Українська правда

МВС заборонить українцям ходити на матчі Євро-2012?

Сергей Шемшученко — 28 травня 2009, 11:07

Міністерство внутрішніх справ продовжує підготовку змін до українського законодавства з метою заборонити відвідування футбольних матчів активним вболівальникам українських команд.

Про це стало відомо під час спільної українсько-польської наради "силовиків", які разом будуть боротися проти футбольних фанатів під час Євро-2012.

"Нині ми обговорюємо введення заборони допуску хуліганів на футбольні матчі. Заборона ця може тривати від 2 до 3 років. Події на матчах у Києві та Харкові 26 травня, на жаль, лише підтвердили необхідність вжиття відповідних каральних заходів, надто - якщо йдеться про матчі міжнародного рівня", - заявив національний координатор, заступник міністра внутрішніх справ Олександр Савченко.

За його словами, в Україні проблему хуліганства регламентує стаття № 173 Кримінального кодексу, яка не виокремлює футбольне хуліганство. "Наразі готується зміна до цієї статті, що передбачає виокремлення хуліганства на стадіонах з-поміж інших видів правопорушень у громадських місцях", - наголосив Савченко.

Також спільна міжнародна група працюватиме над впровадженням заборони національним законодавством відвідання закордонних матчів хуліганами, стосовно яких винесено судове рішення.

Це питання вирішити набагато складніше, оскільки національне законодавство, яке вводитиме таку заборону, потребуватиме міжнародної адаптації, повідомляє інформаційний центр "Україна - 2012".

Нагадаємо, найбільші сутички на футбольних стадіонах України були спровоковані неадекватними діями представників МВС.

Так, з останніх подій варто згадати брутальне побиття семисот вболівальників "Динамо" Київ під час фіналу Кубку України 2007 року та торішню гру вищої ліги України "Металіст" - "Дніпро", у якій від дій "Беркута" сильно постраждали вболівальники команди гостей.

Водночас, після рішення ФК "Динамо" про недопуск міліції на домашній стадіон ім. Лобановського там не було зафіксовано жодної сутички між вболівальниками різних команд.