Головне

Динамо - Фенербахче: анонс і прогноз матчу кваліфікації Ліги чемпіонів

20.07.2022 13:55 5579 0
Динамо - Фенербахче: анонс і прогноз матчу кваліфікації Ліги чемпіонів

Ліга чемпіонів-2022/23, Кваліфікація
2-й раунд, 1-й матч
20 липня 2022 року. 21:00

Динамо (Київ, Україна) - Фенербахче (Стамбул, Туреччина)

Міський стадіон (Лодзь, Польща)
Головний арбітр - Гленн Нюберг (Швеція)

Київське Динамо у першому матчі другого раунду кваліфікації Ліги чемпіонів-2022/23 зіграє проти стамбульського Фенербахче. Матч відбудеться у середу, 20 липня, о 21:00 за київським часом. Пряма трансляція - на телеканалі Setanta Sports Ukraine.

Динамо

Кияни опинилися у важкому становищі, як і будь-яка інша українська команда. Причина - повномасштабне вторгнення росії до України, яке розпочалося 24 лютого. З тих пір Динамо не зіграло жодного офіційного матчу.

На літніх зборах підопічні Мірчі Луческу провели 8 спарингів, у яких тричі виграли, тричі програли та двічі зіграли внічию.

У протистоянні з Фенербахче кияни, до того ж, не матимуть звичної переваги власного поля, позаяк номінально домашній поєдинок відбудеться у польському місті Лодзь. Однак не варто забувати, що саме ці місто й стадіон були домашніми також для збірної України у червневих матчах Ліги націй. Тоді синьо-жовті отримали пристойну підтримку вболівальників.

Фенербахче

Турецький гранд після закінчення попереднього сезону отримав нового тренера - іменитого португальця Жорже Жезуша. І в цьому плані у Динамо може бути перевага: суперник не зіграв ще жодного офіційного матчу під керівництвом нового наставника.

На літніх зборах Фенер провів 6 спарингів, 5 із яких виграв і 1 зіграв унічию.

На трансферному ринку клуб зі Стамбула часто фігурував у стрічці новин. Навіть були чутки, що Фенербахче хоче перевезти на Шюкрю Сараджоглу (назва домашнього стадіону) зірковий дует вільних агентів-форвардів збірної Уругваю: Кавані - Суарес. Втім, наразі головними змінами у складі команди є розірвання контракту з Месутом Озілом, підписання нападника Джошуа Кінга з Вотфорда, придбання лівого вінгера Дієго Россі з Лос-Анджелеса, правого вінгера Емре Мора із Карагюмрюка та взяття в оренду лівого вінгера Бруми із ПСВ.

Історія зустрічей

В офіційних поєдинках Динамо та Фенербахче грали між собою 4 рази (2 перемоги українців та 2 нічиї). А торік клуби зіграли товариську зустріч - нічия (1:1).

Цифри і факти

  • у домашніх матчах Динамо завжди перемагало Фенербахче, а на виїзді завжди була нічия;
  • після глобальної реформи єврокубків у 2009 році Динамо лише двічі успішно долало кваліфікацію Ліги чемпіонів (сезон-2012/13 та сезон-2020/21);
  • Фенербахче став єдиним із трох традиційних турецьких грандів (Фенербахче, Галатасарай та Бешикташ), кому вдалося потрапити до єврокубків на цей сезон;
  • Міський стадіон у Лодзі, на якому відбудеться матч, є домашнім стадіоном клубу Відзев, що виступає в Екстраклясі, та є фартовою для України - саме тут наша збірна U20 здобула титул чемпіона світу-2019;
  • Мірча Луческу та Жорже Жезуш були суперниками у попередньому сезоні ЛЧ, коли в одній групі опинилися Динамо та Бенфіка - португальці випередили українців, зумівши вийти до плей-оф, але це не завадило Жезушу пізніше бути звільненим.

Пряма мова

Мірча Луческу, головний тренер Динамо:

"У нас чудовий колектив, який виступає вже близько двох років разом. Сподіваюся, що моїм гравцям вдасться на час матчу забути про ті жахіття, які відбувається в Україні, і сконцентруватися на грі. Цей матч дуже важливий не лише для нас, не лише для вболівальників Динамо, а й для народу України, який чекає від нашої команди перемоги. Водночас я розумію, що цей поєдинок важливий і для Фенербахче, адже клуб вклав серйозні кошти в команду і чекає на її прохід у груповий етап. 

Ми вирішили грати у Польщі, бо знаємо, що тут нам забезпечено підтримку вболівальників. Тут багато українців, тому нам гарантована хороша атмосфера під час домашнього матчу, що допоможе нам постаратися здобути хороший результат".

Жорже Жезуш, головний тренер Фенербахче: 

"У результаті жеребкування нам дістався дуже досвідчений суперник, який багато разів виступав у Лізі чемпіонів. Це дуже сильна команда. Я їх добре знаю, бо протистояв Динамо минулого сезону. Будуть складні моменти, але ми добре попрацювали на зборах. Відсотків 70-80 складу Динамо – гравці збірної України. З нашою командою ми працюємо близько 4-5 тижнів. Поступово знайомимося. Ми намагаємося краще дізнатися про гравців, а гравці намагаються зрозуміти, чого ми від них хочемо. Ми хочемо створити якісну команду із позитивним мисленням. Це дає нам впевненість у собі. Ми знаємо, що наш суперник Динамо Київ грав в одному складі близько 4-5 років. А ми тренуємось лише 4-5 тижнів.

Ми всі знаємо, що відбувається в Україні. Весь світ знає. Ми всі поважаємо тих, хто був там і поділяємо їхній біль. Українські гравці безперечно почуваються емоційно сильними, щоб завтра на полі зіграти в позитивному матчі для своєї країни.

Луческу – не тільки досвідчений тренер, а й дуже добре розуміється у футболі. Це тренер, який показав свої якості у кожній команді, до якої він переходив. Має великий досвід у Лізі чемпіонів, як і я. Ми зустрічалися у Лізі чемпіонів минулого року. Отже, він добре знає наші ідеї. Їх тренерський штаб проаналізував, як ми грали з їхньою командою минулого року. Але ми також проаналізували, як вони грали тоді та як грають зараз. Я бачу команди одного рівня.

Я добре пам'ятаю ігри з Динамо минулого сезону. Ми досі тримаємо в руках всю роботу, яку виконали в тому матчі. Не думаю, що буде багато нового, не думаю, що буде щось, що нас здивує. Усього 2 гравці зі складу минулого сезону пішли. 80% вашої нинішньої команди – це ті ж самі гравці. Я дуже поважаю Луческу за те, що він показав у футболі. В нас хороші дружні стосунки. Але я сподіваюся, що і цього разу я буду тим, хто залишить поле щасливим, як і минулого року".

Орієнтовні склади

Динамо: Бущан - Кендзьора, Попов, Забарний, Караваєв - Сидорчук, Шапаренко - Вербич, Буяльський, Циганков - Бєсєдін.

Фенербахче: Баїндір, Кім, Лінкольн, Сілва, Салаї, Юксек, Валенсія, Кадіоглу, Кахведжі, Оссаї-Семюел, Россі.

Прогноз букмекерів

Перемога Динамо - 3.02, Фенербахче - 3,4, нічия - 2,26.

Прогноз Чемпіона

Нічия - 1:1.

Коментарі ()