Українська правда

У Харкові не встигнуть побудувати нові станції метро?

Сергей Шемшученко — 6 червня 2009, 14:12

Харківське метро за умови нинішнього фінансування добудують через 30 років.

Завершити будівництво станції "Олексіївської" претендують три фірми-підрядника.

Серед них "Київметробуд" і "Харківський тунельбуд" - останні будували в Харкові підземні комунікаційні колектори. Брав участь у тендері й "Харківметробуд" - він будував у Харкові метро з 1992 року.

У квітні підземка розірвала угоду з підприємством, через суд. Головний аргумент - відсутність бюджетного фінансування. Якщо б метробудівці знайшли гроші в інших джерелах, небюджетних, дирекція метро працювала б з ними й надалі, запевняє начальник Дирекції будівництва метрополітену Анатолій Кравчук.

Тепер "Метробуду" дали ще один шанс, конкурс проходив за закритими дверима. Його результати, розповідають у підземці, будуть відомі до кінця червня.

Наразі будівництво "Олексіївської" зупинене. З початку року станція без водопостачання та електроенергії. Метробудівці, які завершили будівництво на 80%, сьогодні працюють у Росії. Будують залізничний тунель на Кавказі, який має бути готовий до Олімпіади в Сочі.

Прогнози працівників метрополітену невтішні. За словами Анатолія Кравчука, за умови такого ж фінансування - 50 мільйонів на рік - нові станції будуть готові років за 30.

Обіцянка прем'єра виділити ще 75 мільйонів (із коштів на будівництво метро донецького) докорінно ситуацію не змінить, цих грошей для пуску метро не вистачить. Але дату закінчення будівництва така сума наблизить суттєво.

2012ua.net