Головне

Пульсуметр: що це і для чого він потрібен

26.05.2020 12:55 4496 0
Пульсуметр: що це і для чого він потрібен

Джерело - mixsport.pro.

Пульсометр — це прилад, який вимірює частоту серцевих скорочень. Він потрібен, щоб контролювати роботу серця, аналізувати вплив навантажень на організм, визначати зони пульсу і межі виходу з цих зон. Зазвичай, пульсометр використовують під час бігу, високоінтенсивного інтервального тренінгу (HIIT), велоспорту та інших кардіо навантажень. Цей гаджет допомагає стежити за тим, щоб під час тренувань ваш пульс перебував у необхідній зоні.

Навіщо взагалі потрібно вимірювати частоту серцевих скорочень на тренуванні? Річ у тім, що пульс і частота серцевих скорочень (ЧСС) впливають на те, яке джерело енергії буде використовувати організм. Від цього залежить ефективність тренування. Також за ЧСС потрібно обов'язково стежити тим, у кого є проблеми з серцем або інші захворювання. Адже у такому випадку є певна зона, за межі якої ні в якому разі не можна виходити. Таким чином, пульсометр допомагає відслідковувати тренувальний прогрес, займатися у необхідній зоні й захистити серце від надмірних навантажень.

Види пульсометрів

Пульсометри бувають нагрудні й зап'ястні. Нагрудний пульсометр — це датчик з електродами, який потрібно розмістити в області грудей. Зап'ястний пульсометр зовні схожий на електронний годинник. Зап'ястні пульсометри більш зручні у використанні, ніж нагрудні. Через це зап'ястні пульсометри популярніші серед покупців. Однак нагрудні пульсометри показують більш точні дані. Тому багато професійних спортсменів віддають перевагу нагрудним пульсометрам. Кожен сам для себе обирає пульсометр, який краще підійде саме йому.

Як користуватися пульсометром

Коли купуєте пульсометр, як користуватися ним написано в інструкції. Уважно прочитайте інструкцію і дотримуйтеся всіх рекомендацій.

Якщо ви використовуєте пульсометр у вигляді браслета, його потрібно застібнути на зап'ясті так, щоб оптичний сенсор на внутрішній стороні пристрою прилягав до руки. Також велику роль відіграє розташування пульсометра. Під час тренування одягайте його на два пальці вище зап'ястя. Пульсометр повинен щільно прилягати до шкіри, але при цьому не здавлювати її.

При використанні нагрудного пульсометра спочатку потрібно з'єднати датчик з ременем. Потім обрати необхідну довжину ременя, яка дозволить пульсометру щільно прилягати до тіла. Після чого одягніть пульсометр під груди. Перед початком тренування трохи відтягніть ремінь від тіла і з внутрішньої сторони злегка змочіть водою ребристу частину.

Розминку краще проводити перед тим, як ви запустите пульсометр. Це допоможе отримати більш точні дані. Важливо регулярно доглядати за пульсометром: після кожного тренування одразу знімайте його з тіла і протирайте вологою серветкою.

Як визначити необхідну зону пульсу

Для початку потрібно розрахувати свою максимальну частоту серцевих скорочень (МЧСС). Її розраховують за такою формулою: МЧСС = 220 — вік. Тобто, якщо вам 30 років, то від 220 потрібно відняти 30. Відповідно, ваша МЧСС становить 190.

Після цього, виходячи зі своїх цілей і можливостей, потрібно вибрати необхідну для себе зону навантаження. Існує кілька зон навантаження, які по-різному впливають на організм:

  • Терапевтична зона (60% — 70% від МЧСС): підходить для розминки;
  • Легка зона (70 — 80%): відбувається жироспалювання і розвиток загальної витривалості;
  • Аеробна зона (80 — 90%): більш активне спалювання жиру і розвиток витривалості, зростання ударного об'єму серця;
  • Анаеробна зона (90 — 95%): високоінтенсивні навантаження, розвиток вибухової сили;
  • Максимальна зона (вище 95%): граничний розвиток сили, швидкості й витривалості, робота на межі своїх можливостей.

Наприклад, якщо ви хочете працювати в аеробній зоні при МЧСС 190, мінімальний поріг вашого пульсу повинен складати 152 удари на хвилину (190 х 0,8). Пульсометр допоможе стежити за тим, щоб ви завжди перебували у необхідній зоні.

Як обрати пульсометр

Перед тим, як купити пульсометр, потрібно врахувати кілька факторів:

  • компанія-виробник;
  • найбільш зручний вид пульсометра для вас: нагрудний або наручний;
  • комплектація (змінні ремінці, чохол і т.д.);
  • якість товару;
  • наявність додаткового функціоналу;
  • синхронізація з іншими пристроями.
Коментарі ()