Українська правда

Піти не можна залишитися: Циганков і Динамо загнали себе в цугцванг

Андрій Твердохліб — 14 січня 2023, 19:16
Піти не можна залишитися: Циганков і Динамо загнали себе в цугцванг
Фото: XSport

Через кілька годин після виходу цього матеріалу стало відомо, що лідер Динамо підписав контракт з Жироною - Віктор покине Динамо влітку 2023 року безкоштовно!

Ігор Суркіс близький до здійснення найбільшого благодійного внеску в своєму житті. Ні, президент київського Динамо наче не збирається зробити пожертву на кілька десятків мільйонів євро, але ймовірна втрата найдорожчого футболіста його клубу за безцінь з вини власника столичної команди може призвести саме до такої ситуації.

З0 червня поточного року спливає угода між Динамо та Віктором Циганковим. За повідомленнями багатьох джерел, щонайменше останні півроку кияни безуспішно намагалися переконати 25-річного півзахисника підписати новий контракт. Історія співпраці гравця збірної України та найбільш титулованого клубу Східної Європи дійсно добігає кінця. Але яким буде її фінал та наслідки для дійових осіб?

Вінгер "біло-синіх" не бажає повторювати шлях Ярмоленка

Віктор Циганков — наступник чи то пак — спадкоємець Андрія Ярмоленка в Динамо. Проте Циганкова та Ярмоленка об'єднує не лише позиція на полі та величезне значення для ігрових спроможностей "біло-синіх" протягом років. На прикладі Андрія Віктор якнайкраще знає, що це — запізнитися. Можна знайти сотню причин, чому сталося, як сталося, але факт — Ярмоленко пішов з Динамо завойовувати Західну Європу надто пізно. Саме тому, що для успішного професійного футболіста 28 років — це пізно. Циганков має три роки "фори", а тому не бажає втрачати найбільш дорогоцінне, що має будь-який успішний спортсмен — час.

Циганков втратив мотивацію в Динамо

Із запізненням, але боси Динамо мають визнати — останні півроку Циганков грав за "біло-синіх" без належної професійної віддачі. Проблема співпраці Віктора з його нинішнім клубом лежить в площині досягнення максимуму обома сторонами. Так — цей Циганков не здатний прогресувати в цьому Динамо. Але — саме тому, що не здатне прогресувати це Динамо. У київському клубі учергове назріли серйозні зміни — щоб не сказати, що є необхідність різати по живому. Але роль "хірурга" в цьому спектаклі — точно не Циганкова.

Кияни проводять невдалий сезон — відхід лідера не вплине на турнірне становище

Третя позиція в УПЛ за підсумками першої частини сезону — відображення незворотних процесів всередині київського клубу. Однією з причин вкрай невдалого проміжного результату стала відсутність на полі лідера. Зазвичай ігровим локомотивом ДК в останні роки був саме Циганков. На перший погляд, показники Віктора пристойні й цього разу: 10+6 у 28 матчах в усіх турнірах. Але це саме той випадок, коли цифри брешуть. Циганков грав спалахами, а головне — за принципом хвилеподібності, адже, як правило, у невдалих матчах розчинявся в сірій масі непереконливих дій "біло-синіх" так само, як і решта партнерів.

Заміна Циганкову напрошується, і біло-сині від втрати Віктора не програють

…В перспективі. Контракт Андрія Ярмоленка з Аль-Айном добігає кінця в останній день червня цього року. Возз'єднання Динамо з найбільш успішним українським футболістом клубу за останнє десятиліття напрошується. Красиві історії з поверненням до Києва спочатку Сергія Реброва, а потім і Андрія Шевченка — невипадкові приклади особливого зв'язку провідних футболістів ДК з клубом, який дав їм квиток у життя. Перріс, Діалло, Лєднєв — тимчасові опції заміни Циганкова у найближчі півроку.

ПСВ та гіпотетичний Порту — оптимальні роботодавці

Часи, коли Віктор міг розраховувати на запрошення топ-клубів Старого Світу, минули. Зі статусів "перспективний" та "мегаталановитий" Циганков поступово перейшов у ранг футболіста, що відбувся. І будьмо відвертими — це не топ-рівень, а подекуди й не та гра, яка дозволяє віднести Віктора до класу гравців вище середнього. То ж чекати зацікавленості клубів, які вирішують найвищі завдання у провідних лігах Старого Світу, не варто. Проте в командах на кшталт нідерландського ПСВ чи португальського Порту Віктор міг би отримати не тільки постійну ігрову практику, а й шанс заявити про себе голосніше. То ж якщо інтерес клубу з Ейндховена має реальне підгрунтя, за такий розвиток подій варто хапатися і самому футболісту, і його нинішньому контрактоутримувачу.

Максим Салівон, Чемпіон

Динамо Київ Ігор Суркіс Віктор Циганков