Головне

Історія дня. Як футбольні арбітри допомагають Україні

Серед партнерів фонду United Ukraine - дортмундська Боруссія, Німецький футбольний союз та спортивний бренд Puma
09.01.2023 11:15 2844 0
Історія дня. Як футбольні арбітри допомагають Україні

Джерело - Чемпіон.

До 2014 року Дмитро Кононов мешкав в Донецьку, працював футбольним арбітром та мріяв стати суддею ФІФА. Але події весни 2014 року змусили його значно скоректувати свої план та мрії. Українцю довелося покинути рідне місто, а за рік і завершити кар’єру арбітра. Після початку повномасштабної війни Кононов разом з екс-колегами, футбольними суддями Олександром Жуковим та  Дмитром Панчишиним доєдналися до фонду United Ukraine і за 10 місяців у співпраці з дортмундською Боруссією, Німецьким футбольним союзом та брендом Puma реалізували декілька важливих гуманітарних проектів. Детальніше про проекти фонда і плани на 2023 рік Кононов розповів Максиму Розенку.   

 - Дмитро, думки створити благодійний фонд з’явилися відразу після 24 лютого?  

- Так, у нас відразу з’явилося бажання допомогти співвітчизникам. Разом з арбітром ФІФА Олександром Жуковим та арбітром УПЛ Дмитром Панчишиним вирішили об’єднати свої зусилля з фондом United Ukraine, який вже працював. Спробували надати новий імпульс роботі фонду.  

 - Який зараз штат фонду?

 - Ми всі працюємо як волонтери. Залучаємо багато людей з нашої футбольної спільноти. Це і арбітри, і футболісти, у тому числі гравці збірної України. Наприклад,  Тарас Степаненко та Олександр Караваєв надавали нам лоти для проведення благодійних аукціонів.   

 - Яким чином залучаєте кошти?  

 - Зараз основна частина допомоги - наші власні кошти. Ми сфокусувалися на допомозі дітям-переселенцям, які займаються спортом і продовжують мріяти стати професійними спортсменами. Саме на цьому ми зробили акцент - забезпечити таких дітей спортивним інвентарем, екіпіруванням. Діти повинні вірити в свої мрії і ставити перед собою відповідні цілі. І ми в цьому повинні їм допомогти. Стараємося залучати до співпраці партнерів. Наприклад, від фонду United Help Ukraine ми отримали грошовий грант якраз на екіпірування дітей (спортивна форма, взуття, м’ячі). 

 - Ви були футбольним суддею, мабуть, з широким колом знайомств. Це допомагає залучати кошти? 

 - Так, нетворкінг зараз є ключовим у реалізації проектів. Людський фактор грає чималу роль. Коли є довіра, коли партнери впевнені, що вся допомога, яку вони надають, дійде до кінцевого адресата, тоді є і реалізовані проекти.     

 - У United Ukraine був досвід співпраці з Боруссією Дортмунд. Як довго йшли переговори і чим саме допоміг німецький клуб? 

 - BVB взагалі подав яскравий приклад іншим, як  можна допомагати Україні. Ще в квітні команда провела благодійний матч з київським Динамо під гаслом "Match for Peace! Stop the War!", на якому зібрали більше 400 тисяч євро для України. Клуб брав активну участь в низці інших соціальних програм підтримки українців. На момент запиту Борусії у нашого фонду вже було близько 1000 заявок від батьків дітей та тренерів. Більшість з них були від родин і тренерів з окупованих територій. Діти виїхали звідти, бажали продовжувати заняття спортом, але мали проблему з екіпіруванням. Ми подали запит на допомогу Борусії і буквально вже за пару днів отримали позитивну відповідь. А за тиждень клуб нас повідомив, що гуманітарний вантаж вже зібрано і чекає на нас. 

 - Були думки залучати відомих людей в якості амбасадорів фонду, що зазвичай позитивно впливає на результати роботи? 

 - Коли ми проводили благодійні аукціони, лоти для яких надавали гравці збірної України Тарас Степаненко та Олександр Караваєв. В планах є більш активне залучення наших футбольних зірок. З акцентом на тих, хто є вихідцем з тимчасово окупованих територій і розуміє проблематику, з якою стикаються наші переселенці. 

 - Який реалізований в 2022 році проект згадуєте з задоволенням? 

 -  Враховуючи, що ми починали практично з нуля, пишаємося кожним нашим реалізованим проектом. В серпні ми отримали допомогу від корпоративного офісу бренду Puma. Восени від Німецького футбольного союзу - DFB надав нам гуманітарний грант на теплий зимовий одяг на суму близько 80 тисяч євро. Цільова аудиторія цієї допомоги - мешканці Харківської, Херсонської та Донецької областей з акцентом на деокуповані території. До реалізації цього проекту ми задіяли волонтерів з Донецькою та Харківської обласних федерацій футболу. А по Херсонській області плануємо залучити батько Олександра Караваєва Олександра Васильовича, який разом з родиною провів весь час російської окупації в Херсоні. 

Читати також: Караваєв-старший: Російська поліція приходила в наш будинок в Херсоні

 - Які плани на наступний рік? Будете щось змінювати в своїй роботі?   

 - Плануємо залучити до співпраці ще кілька світових спортивних брендів. Вже зараз ведемо з ними перемовини. Хочемо працювати більш системно. В партнерстві з спортивними брендами або футбольними асоціаціями плануємо організовувати для дітей-переселенців спортивні табори за кордоном.  

Максим Розенко, Чемпіон

Коментарі ()