Українська правда

Жодних компромісів! Чемпіон закликав не допустити російських спортсменів до Олімпійських ігор

Андрій Твердохліб — 7 лютого 2023, 12:18
Жодних компромісів! Чемпіон закликав не допустити російських спортсменів до Олімпійських ігор

Напередодні Верховна Рада України (324 голоси. - ред) офіційно звернулася до Міжнародного олімпійського комітету, національних олімпійських комітетів та міжнародних спортивних федерацій щодо заборони участі росіян і білорусів у міжнародних змаганнях та Олімпіаді. Таким чином механізм бану для російських і білоруських спортсменів вийшов за межі спорту, включилася геополітика.

Передісторія

На саміті G20, який відбувся наприкінці 2022-го, президент МОКу Томас Бах закликав лідерів країн світу із закликом дозволити російським і білоруським атлетам взяти участь в Олімпіаді-2024 в Парижі, мотивуючи це "об'єднавчою місією" та прикриваючись Олімпійською хартією.

"Якщо спорт таким чином стане просто ще одним інструментом для досягнення політичних цілей, міжнародний спорт розпадеться. Олімпійський спорт потребує участі всіх спортсменів, які приймають правила, навіть якщо їхні країни перебувають у протистоянні чи війні. Змагання між спортсменами лише з держав-однодумців не є надійним символом миру", - сказав зокрема очільник МОКу.

Щоправда, Бах забув згадати про українських спортсменів, які загинули від російської воєнної агресії, про українських спортсменів, які боронять Україну на фронті та про мирних жителів - жінок, дітей, які загинули від російських ракет.

Членами МОКу є спортивні федерації країн-членів організації, і багато з них також просуває ідею допуску атлетів держав-агресорів під нейтральним прапором і продовжують пропихувати в маси наративи про "Спорт поза політикою".

Хоча очевидно, великий спорті і є політикою, особливо в країнах із диктаторським режимом, якими без сумніву є росія та білорусь. Згадати хоча б Олімпійські ігри-1936 у Берліні, або Сочі-2014.

Позиція України

Кілька днів тому відбулась Позачергова ХХХIХ Генеральна асамблея НОК України, на якій більшістю голосів-членів було прийнято кілька рішень. 109 із 112 голосів "за", 3 – "утрималися":

  1. НОКу України підготувати та направити письмові звернення до суб'єктів олімпійського руху: національних олімпійських комітетів країн світу, міжнародних спортивних федерацій з олімпійських видів спорту та інших суб“єктів олімпійського руху - до 10 лютого.
  2. Отримати зворотній зв'язок від суб“єктів олімпійського руху - протягом 1 місяця з моменту звернення.
  3. НОКу України провести аналіз отриманої інформації за результатами консультації - протягом 1 місяця з отримання інформації.
  4. За підсумками проведеної роботи узагальнити і сформувати спільну позицію та винести її на обговорення позачергової Генеральної асамблеї - за результатами підсумків протягом 2-х місяців.

Також у НОКу не виключають можливості бойкотувати міжнародні змагання за участі росіян і білорусів... Зокрема, таку думку висловив президент НОК України Вадим Гутцайт, підкресливши, що наразі це лише його особисте бачення.

Міністерство оборони України опублікувало красномовне відео, як то кажуть, без коментарів...

Народжений в Україні бренд Parimatch продовжує підтримувати український спорт та ЗСУ. У компанії впевнені, що сила українців в єдності – і важливо об’єднатися, щоб не допустити повернення атлетів країни-терориста на міжнародні змагання!

росіяни, що знищують спорт в Україні, не мають права бути частиною олімпійської родини! Вони свідомо та цілеспрямовано порушують всі олімпійські принципи: руйнують, вбивають, знущаються, дискримінують.

МОК готовий закрити очі на звірства росіян, вони готові прикрити їх білим прапором.

Але українці не готові!

Нейтральності не існує! так само, як більше не існує стадіону в Чернігові, трампліну в Миколаєві, водної арени в Харкові. Як не існує можливості для українських спортсменів безпечно тренуватися вдома.
Нейтральності не існує! коли десятки атлетів, які ще вчора прославляли Україну в світі, гинуть від ворожих куль та ракет, а українські вболівальники зі зброєю в руках захищають рідну землю, в той час як російські фанати хизуються символами війни на прапорах та закликають до вбивств.

  • Росія має бути ізольована від усього світу;
  • Російський спорт має бути заблокований на всіх рівнях;
  • Компроміс – це виправдання війни.

Всеукраїнський спортивний сайт Чемпіон, засновником якого є Георгій Гонгадзе, завжди стояв і стоятиме на засадах європейських цінностей, на цінностях розбудови, незалежної, соборної України! Ми приєднуємося до ініціативи Parimatch, і закликаємо всіх, хто розділяє олімпійські та загальнолюдські цінності, не допустити повернення російського спорту на міжнародну арену. Ми наголошуємо на повному бані для росії та білорусі не лише під час військової агресії, а й перемоги, 2-3 олімпійські цикли!

Український спорт

Під час активної фази російської агресії загинуло біля 200 українських спортсменів (за даними сайту Янгголи спорту) різного рівня. Вочевидь, що їх більше. Російські ракети зруйнували десятки об'єктів спортивної інфраструктури, більшість із яких відновленню не підлягає.

