Українська правда

Україна може мати свою міжнародну антидопінгову лабораторію - Бубка

Сергей Шемшученко — 27 січня 2009, 14:59

Національний олімпійський комітет України веде роботу для отримання вкрай необхідної міжнародної акредитації антидопінгової лабораторії.

Для виконання вимог ВАДА необхідно протягом 2009 року здійснити не менше 3 тисяч допінг-проб.

Про це 27 січня під час засідання Організаційного комітету з підготовки до Олімпійських ігор повідомив президент НОК Сергій Бубка, інформує прес-служба комітету.

За словами Бубки, Національний антидопінговий центр має національну акредитацію, що дозволяє цьому органу повноправно та повноцінно здійснювати контроль в межах України.

"Використання лабораторії з міжнародною акредитацією надасть нам значні можливості як при проведенні міжнародних турнірів, в тому числі Євро-2012 з футболу, так і під час підготовки до Олімпійських ігор", - додав він.

"Для прикладу, антидопінговою лабораторією Росії щороку здійснюється близько 13 тисяч допінг-проб. До того ж, в світі зареєстровано всього 33 лабораторії з міжнародним сертифікатом, що при ефективній їх експлуатації дозволяє залучати суттєві кошти", - вважає керівник НОК.

Як повідомив Сергій Бубка, Національним олімпійським комітетом ухвалено рішення виділити 700 тисяч гривень для проведення близько 500 допінг-проб.

"Нажаль, без збільшення бюджетного фінансування на цей напрям, коштів, що виділені НОК, буде достатньо лише для забезпечення мінімального функціонування лабораторії та збереження його кадрового та технічного потенціалу", - підсумував Бубка.