися фінішу. Підсумковий результат - на практично стандартному автомобілі BMW M3 екіпаж за 24 години 45.732 секунд подолав 130 кіл на найскладнішій гоночній трасі світу, що склало майже 3300 кілометрів дистанції.

Переміг в класі V5 екіпаж Dolate Motorsport на BMW Z4 з результатом 132 кола за 23 години 58:50.675 хвилин.

Торік екіпаж Racing Team Ukraine на Ford Fiesta ST фінішував на 66 місці в абсолютному заліку, накрутивши 121 коло на Північній петлі.

BMW M3 українського екіпажу під час перегонів "24 години Нюрбургинга". Фото Ring1.de

Ще один український пілот, Андрій Лебідь, зі своїми німецькими колегами по команді Sartorius Team Black Falcon на BMW 325і благополучно фінішував четвертим у своєму класі V4 (серійні автомобілі з обсягом двигуна до 2,5 л), нез важаючи на цілий ряд технічних проблем. На жаль, українсько-німецький екіпаж Валерія Горбаня, Олексія Кікірєшка, Андрія Оністрата і Ральфа Вагнера змушений був припинити боротьбу після 10 годин перегонів.

В абсолютному заліку найкращий результат вже четвертий рік поспіль показує екіпаж німецької команди Manthey Racing GmbH на Porsche 911 GT3 RSR - 155 кіл за 24 години 05:01.412 хвилин. А лідер команди Марсель Тіманн став абсолютним рекордсменом "24-х годин Нюрбургринга" - на його рахунку вже п'ять перемог у абсолютному заліку.