Про неможливість допуску та заклики відсторонити російських і білоруських атлетів закликали й провідні українські спортсмени, легенди світового спорту: Андрій Шевченко, Олександр Усик, Лілія Подкопаєва, Жан Беленюк, Ольга Саладуха, Еліна Світоліна, Сергій Стаховський, Марта Фєдіна та багато інших.

Європа та світ

Оргкомітет Олімпійських ігор у Парижі 2024 року обрав вичікувальну позицію і заявив, що будуть дотримуватись рішення МОКу.

"Оскільки конфлікт триває, Paris 2024 хоче висловити свою повну солідарність з Україною, її народом та українським олімпійським і паралімпійським рухом, які зіткнулися з неймовірною кризою. Що стосується присутності російських і білоруських спортсменів на Іграх у Парижі-2024, слід нагадати, що система кваліфікації визначається міжнародними федераціями, МОК і МПК. Наше бажання полягає в тому, щоб олімпійський рух, паралімпійський рух та спортсмени провели Олімпійські ігри 2024 року в Парижі у дусі миру, поважаючи цінності братства та солідарності", - йдеться в заяві.

У свою чергу експерти ООН (Організація об'єднаних націй. - ред) закликали допустити росіян і білорусів до міжнародних змагань. Посилаючись знову ж таки ена Олімпійську хартію і, увага, запобіганню дискримінації...

"Ми розуміємо прагнення підтримати українських спортсменів та українську олімпійську спільноту, які разом з усіма іншими українцями страшенно страждають від війни. Але Олімпійський комітет і, у ширшому сенсі, олімпійське співтовариство також зобов'язані дотримуватись Олімпійської хартії і, у ширшому розумінні, міжнародних норм в галузі прав людини, які забороняють дискримінацію".

Найбільшими союзниками України продовжуть бути країни Балтії і Польща, які закликали міжнародні спортивні організації заборонити російським і білоруським спортсменам брати участь в Олімпійських іграх та інших змаганнях, поки триває війна в Україні.

Очевидно, що підтримки лише цих країн буде недостатньо. Втрата росії з маркетингової і фінансової точки зору, принесе МОКу куди більші збитки, аніж відсутність вищезгаданих союзників України. Але міністр спорту Польщі Каміль Бортничук заявив анонсував надпотужну коаліцію.

"Я переконаний, що зустріч, яка запланована на 10 лютого, прийде до висновку, що понад 30 або, можливо, 40 міністрів спорту, включаючи міністрів США, Великобританії, Канади, Австралії та Японії, рішуче відхилять ідею дозволу спортсменам з Росії. і Білорусь взяти участь в Іграх. Враховуючи це, я не думаю, що ми зіткнемося з жорсткими рішеннями перед Олімпіадою, і, якщо ми будемо бойкотувати Ігри, коаліція, частиною якої ми будемо, буде достатньо широкою, щоб зробити проведення Ігор безглуздими".

Деякі європейські країни дійсно готові до радикальних дій - бойкотувати Ігри в Парижі, якщо туди допустять атлетів країн-агресорок. Принаймні таку заяву зробив колишній член норвезького МОК та організатор Олімпіади-1994 в Ліллегаммері Ґерхард Гейбер, але зауважив, що бойкот головних змагань чотириріччя - не найкращий варіант для усіх.

"Розробляти план прийнятних умов для включення російських спортсменів занадто рано, оскільки союзники України, як і вся Європа, цілком виправдані у своїй стурбованості. Потрібно більше інформації про Путіна та його воєначальників, які все ще надзвичайно агресивні. Лідерам Олімпійської ради Азії ще занадто рано досліджувати можливі шляхи для російської інтеграції. Так, сусіди України цілком можуть піти на бойкот. Заходу не варто наважуватися йти в цьому хибному напрямку.

Путін одержимий спортивним тріумфом. Виключення Росії з Олімпіади-2024 може змусити його прикласти руку до завершення нестримного тероризму".

США

На державному рівні американці також висловили повну підтримку Україні та абсолютно пітримують заборону для роійських і білоруських атлетів.

"Сполучені Штати підтримують відсторонення російських і білоруських спортивних керівних органів від міжнародних спортивних організацій і заохочують організації призупинити трансляцію спортивних змагань в обидві країни", - заявила речниця Білого дому Карін Жан-П'єр.

А от у НОКу США притримуються дещо іншої думки. Там вважають, що треба допустити до змагань "нейтральних та чистих спортсменів"...

Цікаво, а який статус готові надати російському гімнасту давиду бєляєву, який готовий іти вбивати!? Нейтрального чи чистого?

"Кожен чоловік у наші дні запитував себе: що робити, якщо прийде повістка. Ваша відповідь?Іти служити, це для мене очевидно. Хіба ж є інший варіант?", - сказав гімнаст.

Короткий екскурс в історію

Сучасні Олімпійські ігри пережили вже дві світові війни. Після Першої - німецькі атлети відпочивали два цикли, після Другої - до них "приєдналася" Японія. Також два цикли. Детальніше про це ми писали ТУТ. Так, мова про післявоєнний бан, в Україні ж вона триває...