Українська правда

Безногий бігун може поїхати на Олімпіаду

Сергей Шемшученко — 21 травня 2008, 15:04

Вперше за історію олімпійських ігор на них може виступити спортсмен, який має замість обох ніг протези.

Південноафриканський легкоатлет Оскар Пісторіус за рішенням Спортивного арбітражного суду в Лозанні (CAS) одержав право виступити на Олімпійських іграх.

Втім, як заявив агентству "Весь спорт" президент Федерації легкої атлетики ПАР Леонард Чуене, щоб потрапити до збірної атлет має виконати олімпійський номатив.


"Насамперед, ми дуже раді рішенню CAS і вже направили Оскару Писториусу офіційний вітальний лист", - розповів Леонард Чуене.

Однак усі ми повинні розуміти одну важливу річ. Якщо Пісторіус хоче виступати нарівні з усіма, якщо він бореться проти дискримінації, тоді і відбиратися в команду він повинен на загальних підставах. Ми у федерації ніколи ніякою дискримінацією не займалися. Ми оплачуємо всі збори Пісторіуса, завжди з задоволенням обговорюємо з ним і з його тренером тренувальні плани - але те ж саме ми робимо і для всіх інших спортсменів своєї країни", - зазначив президент.

"При формуванні олімпійської команди ми не будемо дивитися на ім'я. Неважливо - Пісторіус ти чи ні, виконуй норматив, відбирайся, і ми з радістю візьмемо тебе на Ігри. Якщо Оскар хоче виступати нарівні з усіма, по-іншому просто не може бути. Критерій формування олімпійської збірної в нас гранично простий. Ми беремо шість перших чоловік за часом, показаним по ходу сезону", - наголосив Чуене.

За правилами Міжнародної асоціації легкоатлетичних федерацій, атлети, що бажають виступити на Олімпійських іграх у Пекіні в бігу на 400 м, повинні до 23 липня показати результат 45,95. Якщо Пісторіус виконає цей норматив, але хтось з південноафриканців пробіжить швидше, йому доведеться показувати 45,55.

При цьому особистий рекорд Пісторіуса поки складає 46,46 секунди.

Якщо Пісторіус норматив не виконає, він зможе виступити на Іграх у Пекіні тільки у випадку влучення до складу естафетної команди своєї країни 4х400 м.

На даний момент, три бігуни ПАР показали в поточному сезоні результат швидше особистого рекорду Пісторіуса. Олімпійський норматив на 400 м у ПАР поки не виконав ніхто, хоча Офентсе Могаване не вистачає до нормативу "Б" всього 0,11 секунд.

Минулого року Пісторіус уже брав участь у гран-прі в Шефілді разом зі здоровими атлетами.

Пісторіус - інвалід з дитинства, він з'явився на світ без гомілкових кісток, тому ще у віці 11 місяців йому довелося ампутувати обидві ноги.

Але батьки не впали у відчай і віддали хлопця в спорт. Оскар займався плаванням, дуже любив легку атлетику і через роки досяг унікальних результатів. Пісторіус став першим в історії бігуном з ампутованими кінцівками, який подолав 50-секундний бар'єр у 400-метровому забігу.