Українська правда

Клубний кубок Європи. PVK Kiev Chess перемагає фінську команду

Сергей Шемшученко — 17 жовтня 2008, 21:56

17 жовтня у грецькому місті Калітея стартував Кубок Європи серед клубних команд. Змагання проходять за швейцарською системою у сім турів - новий власник Кубку Європи визначиться 23 жовтня. У чоловіків боротьба відбуватиметься на шести дошках (в більшості команд заявлено по 8 шахістів), у жінок - на чотирьох.

Рейтинг-фаворитами змагань є російська команда URAL Sverdlovskaya на чолі з азербайджанцем Теймуром Раджабовим, американцем Гатою Камським і іспанцем Олексієм Шировим, дуже сильно виглядає склад також вірменської команди MIKA Chess Club (норвежець Магнус Карлсен, Левон Аронян з Вірменії, ізраїльтянин Борис Гельфанд).

Серед фаворитів змагань також єдина українська команда PVK Kiev Chess - українці Сергій Карякін (рейтинг ФІДЕ - 2730), Захар Єфіменко (2680), Олександр Арещенко (2664), Євген Мірошниченко (2632), Володимир Баклан (2625), а також росянин Дмитро Яковенко (2737), американець Олександр Оніщук (2644) і словенець Олександр Бєлявський (2619). За середнім рейтингом гросмейстерів українська команда п'ята.

Львів'яни Василь Іванчук і Андрій Волокітін очолюють російську команду TPS Saransk, яка також серед фаворитів. Павло Ельянов разом з Олександром Моїсеєнко виступають за ізраїльску команду Ashdod Illit Chess Club. Руслан Пономарьов грає за іспанську Linex Magic. Серед учасників змагань також українець Андрій Максименко, який виступає за словенську Sahovsko Drustvo Ptuj.

Під час змагань. Фото офіційного сайту турніру

У жіночих змаганнях беруть участь українки Катерина Лагно (вона грає за дуже сильну вірменську команду MIKA Yerevan), Наталія Жукова (російська команда Finek St. Petersburg), Інна Гапоненко (T-com Podgorica з Чорногорії), Ганна Ушеніна (російська Economist SGSEU Saratov), Анастасія Карлович (німецька SK Gross-Lehna).

Перший раунд змагань виявився достатньо вдалим для українців - київська команда PVK легко переграла "середнячків" - фінську команду Matinkylaen Shakkikerho Espoo. Очки на свій рахунок записали Єфіменко, Арещенко, Оніщук, Мірошніченко, Баклан і Бєлявський.

З таким самим розгромним рахунком 6:0 команда TPS Saransk переграла голландську LSG. Іванчук і Волокітін легко здолали відповідно голландців Ван дер Верфа і Мідделбурга.

Олександр Моїсеєнко переграв Яркко Пенттінена з фінської TammerShakki. Напарник Олександра по команді - Павло Ельянов - у першому раунді не грав.

Руслан Пономарьов здолав Брагі Торфіннссона з ісландської команди Bolungarvik Chess Club.

Катерина Лагно перемогла Беллу Іглу із ізраїльскої команди Madatech Haifa. Інна Гапоненко зіграла унічию з Маргаритою Фахретдиновою з грецької команди Aspopirgos Attikis. Ганна Ушеніна і Матільда Конгю також з французської команди Vandoeuvre Echecs також розійшлись миром.