Українська правда

Україна на "Пекіні-2008" - чого чекати?

Сергей Шемшученко — 18 липня 2008, 18:14

Цього року аж 254 наших спортсмени візьмуть участь у найбільшій спортивній події планети. Але прогнози фахівців та чиновників невтішні - очікується, що наші атлети зможуть вибороти близько 15 нагород різного ґатунку.

Українці виступатимуть у 28 спортивних програмах. Найбільше у збірній легкоатлетів - 77 чоловік. Цікаво, що на пекінську Олімпіаду їдуть 7 олімпійських чемпіонів та 97 спортсменів, які вже мають досвід виступів на такому рівні. На минулій Олімпіаді-2004 у Афінах наші взяли 23 нагороди, з яких по дев'ять золотих і бронзових та п'ять срібних.

Чого очікувати українцям від спортивного обличчя нашої країни, спробував проаналізувати Чемпіон.

Плавання

Олімпійська чемпіонка Афін-2004 Яна Клочкова у Пекіні візьме участь лише у командній естафеті. До коронних 200 та 400 м комплексом українка виявилася не готовою (на Чемпіонаті Європи посіла лише 8 місце на дистанції 200 м, а на 400 - не потрапила у фінал) та сама знялася з участі в індивідуальній програмі.

За відсутності Яни найбільші сподівання у "золотому" для України плаванні покладаються на Олега Лісогора, який є рекордсменом світу на дистанції 50 м брасом (виступатиме на 100 м брасом та в естафеті), та "бронзового" призера Афін та рекордсмена Європи на дистанції 100 м батерфляєм Андрія Сердінова. Може "вистрілити" й Ганна Хлістунова, яка стала третьою торік на чемпіонаті світу у Мельбурні на 100 м брасом.

Художня гімнастика

Безперечно надії покладаються на Ганну Безсонову, яка визнана найкращою спортсменкою червня. В Афінах Безсонова була лише третьою у багатоборстві, проте у 2007 році стала абсолютною чемпіонкою світу. Незважаючи на чотирьохрічну дискваліфікацію, Дерюгіній дозволили на Іграх тренувати наших спортсменок.

Бокс

Міг претендувати на золото маріупольський спортсмен Ісмаїл Сіллах (вагова категорія до 81 кг), проте він отримав дворічну дискваліфікацію після олімпійського кваліфікаційного турніру в Італії за допінг. Незважаючи на те, що Федерація боксу України розраховує, що кожен з семи наших бійців побореться за медалі, очікувати нагород варто від віце-чемпіонів світу Василя Ломаченка (до 57 кг) суперважковаговика В'ячеслава Глазкова. Українцям, які невдало виступили у Афінах, є за що боротися.

Вільна боротьба

Після того, як олімпійський чемпіон Афін Ельбрус Тедеєв (до 66 кг) зі спортсменів перекваліфікувався у політика та народного депутата, Україна може розраховувати лише на нашого віце-чемпіона світу, дворазового чемпіона Європи Василя Федоришина (до 60 кг) та асимільованого "росіянина" Ібрагіма Алдатова (до 74 кг), який вже встиг стати чемпіоном світу та кращим спортсменом України у 2007 році. Серед жінок гідно виступити може Ірина Мерлені, яка є чинною олімпійською чемпіонкою з вільної боротьби (до 48 кг) і минулого року стала срібною призеркою чемпіонату світу.

Теніс

Найсильніші українські тенісистки Олена та Катерина Бондаренко візьмуть участь в Олімпіаді, як в одиночному так і у парному розрядах. Завадити успішному виступу Олени може хіба застаріла травма, яка загострилася на Вімблдоні, через що старша з сестер припинила виступ на турнірі. Крім того, вітру у спину нашим тенісисткам додаватиме і той факт, що теніс став "олімпійським" лише 1996 року, і лосі більшість провідних спортсменів світу не беруть участь в Іграх.

Легка атлетика

Афіни-2004 принесли Україні чотири нагороди у легкій атлетиці. "Золотий" у 2004 році українець Юрій Білоног останні роки не хапав зірок з неба і навряд чи зможе претендувати на медалі. Також не у кращій формі перебуває і наша "срібна" бігунка (100 м з бар'єрами) Олена Красовська.

Головним чином тут варто розраховувати на переможця світових першостей Івана Гешка (біг 1500 м) та Людмилу Блонську у багатоборстві. Є сподівання на новоспечену чемпіонку світу серед юніорів Віру Ребрик (метання спису) та стрибунку у висоту Вікторію Стьопіну, яка цього року стала другою на Кубку Європи.

Стрільба

Безперечно головною надією у Пекіні є Олена Костевич, яка у 19 років перемогла у Афінах у стрільбі на 10 м з пневматичного пістолету. Крім Олени великі сподівання покладаються на чемпіона Сіднею-2000 зі стендової стрільби Миколу Мільчева.

Вітрильний спорт, веслування

Українські вітрильники Георгій Леончук та Лука Радіон, які були другими у Афінах у класі "49er", поборються за медалі і зараз. Нажаль розпалася команда Руслани Таран, Ганни Калініної та Світлани Матеушевої, які у класі "інглінг" взяли срібло Афін.

У байдарках у одиночній гонці виступить Інна Осипенко-Радомська, яка вже завойовувала бронзу на минулих Іграх у складі нашої команди байдарки-четвірки.

Інші види

У спортивній гімнастиці вклинитися у боротьбу за медалі можуть чемпіон Афін-2004 на брусах Валерій Гончаров, який за ці роки підтверджував свій клас успішними виступами на чемпіонатах Європи і світу, та жіноча команда, яка, на думку фахівців, може нав'язати боротьбу суперникам.

Виступить наш "золотий" переможець минулих Ігор у стрибках на батуті Юрій Нікітін, головним суперником якого вважають китайського спортсмена.

Можливі успіхи й у борців та дзюдоїстів. Зокрема, у Пекін їде дзюдоїст Роман Гонтюк (до 81 кг), який перемагав у світових першостях та посів другу сходинку чотири роки тому у грецькій столиці.

Спробують повторити свій успіх й наші стрілки з луку на дистанції 70 м - у Афінах-2004 Віктор Рубан та Олександр Сердюк вибороли третє місце.

Загалом же, у будь-якій програмі Олімпіади-2008 безперечно приховані "темні конячки". Сподіваємося, що серед найчисельнішої збірної такі будуть.

Повний склад олімпійської збірної України