Українська правда

Добре для збірної, погано для професійного розвитку? Чого очікувати від Маліновського в Марселі

Андрій Твердохліб — 27 січня 2023, 13:27
Добре для збірної, погано для професійного розвитку? Чого очікувати від Маліновського в Марселі

Руслан Маліновський орендований клубом французької Ліги 1 Олімпіком з Марселя до кінця сезону з обов'язковою умовою викупу. Українець вже встиг дебютувати у складі нової команди - 2 матчі чемпіонату та 1 Кубка.

Напередодні матчу 20 туру Марсель - Монако Руслан Салівон намагається розібратися в перспективах українського півзахисника на новому етапі його кар'єри.

Руслан не став топовим центральним півзахисником

А міг. Переїзд до Бергамо у 2019 році дав кар'єрі Маліновського величезний імпульс. На окремих відтинках показники успішності гри Руслана натякали, що українець от-от застрибне на наступну сходинку прогресу, проте врешті нашому хавбеку для чергового зростання не вистачало якоїсь дещиці. Останні півроку склалися для Маліновського відверто невдало — все більше часу він проводив на лаві запасних.

Перехід саме до Марселя вказує на рівень зацікавленості Маліновським відповідною командою. Олімпік представляє провідний, проте останній з п'яти за сумарним рівнем місцевих команд, західноєвропейський чемпіонат. Раніше його можливим новим місцем роботи називали інший клуб Серії А міланський Інтер та англійський Тоттенхем. З різних причин переїзд до Столиці моди чи до Лондона не відбувся. І це у випадку з Русланом прямо вказує на відчутно менше бажання залучити його персону до досягнення цілей на полі більш спроможних у спортивному та фінансовому сенсах клубів.

Марсель — провідний клуб своєї країни, але не претендує на вершину у Франції та високі позиції у головному єврокубку

Як відомо, не один рік поспіль французький футбол ділиться за принципом "ПСЖ та решта". Новий клуб Маліновського відноситься саме до найближчого до Сен-Жермен ешелону — тих команд, які не здатні скласти конкуренцію гегемону на дистанції, але знаходяться настільки близько до парижан, наскільки це можливо. Провансальці ведуть боротьбу за друге місце в Лізі 1 й невдовзі зіграють черговий матч у Кубку Франції. Рівень Марселя дозволяє сподіватися на вихід до групового раунду Ліги чемпіонів, проте перший раунд плей-офф головного клубного змагання бачиться максимумом південного клубу.

У травні Олімпік грав у півфіналі Ліги конференцій, і саме в таких, менш престижних турнірах типу ЛК чи Ліги Європи, головний шанс марсельців потрапити у фінал та виграти новий титул для багатого клубного музею. З часу виступів у професійному футболі Руслану підкорився лише один титул — мова про виграш чемпіонства у Бельгії з Генком у 2019 році. То ж поповнити колекцію трофеїв з новою командою нашому футболісту буде складно.

Футболіст на дві опції: в Марселі Руслан матиме достатню кількість ігрового часу

Придбавши нашого футболіста, Олімпік закрив дві позиції. Найбільш імовірним застосування Руслана наставником Марселя Ігором Тудором виглядає на двох позиціях. Під керівництвом хорвата Марсель найчастіше грає за схемою 3-4-2-1. Такий тактичний підхід для Маліновського не новий, адже в Аталанті Джанп’єро Гасперіні теж спирався на аналогічну модель досягнення результатуу. Частіше бачитимемо Маліновського на місці правого атакувального півзахисника чи то пак правого інвертованого вінгера.

Інший варіант застосування навичок та умінь Руслана — позиція у центрі ближче до своїх воріт, де наш хлопець зможе скласти дует з іншим центральним хавбеком, більш орієнтованим на руйнування. Реальних конкурентів у Маліновського за право грати з перших хвилин — два. Це Маттео Гендузі, а головне — Дженгіз Ундер. Саме турок представляє головну загрозу ігровим хвилинам Руслана, адже не тільки виступає на аналогічній позиції ближче до атаки, а й є футболістом більш різким та швидким. Втім, зазначимо, що стартові позиції Маліновського є доволі вигідними.

Збірна у виграші: Маліновський не втратить статус гравця стартового складу головної команди країни

Хто б не опинився на чолі національної збірної України у відборі до Євро-2024, зміна місця роботи одним зі стрижневих гравців "синьо-жовтих" — новина позитивна. Враховуючи позицію та вік Маліновського, Руслан здатен послужити нашій країні ще не один рік. Варто пам'ятати, що новачок Марселя лишається найкращим вибором на позиції плеймейкера серед усіх футболістів з українським паспортом, тому від клубних буднів Маліновського не в останню чергу залежать успіхи України на міжнародній арені. І тепер можна казати, що такі справи Руслана наразі пішли вгору.

Максим Салівон, Чемпіон