Українська правда

Збірна України поступилась Хорватії на чемпіонаті Європи

Олександр Булава — 31 серпня 2023, 19:47
Збірна України поступилась Хорватії на чемпіонаті Європи

Збірна України у другому матчі на чемпіонаті Європи, який проходить у чотирьох країнах (Італії, Болгарії, Північній Македонії та Ізраїлі), програла збірній Хорватії 2-3.

На відміну від учорашньої гри проти словенців, сьогодні головний тренер Угіс Крастіньш вирішив випустити капітана Олега Плотницького зі старту.

І Україна дуже потужно почала. Перші 10 розіграшів партії були рівними 5-5. Але було видно спокій в українських волейболістів.

І вже з 11 розіграшу синьо-жовті почали відриватись.

Українці показали той волейбол, який від них чекають усі. 0 помилок на подачі, 3 ейси і 17 очок набраних в атаці. Відрив від хорватів скоро став 4 очка 11-7, а далі й у 8 пунктів 19-11. Найкращим став Ілля Ковальов, який набрав 5 очок.

Другий сет синьо-жовті почали у тому ж стабільному складі без жодних думок, що щось може піти не так. 5-3, 7-5 на користь наших.

Але вже не така стабільність на подачі й хорвати раз-по-раз наздоганяли українців та виходили вперед (8-9, 11-12).

В середині сету хорватам вдалось вийти вперед на 2 очки 13-15 і захищати свою перевагу, а згодом збільшити перевагу до 3 очок. Українці ще старались врятувати сет 22-23, але вчасний тайм-аут тренера хорватів Енарда Цедріка і картаті виграли 25-22.

Після невдалої партії українці зі спортивною злістю вийшли на 3 сет. 4-0 за перші розіграші дали зрозуміти, хто на майданчику фаворит. Доволі швидко українці відірвались 9-4. Найактивніше набирали очки Олег Плотницький та Юрій Семенюк. Хорвати намагались нас наздогнати і це їм майже вдалось, але середина партії була за нами 18-13 і впевнена перемога 25-20.

Здавалось, нічого не може похитнути синьо-жовтих. Коли потрібно, українці завжди мають запас міцності. Не дуже вдалий початок партії 0-3, 4-7 був дзвіночком для нас, але все ще було під контролем. Серйозно сколихнулись шальки терезів на сторону хорватів в середині сету. 5 очок поспіль і рахунок став 9-16.

Тайм-аут головного тренера Угіса Крастіньша при рахунку 9-15 не повернув наших у гру.

Декілька розіграшів команди обмінювались очками, але коли не вдавалось брейкувати в синьо-жовтих все почало валитись з рук. Відображенням сету став розіграш, коли ми не могли завершити свою атаку ударом. 15-25 підсумок сету.

Явно не такого ми очікували. 5 сет, це завжди нерви, ще й на такому рівні. Останнім часом українці, якщо доводять гру до 5 сету, то програють. Хорвати двома ейсами в зону Олега Плотницького сколихнули Україну 2-4. Тайм-аут і треба боротись далі. Українці змогли вийти вперед 9-7, але й відразу втратили цю перевагу 9-10. Нервова боротьба йшла до останнього очка. Символічно, що підсумували цю гру блок хорватів - 13-15.

У підсумку українці програли матч аутсайдеру нашої групи. Команді, у якої тричі впевнено виграли цього сезону у Євролізі. Але ще нічого не втрачено.

Завтра день відпочинку. А після нього на Україну чекають 3 лобових гри за плей-оф з болгарами, фінами та іспанцями.

Чемпіонат Європи з волейболу
Група В, Другий тур
31 серпня

Україна - Хорватія 2:3 (25:17, 22:25, 25:20, 15:25, 13:15)

Наступний матч на турнірі збірна України зіграє проти Болгарії. Гра відбудеться у суботу, 2 вересня. Початок - о 20:30.

Нагадаємо, у першому колі українці поступились Словенії.

Володимир Крупчук, Софія Ткачук із Варни