Українська правда

Житник страйкує за мільйон

Сергей Шемшученко — 7 вересня 2001, 18:53
- Але ж за океаном уже розпочинається підготовка до нового сезону, що
ти робиш у Києві",
- подиву кореспондента "УМ" не було меж, коли на
нещодавніх товариських матчах між київськими "Соколом" з "Беркутом" побачив
на трибунах відомого захисника "Баффало сейбрз" Олексія Житника.

- Ні, повертатися з НХЛ до "Сокола" не збираюся, принаймні поки що. Просто
я... страйкую", - повідомив той.

Рівно рік тому Олексій Житник, укладаючи новий контракт, почав вимагати у керівництва клубу підвищення зарплатні до 3,5 мільйона доларів на рік. Керівництво у відповідь "розреготалося": американський сезон 1999-2000 років у вихованця київського хокею явно не склався, а провальний виступ у складі збірної Росії на чемпіонаті світу у Санкт-Петербурзі остаточно все зіпсував. І, зваживши всі "за" і "проти", Олексій страйкувати не став, погодившись на запропоновану клубом зарплатню у 2,5 мільйона доларів за сезон.

Минулий же рік гравець збірної Росії з українським паспортом відіграв вдало, знову став провідним захисником "Баффало", у середньому проводив на льоду по 24,5 хвилини за матч і став лідером за кількістю набраних очок серед оборонців "Сейбрз".

"І тепер, вважаю, маю повне право вимагати у клубних босів підвищення гонорару, - упевнено заявляє хокеїст. - Скільки я хочу? Хоча б стільки, скільки одержують захисники мого рівня в інших клубах, той же Сергій Гончар "Вашингтоні" чи Роман Хармлік у "Тампі" (більше трьох мільйонів за сезон. - Авт.).

У принципі, вимоги земляка резонні, та, як свідчить історія, у подібних страйках гравцям вдається брати гору дуже рідко. Хоча час для страйку Алекс, як Житника називають у Штатах, за своїм агентом Сержем Левіним вибрали вдало: у міжсезоння "Баффало" втратив свою найяскравішу зірку - чеського голкіпера Домініка Гашека, окрім нього, ставши необмежено вільними агентами, розбіглися ще п'ять зірок-ветеранів.

Втрата ще й Житника, який налаштований дуже рішуче і згоден пропустити хоч цілий сезон, може закінчитися для "клинків" непотраплянням до "плей-офф" - другим за останні півтора десятка років.

Тому й розмовляє так упевнено Левін із американськими журналістами, поки його "клієнт" спокійненько відпочиває у Києві:

"Ми вимагаємо зарплатню у чотири мільйони доларів, це зрозуміло й цілком логічно. Вони ж такі гроші платити не хочуть, що теж можна зрозуміти. Отже, буде довге очікування, але я не вірю, що менеджмент клубу готовий втратити Олексія на цілий рік".

Поки що подібні закиди, здається, не обходять керівництво "Сейбрз". Принаймні зовні власник "Баффало" Дарсі Режіє виглядає спокійним: "Ми не критикуємо Алекса. Минулий сезон він провів на дуже високому рівні, з ми задоволені його грою. Але варто реально оцінювати ситуацію - таких грошей у клубі немає".

Режіє вперше заявив, що Житник нібито хоче одержувати більше за високооплачуванішого гравця клубу – словацького нападаючого Мирослава Шатана, котрий зовсім недавно через арбітражний суд вибив собі дворічну угоду на суму 6,8 мільйона доларів. "Але це нісенітниця, - запевнив "УМ" Олексій. - Просто я вважаю, що 2,5 мільйона, зароблені у минулому сезоні, не відповідають рівню демонстрованої мною гри. Тому я й хочу підвищення платні, принаймні до трьох з половиною "лимонів". Чому Левін називає суму у чотири мільйони? Так хто ж тобі дасть стільки, скільки просиш? Сума завжди штучно завищується, аби потім заплатили бажане".

Відзначу, що Житнику, на відміну від Шатана, не допоможе навіть арбітражний суд: максимально можливий термін контракту, підписаного через арбітраж, дорівнює двом рокам, Левін же просить для свого підопічного трирічну угоду. Тож може тривати цілий рік.

"Днями вилітаю до Штатів і сподіваюся, ми домовимося, хоча це буде й нелегко, - зазначив насамкінець Олексій. - Грати ж хочеться, та й "Баффало" я потрібен".