Головне

ЧС-2014. Україна - Англія 0:0. Нічия від Фоменка

10.09.2013 23:40 610 0
ЧС-2014. Україна - Англія 0:0. Нічия від Фоменка

Якби рік тому, після невдалих матчів збірної України під керівництвом Олександра Заварова й Андрія Баля проти Молдови та Чорногорії, хтось сказав, що Україна у відборі на Чемпіонат світу 2014 року у своїй групі буде претендувати на перше місце, то йому у відповідь би покрутили пальцем біля скроні. Або щось подібне. Але минув цей рік (дуже успішний для "синьо-жовтої" збірної, між іншим, рік), і це "майже неможливе" сталося.

Україна після приходу Михайла Фоменка по черзі обіграла своїх суперників у кваліфікації та підійшла до очної зустрічі з Англією чи не фаворитом групи "H". Перемога на НСК "Олімпійський" вивела б українців на перше місце. А враховуючи наступні матчі з Польщею (вдома, що важливо), а також цілком прохідний виїзд у Сан-Марино, звитяга робила б наших гравців фактично претендетами "намбер ван" (№1) на таку бажану путівку у Ріо-де-Жанейро.

Приємно, що у цей вечір найпильніші погляди європейських і світових телеканалів були спрямовані у бік Києва. Так, паралельно грали Італія та Чехія, однак саме наш матч був центральним серед усіх інших. Делікатно і бумекери оцінили сили команд у протистоянні. Відвертого фаворита вони не називали. І це, незважаючи на те, що англійці зазвичай отримують у цьому нюансі перевагу. Отже, таки визнали експерти силу України, яка після Євро-2012, чесно кажучи, суттєво додала.

Ну, і як можна було оминути це протистояння у світлі пам'ятного поєдинку фінальної частини чемпіонату Європи у Донецьку. Якщо хтось забув (у що мало віриться), нагадаємо - тоді угорський арбітр Віктор Кашшаї та його "співтовариші" "поховали" шанси України на вихід у чвертьфінал, не побачивши чистий гол Марко Девича.

І це лише кілька цікавих фактів, про які можна було пригадати напередодні матчу. Кілька фактів, які підігрівали інтерес до гри у Києві до нереальної межі.

Михайло Фоменко дещо здивував стартовим складом (і не тільки цим, про що буде згадано пізніше). На вістрі атаки він поставив Зозулю, залишивши у запасі Девича. Як уже стало відомо пізніше, у Марко були певні проблеми зі здоров'ям. Допомагати Роману мали Коноплянка та Ярмоленко, а тим, у свою чергу, - Гусєв та Едмар. Степаненка наш тренер поставив у центр півзахисту замість Тимощука. Участь у матчі так і не зміг взяти Руслан Ротань (травму так і не залікував).

Натомість у Роя Ходжсона було над чим поламати голову. З різних причин не змогли прилетіти у Київ Вейн Руні, Деніел Старрідж, Данні Велбек, Філ Джонс і Глен Джонсон. Майже півкоманди. І всі вони є основними гравцями. Наставник Англії випустив попереду Ламберта замість Дефо. Новачку збірної мали допомагати швидкі Віолкотт і Вілшир. А у центрі вийшли багаторічні лідери Джеррард і Лемпард.

Якщо у кількох словах охарактеризувати гру, то вона була цілком рівною. За кількістю ударів Англія трішки перевершила "синьо-жовтих" - 7:6. Водночас, у ствір воріт команди за 90 хвилин влучили по разу. П'ятов забрав дальній вистріл Лемпарда на початку першого тайму, а Федецький головою після кутового пробив у руки Харту вже ближче до завершення поєдинку. І все - абсолютно рівна гра. Можна пригадати падіння Зозулі після стрибка Харта у ноги на 40-й секунді зустрічі. Однак, швидше за все, там пенальті не було.

Щодо Романа, то він "наївся" сьогодні верхової боротьби, більшість з якої програв, і підтримки від головного тренера так і не дочекався. Активним був Коноплянка, проте його передачі адресатів здебільшого не знаходили. Майже повністю з гри англійці вимкнули Ярмоленка. Андрій своїх звичних моментів не мав. Окрім того, не виходили довгі передачі вперед у Хачеріді. Можливо, варто було випустити Ракицького, який такі передачі робить краще.

Англія почала грати на утримання рахунку десь у середині другої половини. А вже ближче до завершення вирішив тягнути час і... Михайло Фоменко! Ось тут будуть до тренера величезні запитання. Тренерський штаб у компенсований час навіть відверто просив Ярмоленка, замість якого виходив Хомченовський, не поспішати це робити. Отже, Михайло Іванович вирішив, що нічия - цілком прийнятний результат. Це рішення, напевне, наставник пояснить уже на післяматчевій прес-конференції...

Не з'явився на полі і Девич, якого у другому таймі просто вимагали глядачі на "Олімпійському". Окрім того, на думку автора, потрібно було замінити у другому таймі й Едмара, який "підсів". Фоменко вирішив по-своєму. Єдиним вірним рішенням було випустити Безуса, який додав активності попереду. А обговорювати виходи Селезньова та Хомченовського немає потреби, бо тут, власне, немає чого обговорювати (вибачте за тавтологію).

У підсумку маємо нульову нічию, яка більше на руку Англії, котра тепер одноосібно очолила таблицю та спокійно готуватиметься до домашніх зустрічей із Чорногорією та Польщею. Все в ногах британців з цього моменту. Україна ж тепер розраховує на друге місце, а також на те, що сьогоднішній суперник десь втратить очки. Але ж і Польща у Харкові буде грати на перемогу, адже ще зберігає шанси на другу сходинку.

Ось і виникають думки - а чи варто було втримувати нічию у цьому поєдинку? Поживемо - побачимо. Чекати залишилося трохи більше місяця, коли і відбудуться вирішальні протистояння.

До Вашої уваги турнірне становище перед останніми турами:

    І В Н П М О
  1 Англія 8 4 4 0 25-3 16
+1 2 Україна 8 4 3 1 19-4 15
-1 3 Чорногорія 8 4 3 1 15-8 15
  4 Польща 8 3 4 1 18-9 13
  5 Молдова 8 1 2 5 4-15 5
  6 Сан-Марино 8 0 0 8 1-43 0
Коментарі ()