Українська правда

Споглядаючи італійців

Сергей Шемшученко — 24 червня 2010, 13:37

Два перших дні вирішального туру на чемпіонаті світу довели абсолютну непередбачуваність футболу і поточного турніру, зокрема. Якщо в перший день все сталося, як і мало статися, то вчора у цьому плані день був гарячий.

США за півтори хвилини до фінального свистка стрибнули з третього місця на перше і вибили з плей-офф словенців, а Сербія просто шокувала всіх, програвши Австралії.

Центральною подією сьогоднішнього ігрового дня, безперечно, стане матч за участю чемпіонів світу італійців. Майже напевне, більшість фахівців і вболівальників зосередять свою увагу на Італії, обговорюючи гру, ситуацію у збірній і таку доволі аморфну річ, як "гідність грати у плей-офф". Але про все по порядку.

Група Е чи не найпростіша серед усіх груп перед останнім туром - Нідерланди гарантували собі місце у 1/8 ще у попередньому турі, а Данія - Японія гратимуть матч за вихід у плей-офф. При цьому нічия буде на користь азійської команди.

Матч Камерун -Нідерланди фактично нічого не вирішує для команд. Єдине, що навіть нічия гарантує європейцям перше місце у групі. Проте, зважаючи на команди і становище у групі F, перше місце має тут сумнівну цінність.

Майже напевне, що навіть у разі поразки нідерландці не втратять першого місця, адже мають доволі пристойну різницю м'ячів. Щоб посунутися на другу сходинку їм треба програти, а в паралельному матчі, щоб хтось здобув крупну перемогу, або крупно програти, а в паралельному матчі, щоб просто не було нічиї.

ІВНПМО
1Нідерланди22003-06
2Японія21011-13
+13Данія21012-33
-14Камерун20021-30

У групі F ситуація заплутана, абсолютно всі команди мають реальні шанси вийти до плей-офф. Напевне, найпростіше Парагваю, якого влаштує навіть нічия у матчі проти Нової Зеландії, тим більше що за грою латиноамериканці виглядають найпривабливіше в групі, і тут несподіванок бути не повинно.

Італія, не зважаючи на невиразну у гру у перших двох турах, має цілком реальні шанси на вихід, оскільки Словаччина на поточному турнірі виглядає, як мінімум, не краще за італійців. Перемога гарантує підопічним Ліппі вихід до наступного кола.

За певних обставин, Італію влаштує навіть результативна нічия, але для цього треба, що Парагвай переміг у паралельному матчі, або якби матч завершився менш результативною нічиєю, ніж у італійців. У разі поразки Італія припиняє виступи на чемпіонаті світу.

Нова Зеладнія має той самий розклад, що й Італія. Перемога - гарантований вихід, поразка - гарантований виліт, а у разі нічиєї треба, щоб у паралельному матчі була нічия, але менш результативна.

Найменше шансів, і за грою, і за турнірним становищем має Словаччина, яка, нагадаємо, виграла відбірковий турнір у свої групі.

Тільки перемога дає шанс словакам на плей-офф. При цьому все ще залежить і від паралельного матчу. Якщо перемагає Парагвай, нічия, то все чудово, а от у разі перемоги Нової Зеландії доведеться рахувати м'ячі з Парагваєм. Тому словакам треба перемагати якомога з більшим рахунком, і якщо переможе Нова Зеландія, то треба, щоб і вона також перемагала якомога крупніше.

ІВНПМО
+11Парагвай21103-14
-12Італія20202-22
3Нова Зеландія20202-22
4Словаччина20111-31