Українська правда

Дідьє Дешам: "За останній рік я відвідав і подивився багато матчів України"

Сергей Шемшученко — 13 листопада 2013, 22:01

У свій час Дідьє Дешам в якості футболіста зазнав зі збірною Франції фіаско у кваліфікації Чемпіонату світу. Тепер його вже як тренера "триколірних" чекають стикові матчі з Україною, і він мріє вберегти команду від подібної долі .

Після Євро-2012 Дешам прийшов на зміну Лорану Блану та зараз готується до свого 17-го матчу біля керма національної команди - ймовірно, найважливішого у його міжнародній кар'єрі на сьогодні. До нього Дешам підходить з хвилюванням і обережністю.

"Ми граємо два матчі за чотири дні, очки ніхто не рахує. Наша мета зрозуміла як божий день - вийти на Чемпіонат світу", - сказав 45-річний фахівець.

"Це особливі матчі, бо рідко доводиться грати з одним і тим же суперником за настільки короткий проміжок часу. Мені з моїм тренерським штабом доведеться враховувати це, щоб якомога краще підготуватися до цих матчів", - додав Дешам.

В якості півзахисника Дешам провів за збірну 104 матчі. Вінцем його блискучої міжнародної кар'єри стали перемоги з Францією на Чемпіонаті світу-1998 та Євро-2000. Проте були у ній і чорні сторінки. Такі, як болючі поразки з рахунком 1:2 від Болгарії, яка перекреслила надії "триколірних" поїхати на ЧС-1994 у США. Спогади про ті провали досі переслідують Дешама.

"Хоча минуло майже 20 років, та поразка ще живе у моїй пам'яті. Більше таких емоцій я відчувати не хочу", - сказав він.

Враховуючи, що на шляху французів у фінальну стадію стоїть міцна збірна України, Дешам розуміє, що нічого не можна пускати на самоплив.

"Збірна України - дуже добре організована команда, фізично потужна й агресивна. За останні 12 місяців я відвідав і подивився багато її матчів, - повідав він. - Два найважливіших гравця в її системі - це крайні півзахисники, Євген Коноплянка та Андрій Ярмоленко. Причому обидва грають на "нерідному" фланзі".

Для збірної України нинішній вихід у стикові матчі вже п'ятий, і поки вона не виграла жодного матчу у раунді плей-офф з восьми проведених, включаючи чотири домашніх. На київському "Олімпійському", куди у п'ятницю завітає Франція, "синьо-жовті" провели три стикові поєдинки, з однаковим рахунком 1:1 зігравши з Хорватією (ЧС-1998), Словенією (Євро-2000) і Німеччиною (ЧС-2002).

Головна втрата українців перед поєдинками з французами - травма хавбека київського динамівцям Дениса Гармаша, якому тренер знайшов заміну в особі Едмара з "Металіста". У відмінній формі до "стиків" підходять і визнані Дешамом лідери "синьо-жовтих" - вінгери Коноплянка та Ярмоленко.

УЄФА