Українська правда

Україна – не Росія. Чому Вінер "краща" за Дерюгіну

Сергей Шемшученко — 4 липня 2008, 12:19

До олімпіади в Пекіні залишилося трохи більше місяця, і в королівстві художньої гімнастики стає все спекотніше. З одного боку, гімнастки відточують свою майстерність на килимі, з іншого триває підкилимна боротьба федерацій і тренерів.

Цього тижня дисциплінарні органи Міжнародної федерації гімнастики розродилися вироками одразу у двох справах - було ухвалено рішення щодо російського тренера Ірини Вінер і апеляції українського тренера Ірини Дерюгіної.

Як відомо, обидві імениті наставниці звинувачувались в порушенні статуту FIG. Гріхи їх були приблизно однаковими, але вироки вийшли дуже різними.

У вівторок дисциплінарна комісія Міжнародної федерації гімнастики обмежилась лише попередженням на адресу тренера російської збірної Ірини Вінер, що є найслабшим дисциплінарним покаранням.

Санкції ж щодо Дерюгіної залишаються жорсткими.

Хоча у п'ятницю апеляційний трибунал Міжнародної федерації гімнастики вдвічі скоротив строк дискваліфікації головного тренера української збірної Ірини Дерюгіної.

Трибунал наголосив, що Дерюгіна порушила правила Статуту у статті 5, пункти 1, 4, 5, 7 і 9, за що проти неї мають бути вжиті суворі санкції.

Після реваншу України - вендета Росії. Так відреагував один з французьких сайтів на дискваліфікацію Дерюгіної

Водночас трибунал вирішив, що "вісім років (на які спочатку дискваліфікували українського тренера) - це дуже довго" і обмежив дискваліфікацію одним олімпійським циклом.

Тому, санкції, застосовані президентською комісією FIG, - як згадано вище - підтверджені, але скорочені до кінця 2012.

Звісно, чотири роки дискваліфікації - це вже краще, ніж вісім, але в світлі пекінської Олімпіади це ніяк не покращує її ситуацію. Якщо Дерюгіній не вдасться довести свою правоту в арбітражному спортивному суді в Лозанні, право на що вона має протягом 21 дня, за виступами своїх учениць тренер спостерігатиме в Пекіні лише з трибуни.

Звісно, там буде ще один тренер дівчат Альбіна Миколаївна Дерюгіна, але росіянок там буде вдвічі більше. Чемпіонку Європи Женю Канаєву на старт виводитиме її особистий тренер Віра Штельбаумс, тоді як головний тренер росіянок Ірина Вінер матиме чимало вільного часу для спілкування з колегами і арбітрами з інших країн.

Вінер - не просто так тренер, а член провладної "Єдиної Росії" і дружина мільярдера Алішера Усманова

Втім, Вінер може сидіти на Олімпіаді скромно як монашка, бо схоже дуже багато питань між Росією і FIG вирішено вже сьогодні.

Якраз напередодні оголошення вироку по Вінер вона раптово заявила, що не балотуватиметься до техкому на наступний олімпійський цикл, а зосередиться на роботі тренера.

Більше того, вона збирається створювати гімнастичну Академію, яка готуватиме гімнасток з багатьох країн світу.

Звісно, таке рішення Вінер явно на руку міжнародній федерації. В результаті добровільної відмови росіянки і дискваліфікації українки техком FIG перестає бути заручником україно-російських розборок.

Крім того, Вінер фактично бере на себе обов'язок готувати гімнасток інших країн, крім Росії, що по ідеї має підвищити конкуренцію в цьому виді, і теж задовольняє федерацію.

Тільки цікаво знати, чи взяла FIG якісь гарантії з Вінер, що ця підготовка гімнасток чужих країн не буде грою виключно на користь Росії, бо Ірина Олександрівна і до сьогодні готувала гімнасток з середньоазійських країн. От тільки потім судді цих країн дуже часто допомагали гімнасткам з Росії підніматися на п'єдестал.

Крім того, тепер дуже показовим буде розіграш медалей не лише в особистій першості, але й командній. Чи не поступилась Росія золотом у командній першості італійкам, щоб зберегти на плаву свого тренера і трохи задобрити президента FIG Бруно Гранді?

Адже президент російського НОКу Леонід Тягачов визнав, що коридорна боротьба Вінер-Дерюгіної потрібна президентові Міжнародної федерації гімнастики Бруно Гранді.

"У нього є крім своєї роботи гордість за свою команду, і йому хотілося б, щоб Італія в командних змаганнях у Пекіні виграла золоту медаль", - сказав Тягачов на виступі в Держдумі.

Звісно, наведені варіанти розвитку подій - лише думки вголос. Але факт залишається фактом - українки продовжують готуватися до Олімпіади не в кращих умовах.

Втім сама Дерюгіна схоже, не втрачає оптимізму. І хоча вона відмовилась коментувати "Чемпіону" рішення FIG, все ж зазначила, що все іде до того, щоб правда була встановлена.

Вона також сказала, що українські гімнастки продовжують тренуватися - і хоча не в Хорватії, як росіянки, а в Києві - підготовка до Олімпіади іде добре.