Українська правда

УЄФА залишив за Україною і Польщею право проведення Євро-2012

Сергей Шемшученко — 26 вересня 2008, 16:15

Не зовсім приємна новина є й для Одеси, що є запасним містом до Євро-2012 і мріє увійти до когорти основних. За повідомленням www.zaxid.net, згідно висновків інспекції УЄФА, Одесі було погіршено ризики будівництва стадіону з "помірного" до "високого" через усунення попереднього проектувальника, що може призвести до правових наслідків, окрім того, в Одесі відсутні гарантії фінансування, а також проекту будівництва, є суттєві недоліки у кошторисі будівництва.

Ще одна новина Євро-2012 - це те, що УЄФА залишила за собою право скоротити кількість стадіонів, які приймуть змагання - з восьми до шести. Для України, це може означати не такі райдужні перспективи. Кількість міст, що будуть приймати Євро-2012 в Україні, цілком можливо зменшиться.

"Кількість місць проведення змагання (міст) у кожній країні не обов'язково буде однаковою", - офіційна позиція УЄФА по проведенню Євро-2012 в Україні та Польщі.

Четвертим зайвим може виявитися Дніпропетровськ, оскільки перебуває поруч з Донецьком, де проведення континентальної першості має 100% гарантії. Вся справа в тому, що відстань між польськими містами і тим же Дніпропетровськом та Донецьком сягає майже 1500 кілометрів і це турбує УЄФА, оскільки стан дорожньої інфраструктури в Україні може завдати труднощів для маршруту уболівальників. У Польщі, за думкою експертів УЄФА, з дорогами та транспортом ситуація виглядає кращою. Виграшна фішка в цій ситуації може опинитися у Львова, що знаходиться поруч із Польщею, не так далеко від Києва, але це за умови, що там вже цього року розпочнеться будівництво стадіону, що обіцяють здати в 2011 році.

Рішення УЄФА відразу прокоментував і президент ФФУ Григорій Суркіс.

"Ми вітаємо таке рішення. Це означає, що ми можемо продовжувати підготовку. УЄФА повідомило нам, що ми повинні докласти більше зусиль в роботі з інфраструктури і можу завірити, що це буде зроблено у найкоротші терміни. УЄФА буде задоволене нами", - наводить слова президента ФФУ "Інтерфакс".

Глава УЄФА Мішель Платіні відзначив: "Наразі УЄФА застерігає обох організаторів, що без стадіонів у Києві і Варшаві проведення турніру неможливе. Нам пообіцяли, що будуть гарні стадіони, але нам обіцяли також готелі і аеропорти - аеропортів досі немає. Обіцяли нам дороги. Мери Варшави і Києва повинні дотримувати терміни".

Раніше стало відомо, що згідно з рішенням УЄФА із 2016 року участь у Чемпіонатах Європи будуть брати 24 а не 16 команд.