Головне

Призер чемпіонату світу відмовився встати на подіум з китайцем

Багато плавців зненавиділи китайського чемпіона
22.07.2019 13:07 2778 0
Призер чемпіонату світу відмовився встати на подіум з китайцем

Перший по-справжньому гучний скандал трапився на чемпіонаті світу з водних видів спорту у Південній Кореї при нагородженні переможця і призерів на дистанції 400 метрів вільним стилем.

Китайський плавець Сунь Ян впевнено виграв золоту медаль. На другому місці в тому ж фіналі виявився австралійський спортсмен Мак Хортон.  Спочатку австралієць не став вітати переможця після запливу, а потім влаштував демарш на церемонії нагородження, відмовившись підніматися на один подіум з Сунь Яном.

Цього літа багато плавців зненавиділи китайського чемпіона. Справа дійшла до того, що його навіть вимагали не допустити до чемпіонату світу. Все почалося з того, що у вересні 2018 року до китайському спортсмену нагрянули допінг-офіцери. Стандартна процедура забору проб якось відразу не заладилося: плавець довго не впускав непрошених гостей, яких прийняв мало не за грабіжників, потім пішов здавати проби в туалет на самоті, що заборонено правилами, а в кінці кінців в справу втрутилися мати і доктор спортсмена . Пробірки були відібрані у допінг-офіцерів і розбиті молотком. Цікавий поворот сюжету, чи не так?  Особливо якщо врахувати, що Сунь Ян одного разу вже попався на допінгу.

У ВАДА і FINA (Міжнародної федерації плавання) вирішили перевірити цю інформацію, яка надійшла від британських журналістів, і після власного розслідування визнали китайського плавця невинним. З'ясувалося, що у кожного допінг-офіцера повинно було бути окремий лист від федерації плавання з дозволом на тестування. У них же було одне на всіх. Так що Сунь Ян формально міг взагалі не пускати їх на поріг і був би правий. Спочатку він і хотів так зробити. 

Раніше, українки здобули бронзу на чемпіонаті світу.

Нагадаємо, українки здобули фантастичну перемогу на ХХХ Літній Універсіаді.

Коментарі ()